Музична казка на 2 дії. Мова виконання: мова оригіналу.                                                                

Дiя перша.

Іде Солдат із війни раз-два, раз-два! Іде і пісеньку співає. Раптом біля величезного дуба зустрічає стару Відьму. Вона попросила його, щоб дістав із печери, що на дні дупла, кресало. У печері заховані скрині зі скарбами, з яких можна взяти незліченну кількість золота, а у солдатських кишенях, як відомо, вітер свище.

Поліз Солдат у дупло і заглибився у велику печеру. Спочатку собаки, що охороняли скарб, не підпускали Солдата, та він заговорив з ними ласкаво та ввічливо — і собакам це сподобалося.

Виліз Солдат із дупла і хоче закурити після важкої праці, а тютюну немає. Відьма віддала йому свою табакерку. Відкривши її, Солдат побачив казково-сяючу Мідну фортецю, а в ній — прекрасну Принцесу. Задивився Солдат на таке чудо, а Відьма тим часом викрала у нього з кишені кресало — та не чарівне, а звичайне, яким Солдат користувався на війні. Поки отямилась Відьма, що помилилася з кресалом, — Солдата вже не видно.

Кинулась за ним навздогін, а Солдат уже у столиці. Грошей тепер у нього багато, накупив дітям іграшок, пригостив дорослих, а шевцеві Гансу подарував сопілочку. Відьма його і тут знайшла, але Солдат не віддав кресала, прогнав її. Дивиться Солдат на це кресало і думає чому Відьма так за ним полює Викресав іскру і другу — з'явилися перед ним собаки, з якими він у печері зустрічався, і обіцяють виконати всі його бажання. Солдат доручив їм знайти Принцесу.

Дiя  друга.

Королівська зала в Мідній фортеці. Король і Королева мріють про те, як знайти для Принцеси знатного нареченого — принца чи королевича.

У цей час прибуває Генерал і доповідає про закінчення війни. Король наказує розпочати нову війну — він прагне, щоб загинули всі солдати адже звіздарі пророкують Принцесі нареченого, саме солдата...
Вбігає схвильована Принцеса і сповіщає, що бачила Солдата. Він навіть поцілував її. Та лише вона не пам'ятає, чи було це в дійсності, чи уві сні.

Король і Королева обурені. Тут з'являється Відьма і пропонує свої послуги вона зробить так, щоб Принцеса одружилася  з Генералом.  За це Король повинен стратити Солдата, а Відьмі віддати солдатське кресало.
Солдат чекає Принцесу в кімнаті Ганса. Собаки приносять її — але... непритомну.

Відьма висліджує місце зустрічі Солдата з Принцесою і ставить на дверях хрестик. Та хитрий Ганс ставить такі ж хрестики на всіх сусідніх дверях і цим збиває Відьму зі сліду. Король з Генералом розлючені
Собаки відводять Принцесу до фортеці — там чекає вона день весілля.

Солдат проводить  її, і тут  Король    заарештовує  його.Привели Солдата до шибениці. Він просить перед смертю виконати останнє його бажання дозволити закурити люльку.Ганс подає йому чарівне кресало.

Викресав Солдат одну іскру, другу, третю — з'являються собаки. Солдат наказує їм виконати його головне бажання — і собаки з допомогою людей прогнали Короля, Королеву,Генерала, Ката, Відьму і королівських слуг.Залишився Солдат назавжди зі своєю прекрасною Принцесою та вірними друзями.
От і казці кінець.