В рамках V Міжнародного театрального фестивалю Традиції ДРЕВО
«ВОНА – ЗЕМЛЯ» за новелами Василя Стефаника
Івано-Франківський національний драматичний театр ім. І. Франка
Режисура та сценічне рішення - н.а. України Ростислав Держипільський
Режисура - лауреат національної премії України ім. Т.Шевченка Наталія Половинка
Діють:
лауреат національної премії України ім.Т.Шевченка Наталія Половинка
заслужений артист України Олег Цьона
заслужений артист України Олексій Гнатковський
заслужена артистка України Надія Левченко
Артисти:
Віктор Абрам'юк, Андрій Батир, Іван Бліндар, Тетяна Шавкова,
Олексій Лейбюк, Андрій Мельник, Олег Деркач,
Микола Сливчук, Іванна Сірко, Іванна Терлецька,
Мар'яна Тимчишин, Лілія Юськевич
Притча-ораторія "Вона - Земля" за новелами видатного українського прозаїка Василя Стефаника є спільним проектом Франківського драмтеатру та Львівського муніціпального театрального та художньо-дослідницького центру "Слово і Голос", засновником та художнім керівником якого є відома українська театральна та кіноактриса, лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка Наталія Половинка. З Ростиславом Держипільським Наталію Половинку поєднує давня співпраця і спільність громадянсько-мистецьких векторів: саме у цьому творчому тандемі народилися одні з кращих постановок сучасного українського театру "Солодка Даруся" та "Нація" за М.Матіос.
Не менш вдалим продовженням цієї співпраці виявився проект за творами В.Стефаника, де Наталія Половинка виступає не лише співрежисером, але й виконавицею одної з головних ролей.
Інсценізувати твори Василя Стефаника було давньою мрією Ростислава Держипільського. І знаково, що вона здійснилася саме сьогодні, адже саме зараз Стефаник знову "Зазвучав" на повну силу.
Письменник не бачив суті своєї творчості в описах селянського побуту чи порушенні соціальних питань. "Для нього головним в показі "мужицької розпуки" були не побутові і не політичні,, а універсальні аспекти людського життя". Отже ці твори - виразники загальнолюдських універсалій на основі українських проблем та конфлікті, адже "списані" з цього грунту.
У соціокультурній свідомості поняття "Україна" нероздільно пов 'язане з поняттями "Духовність", "Хресна дорога", "Жертовність", "Мучеництво". Усвідомлюючи цей зв'язок. Ростислав Держипільський вибудовує концепцію сценічного рішення через містичний образ іконостасу мучеників - героїв новел. Таким чином, через сакральне молитовне дійство відбувається "очищення" - трансформація болю та відчаю у непохитну віру та любов до своєї землі.
Наскрізним образом вистави є Марія - матір з однойменної новели, яка вважається одним з кращих творів малої прози ХХ століття. У жінці, яка через подолання святої материнської муки знаходить своє справжнє "я" ми розгадуємо символ України у вирі трагічних подій.
Вхід вільний за попередньою реєстрацією!