ВПЕРШЕ У ЛЬВОВІ A P A S S I O N A T A - Міжнародний фестиваль пісень легенди польської естради, найпопулярнішого співака в Польщі 1950-60х ЯНУША ҐНЯТКОВСЬКОГО
Квитки у касі філармонії +38 (032) 235-89-46 та на сайті https://kasa.in.ua/ua/lviv/concert/apassionata-2019
Співатимуть:
Krystyna Maciejewska-Gniatkowska (PL)
Іnga Kucharska (PL)
Magdalena Łągiewka (PL)
Amelia Cierpiał (PL)
Орест Цимбала
Ірина Доля
Назар Савко
Дарина Бурнос
Ігор Шкурпіта
Наталія Кухар
Дмитро Хвостенко
Танець: Керівники школи танго “BARRIO DE PALERMO”
Віктор Сокрута і Соломія Кудин
Поетичне слово: Анна Канич
Модератор: Софія Іванова
Автор проєкту: Орест Цимбала
Партнери:
Генеральне консульство Республіки Польща у Львові
Газета "Kurier Galicyjski"
Газета "Високий Замок"
Школа танго "Barrio De Palermo"
Видавниче підприємство "Світло й Тінь"
Видавничий Дім "УКРПОЛ"
Народжений у Львові, Януш Ґнятковський до кінця життя вважав Львів своїм рідним містом. Навчався у школі в Станіславові, потім у Стрию і, врешті, у Старому Мізуні. В часах Другої світової війни звідти була виселена його родина. Все подальше життя тужив за краєм свого дитинства, за милою його серцю Україною.
На гастролях у колишньому СРСР, як зірка польської естради, виступав багато разів в Україні і, зокрема, у Львові. Тоді з приємністю переходив з польської на українську, що викликало негативну реакцію радянської влади.
З великої любові до України у 1988 р. Януш Ґнятковський і його дружина, польська співачка Кристина Мачєєвська записали альбом “Slowianie”, у якому звучать українською і польською мовами хіти української естради: ЧЕРЕМШИНА, КРАЙ, СТОЖАРИ, ВОДОГРАЙ тощо. Ці пісні і, зокрема, золоті шлягери Я. Гнятковського APASSIONATA, BELLA DONNA, CICHA WODA та ін. звучатимуть 28 червня у Львівській філармонії у виконанні польських та українських виконавців.
Родзвинка вечора - прем'єри пісень Я. Гнятковського в українських переспівах видатної поетеси Анни Канич.
Біографічна довідка:
Януш Ґнятковський / Janusz Gniatkowski легенда польської естради, найпопулярніший співак 1950-60-х років
Народився 6 червня 1928 р. у Львові. Дитинство минуло у Стрию, Станіславові (тепер: Івано-Франківськ) і в Старому Мізуні. Після Другої світової війни опиняється у Польщі.
Співпрацював з відомими поетами-піснярами та композиторами, з найкращими оркестрами. У 1950-х збирав на концертах десятки тисяч фанів. Був найбільшим ідолом свого часу. Його порівнювали з Бінґом Кросбі і Френком Сінатрою, називали “Валентіно польської пісні”.
Така надзвичайна популярність була невигідна тодішній владі і тому в першій половині 60-х був усунутий з медіа, приречений на забуття. Та все ж до 1991 р. інтенсивно гастролював, маючи багато концертів як у Польщі так і закордоном.
Видав кілька платівок, зокрема і в США.
Найвідоміші шлягери: APASSIONATA, INDONEZJA, BELLA DONNA, VAJA CON DIOS, SIEDEM CZERWONYCH RÓŻ.
У 1966 р. одружується з польською співачкою Кристиною Мачєєвською (Krystyna Maciejewska) з якою нерозлучно був разом і на сцені і в житті.
Автомобільна аварія 1991 р. припинила його творчу діяльність. Лікарі не давали жодних шансів, проте дружина Кристина вірила в чудо. У 2004 р., після багаторічної реабілітації, вперше виступив у Ченстоховській філармонії. З 2007 р. у м. Порай щороку відбувається всепольський фестиваль пісень Януша Ґнятковського.
Відійшов у вічність 24 липня 2011 р. в Пораю. Похований у Ченстохові.