Вокальний цикл Валентина Сильвестрова «Тихі пісні» написаний фортепіано на вірші класичних поетів. Цикл складають 24 пісні, в яких розкривається глибока любов композитора до української та російської поезії, до краси втілених у ній почуттів і оспіваної природи.

В усіх творах циклу простежується надзвичайно гармонічна єдність поезії та музики, схожість їх виражальних засобів, – і тому він сприймається як нескінченне щире висловлювання, як необмежений, безупинний спів. Красу безперервної пісенності підкреслюють багатство відтінків та різноманіття мелодичних зворотів.

Фортепіано – Йожеф ЄрміньСпів – Наталія Половинка

Валентин Сильвестров (народ. 1937 р.) – видатний український композитор, народний артист України (1989), лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка. Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеню (1997), Ярослава Мудрого V ступеня (2007). Почесний доктор honoris causa Національного університету «Києво-Могилянська академія» (2011). Музичну освіту здобув у Київській державній консерваторії за фахом композиція (клас Б. Лятошинського).У 1960-ті роки В. Сильвестров увійшов до складу творчої групи «Київський авангард», представники якої орієнтувались на нові стильові течії, сучасні композиторські техніки західноєвропейської музики. Композитор засвоїв та використовував в своїх творах додекафонію, алеаторику, сонористику. У 1970-ті роки стиль В. Сильвестрова наблизився до постмодернізму. Свою власну стилістику композитор визначає як “метамузику”. Його найвідоміші твори: симфонія для фортепіано та оркестру «Метамузика», вокальний цикл «Тихі пісні», симфонія «Спектри» тощо.

Музика В. Сильвестрова здобула визнання на міжнародних фестивалях сучасної музики ще з 1960-х років. Його твори виконуються провідними музикантами сучасності.Духовні твори композитора: «Реквіем для Лариси» на канонічні латинські тексти та вірші Т. Шевченка у 7-и частинах для мішаного хору; «Диптих» («Отче наш» і «Заповіт» на сл. Т. Шевченка). Духовні пісні: «Херувимська», «Псалом Давидів», «Пасхальний псалом»; Присвята Григорію Сковороді: «Псалом», Алілуя; «Чотири духовних пісні»; Два псалма Давида: «До Тебе, Господи, взиваю я», «Господь – то мiй Пастир».