• Головна
  • 15 львів’ян та організацій, які змінювали місто у 2018-му
15:29, 17 січня 2019 р.

15 львів’ян та організацій, які змінювали місто у 2018-му

Сайт 032.ua продовжує ділитися зі своїми читачами підсумками минулого року. Ми уже розповідали про львів’ян, якими варто пишатися за їхні здобутки, а також про те, куди найчастіше літали пасажири зі Львова у 2018 році.

Зараз же пропонуємо ознайомитися з нашою добіркою персон, які зробили щось корисне для Львова у минулому році: реалізували соціальний, культурний або мистецький проект, сприяли запровадженню прогресивних ідей та змінювали місто на краще.

Іван Остапович

Фото з мережі

Фото з мережі

Уже другий рік поспіль Львівським органним залом успішно керує один із засновників музичної агенції Collegium Musicum - Іван Остапович. За цей час установа зазнала багатьох позитивних змін, які приваблюють ще більше публіки - це багато експериментів з поєднанням звуків органу і хору, органу і балету, органу і сучасних технологій (наприклад, концерт із використанням Телеграма), участь у виставах та подіях (як-то медійно-драматичне дійство"Момент і Чин, або Великі Роковини" до 100-річчя ЗУНР чи показ короткометражок у супроводі органу). Завдяки Іванові Остаповичу, львів’яни постійно відкривають для себе нові імена сучасників та класиків у музиці.

Івона Лобан

Фото з мережі

Фото з мережі

Дизайнерка зі Львова Івона Лобан відома своєю любов’ю до творчості галицького скульптора 18 століття - Іоана Георгія Пінзеля. Уже кілька років поспіль мисткиня долучається до заходів, пов’язаних із проектом “Під зорею Пінзеля”, і таким чином популяризує культурну спадщину, привертає увагу до архітектурних пам’яток, які потребують реставрації. Івона Лобан також стала куратором мистецького проекту “Арт-куб”, що вже вдруге пройшов у Львові й має на меті ознайомити людей із творчістю художників-сучасників.

Читайте також: ТОП-5 міфів навколо закону щодо добровільної згоди на секс

Львівська Асоціація Велосипедистів

Фото з мережі

“Львівська асоціація велосипедистів” уже кілька років “просуває” ідею використання роверів у повсякденному житті містян як альтернативу приватному транспорту. Щороку ЛАВ організовує низку тематичних подій, як-то: акція “Велосипедом на роботу”, Жіночий велопарад, зустрічі з відомими велосипедистами, долучається до Європейського тижня мобільності.

Tech StartUp School

Фото з мережі

Фото з мережі

На базі НУ “Львівська політехніка” успішно діє “Tech StartUp School”, де минулоріч відкрили лабораторію віртуальної та доданої реальності. Це дозволяє львівським винахідникам іти “в ногу з часом”, реалізувати свої стартапи та розвивати сферу ІТ. Своєю місією представники “Tech StartUp School” називають створення комфортного інноваційного середовища для продукування креативних ідей і бізнес-моделей. Тут часто проводять тематичні майстер-класи, тренінги, лекції та змагання інноваційних проектів, до яких можуть долучитись не лише студенти зі сфери ІТ, але й усі охочі, у тому числі - школярі.

ЛКП “Лев”

Фото з мережі

Фото з мережі

Міським комунальним підприємством, чию роботу не гріх похвалити, є ЛКП “Лев” - це перша комунальна ветеринарна клініка, де опікуються здоров’ям безпритульних тварин, ведуть їх облік за допомогою чіпування та шукають їм добрих господарів (хоч це і не притулок!), а також дбають про довкілля. Так, за кілька днів до Нового року, на підприємство прибув крематор (піч для спалювання), який дозволить культурно хоронити померлих тварин. Окрім цього, представники ЛКП “Лев” постійно беруть участь у заходах на підтримку прав тварин в Україні та соціальних проектах. Наприклад, минулоріч спільно з ветеранами АТО було організовано фотосесію та зроблено календар на 2019 рік, виручені від продажу якого кошти підуть на створення банку крові для собак у Львові.

ГО “КонтрФорс”

Фото з мережі

Фото з мережі

Кілька небайдужих львів’ян об’єдналися, щоби відроджувати призабуті імена видатних містян у пам’яті людей. Уже другий рік поспіль ГО “КонтрФорс” створює серію плакатів, які нагадують про історичні постаті, що розвивали Львів у різні періоди. А цього року їм вдалося організувати цикл пізнавальних лекцій, де сучасники (Оксана Куценяк, Мечислав Мокшицький, Ольга Лідовська, Іван Лучук та ін.) розповідали широкому загалу про Юзефа Більчевського, Казімєжа Твардовського, Луцію Фрей, Рудольфа Вайгля та інших непересічних особистостей, що жили й творили у Львові.

Читайте також: У Львові планують облаштувати дві великі велосипедні доріжки

Юрій Краєвський

Фото з мережі

Фото з мережі

80-річний мешканець Левандівки упродовж чотирьох років незвичним чином покращує благоустрій у своєму дворику: Юрій Краєвський відтворює древній Львів на фасаді багатоповерхівки та облагороджує прибудинкову територію тематичними об’єктами з деревини. Це не лише ознайомлює місцевих мешканців із моментами історії Львова, але й спонукає більш відповідально ставитись до довкілля і не викидати сміття поза урнами.

Анастасія Войтюк

Фото з мережі

Фото з мережі

Львів’янка Анастасія Войтюк - бандуристка, вокалістка арт-фольк гурту “Troye Zillia” та організаторка фестивалю “Lviv Bandur Fest”, який спрямований на популяризацію сучасної естрадної бандури, створення платформи для виступів музикантів та гуртів, які використовують цей український народний інструмент. Завдяки Анастасії Войтюк все більше українців та іноземців слухають бандуру у різних жанрах - поп, рок, фольк, world music. Львівський гурт “Troye Zillia” також цьому сприяє: наприклад, минулого року вони випустили свій третій повноцінний альбом “Flora & Fauna”; зробили колаборацію із сирійським музикантом Моханнадом Нассером для пісні “Червона Рута” в обробці, а також випустили “космічний” кліп до пісні “Ніч яка місячна”.

ТОВ "Грінера Україна"

032.ua

032.ua

Приватна львівська компанія “Грінера Україна” показала минулоріч приклад того, як локальний бізнес може працювати на благо цілого міста. Мова, звичайно, про встановлені у Львові перші підземні контейнери для сміття. Така інновація популярна в Європі, а ось для України - поки що розкіш. Компанія “Грінера”, яка вивозить сміття з центру міста, вирішила встановити такі контейнери власним коштом заради експерименту, і заодно наблизила Львів до повноцінного переходу на роздільний збір сміття.

ГО “Граніт”

032.ua

Патріотичне Громадське об’єднання “Граніт” продовжує творити вуличні шедеври у Львові із соціальним контекстом уже понад 10 років. Найпопулярнішими проектами молодіжного об’єднання є “Вірші на стінах” та патріотичні мурали, які нагадують пересічним українцям про те, що війна триває. Представники “Граніту” також працюють з дітьми у сиротинцях, організовують благодійні акції та інклюзивні квести, освітні лекції, заходи, туристичні табори та подорожі.

Львівська обласна організація НСАУ

Фото з мережі

Фото з мережі

Регіональна організація Спілки архітекторів України минулоріч зробила досить помітний внесок у розвиток культурного життя Львова: йдеться про створений на базі Порохової вежі Центр архітектури, дизайну та урбаністики. Пам’ятка архітектури на Підвальній отримала не лише внутрішній ремонт, але й нові цілі для розвитку, адже стала чудовим місцем для презентації виставок, проведення лекторіїв і різних подій, місцем зустрічі провідних архітекторів Львова та України. Долучилася у 2018 році ЛОО НСАУ і до створення проекту ревіталізації замку Свірж біля Львова, який планують зробити мистецькою резиденцією, точкою притягання туристів на Львівщині, але при цьому - зберегти унікальну архітектуру й ландшафт навколо споруди.

Читайте також: 10 крутих музеїв Львова, де не соромно зробити селфі

ГО “Еко Захист”

15 львів’ян та організацій, які змінювали місто у 2018-му, фото-10

Волонтери Назар Дулиш та Орест Залипський упродовж кількох років опікуються тваринами, що потрапили у біду. Неодноразово хлопці співпрацювали з львівськими правоохоронцями та викривали недобросовісних продавців тварин і екзотичних птахів через інтернет, а минулого року організували зоокуток у парку “Знесіння”, де прихистили майже два десятка тварин, які постраждали від рук людей. Резонансу набула ситуація з конем Орликом, якого господарі планували відправити на забій, а з ініціативи волонтерів та за кошти львів’ян, він поселився на “Знесінні”.

ГО “Urbanideas”

Команда львівських архітекторів під керівництвом Ольги Криворучко уже не перший рік розробляє ідеї розвитку громадських просторів у Львові. До їхніх творінь належать: проект громадського простору біля Палацу Хоткевича, проект реконструкції та озеленення площі Митної, ревіталізація площі Теодора, площі Галицької, проект Молодіжного центру на Чайковського. Архітектори пропонують і цілком свіжі концепції, які би в перспективі могли принести Львову багато “бонусів” - це створення “зелених” просторів, поєднання центру із спальними районами, фунікулер або канатна дорога на Цитадель та багато іншого.

Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій

15 львів’ян та організацій, які змінювали місто у 2018-му, фото-11

Одна з небагатьох міських організацій, яка пам’ятає про тих, хто захищає Україну на сході - це Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій. Щодня тут відбувається близько 200 юридичних та психологічних консультацій для ветеранів АТО, Центр бере участь у організації благодійних ярмарків та заходів на підтримку бійців, зібрані на яких кошти інвестують у започаткування власної справи наших захисників, скеровує їх на різні освітні, реабілітаційні, культурні та інші програми. Серед гучних подій, до організації яких долучився Центр у 2018 році -  Всеукраїнський Форум «Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО».

Оксана Потимко

15 львів’ян та організацій, які змінювали місто у 2018-му, фото-12

Львів’янка Оксана Потимко упродовж багатьох років координує інклюзивні проекти. Зокрема, вона є авторкою ідеї розробки аудіодискрипції (голосового коментара з роз'ясненням) до фільмів для людей з вадами зору. Її команда наприкінці 2018 року презентувала одразу п’ять кінострічок, які стали більш доступними - це “Гніздо горлиці”, “Червоний”, “Іван Сила”, “Стрімголов” і “Той, хто пройшов крізь вогонь”. Такою діяльністю львівські аудіодискриптори займаються з 2013 року, і в їхньому доробку вже більше 60 переозвучених фільмів та відеороликів. Долучилася Оксана Потимко і до проекту зі встановлення 3D-моделей архітектурних споруд для незрячих по Львову. Як керівник Ресурсного центру НУ “Львівська політехніка”, жінка дотична до розвитку рельєфно-крапкового друку, тобто випуску книжечок для дітей шрифтом Брайля, які потім відправляють у спеціальні школи-інтернати та універсальні бібліотеки по всій Україні.

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...