• Головна
  • ТОП-5 міфів навколо закону щодо добровільної згоди на секс
14:46, 16 січня 2019 р.

ТОП-5 міфів навколо закону щодо добровільної згоди на секс

Нещодавно набули чинності зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, що стосуються часткової реалізації положень Стамбульської конвенції та захисту від сексуального і домашнього насильства. Простіше кажучи, законом тепер передбачена кримінальна відповідальність за статевий акт з людиною без її чіткої згоди.

Як розповіли 032.ua в управлінні юстиції Львівщини, нововведення спричинили появу великої кількості міфів серед українців. Найпопулярнішим серед них є міф про те, що тепер потрібно буде отримувати розписку від партнера про згоду на секс. Відтак, потрібно знати достовірну інформацію про зміни до законодавства, аби не стати жертвою маніпуляції.

Міф 1. Розписка про згоду на секс

Насправді, у законі не йдеться про отримання письмової згоди на участь у статевому акті. Достатнім вважається лише чітка згода партнера на секс, яка підтверджує факт добровільності.

Міф 2. Зґвалтування у шлюбі не вважається злочином

Це неправда. Навпаки, закон передбачає обтяження відповідальності за зґвалтування власної дружини чи чоловіка, з ким кривдник перебував у сімейних або близьких стосунках. А це означає - додаткових 5 - 10 років ув'язнення при винесенні судового вироку.

Міф 3. Зґвалтування - це лише традиційний секс

Ні. Зґвалтуванням вважаються будь-які дії сексуального характеру, вчинені без добровільної згоди потерпілої особи, пов'язані із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета.

Міф 4. Згода діє упродовж усього статевого акту

Ні. Людина має право у будь-який момент змінити свою думку. Якщо у процесі вам сказали "Ні", слід прислухатись до слів партнера.

Міф 5. Буде складно захиститися від звинувачень у зґвалтуванні

Насправді, доводити вину кривдника повинна сторона обвинувачення, тобто представник потерпілої особи і прокурор, а не навпаки. Це зумовлено дією презумпції невинуватості в Україні. Для доведення вини потрібні показання, речові докази, документи та висновки експертів.

Читайте також: 10 крутих музеїв Львова, де не соромно зробити селфі

За словами очільника Львівської юстиції Тараса Греня, завдяки нововведенням, Україна приєдналася до переліку країн світу, де саме поняття "зґвалтування як злочину" пов'язане з концепцією добровільної згоди. Такі закони діють, наприклад, у США, Австралії, Великобританії, Іспанії та Швеції; цю концепцію передбачають і документи ООН.

Зміни до законодавства дозволять ефективніше захистити жертв сексуального насилля та зруйнувати стереотип про те, що в усьому винні потерпілі від зґвалтування.

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua розповідав про те, які законодавчі зміни очікують на львів'ян у 2019 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...