З 16 до 18 листопада під патронатом ГоловиЛьвівської обласної державної адміністрації Михайла Костюка та Маршалека Мазовецького воєводства Адама Струзіка у Львівській філармонії триватиме І Міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського».У п’ятницю 16 листопадао 19.00 год. відкриватиме фестиваль Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії під диригуванням видатного маестро із Польщі – Єжи Максим’юка. На фортепіано солюватимуть польський піаніст Кароль Радзівонович та українська піаністка Маріанна Гумецька. У програмі два твори Ігнація Падаревського –Фантазія на польські теми для фортепіано з оркестром та Концерт для фортепіано з оркестром. Ці твори належать до найпопулярніших творів в польській фортепіанній літературі і знаходиться також в репертуарі багатьох відомих піаністів і оркестрів усього світу. Падеревський багато разів виконував ці твори під час своїх концертних  подорожей в різних країнах.

Також на відкритті фестивалю звучатиме «Героїчна увертюра» для симфонічного оркестру українського композитора-романтика, неперевершеного лірика Віктора Косенко.

У суботу, 17 листопада о 19.00 вперше у Львові – Анна Марія Йопек із проектом «Полянна».Натхненням для концерту послужив один з останніх альбомів виконавиці – «Полянна», про який написали: «Пошук сутності польської душі в музиці, в аранжуванні неодноразового володаря нагороди Греммі Ґіля Ґольдштайна і Кшиштофа Хердзіна. Спеціально для цього проекту було створено групу музикантів, до якої увійшли: маестро фортепіано, кубинець Ґондзало Рубалькаба, видатна  співачка польського фольку Марія Пом’яновська і класичний віолончеліст Рафал Квятковський. Разом з ними виступив Станіслав Сойка.  Цей проект є новим поглядом на сповнені краси важливі моменти польської музики. Від Вацлава з Шамотул через старі народні пісні, творчість Станіслава Монюшка, Мєчислава Карловіча аж до Кароля Шимановського і Скальдів. Серед творів також є прем’єрна композиція. Альбом записано у студії «Радіо Ґданськ». Спеціально для Фестивалю у програмі з’являться композиції, натхненні музикою Падеревського і українськими мелодіями, які прозвучать у виконанні Анни Марії Йопек і Маріанни Гумецької.

У неділю 18 листопада о 19.00 у Львівській філармонії відбудеться урочисте закриття І Міжнародного фестивалю «Відкриваємо Падеревського». Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії під керівництвом неперевершеного польського маестро – Єжи Максим’юка на сцені Концертного залу імені Станіслава Людкевича виконає симфонію – «Полонія» Ігнацій Ян Падеревського. Над цією симфонією сі мінор Ігнацій Ян Падеревський працював декілька років: від 1903 до 1907 року. Твір написаний з нагоди святкування 40-ї річниці Січневого повстання. Незважаючи на справжню розкіш і розмах Симфонії, а також багатство музичних думок, твір має чітку побудову. Цілісний характер створює «мотив сили», що з'являється в першій частині, а потім проходить – на принципах вагнерівського лейтмотиву – через всі інші. Грають його 4 контрабасові сарусофони та тонітруон  – ударний інструмент, що «шелестить», у вигляді висячої тонкої, сталевої бляхи.

Головна тема вступного Allegrо, створеного на честь історичного минулого Польщі, вирізняє незвичайна сила експресії і динаміки. Монументальний твір Падеревського вперше був виконаний у Бостоні 12 лютого 1909 року  Бостонським симфонічним оркестром під керівництвом Макса Фідлера.