Що ми можемо сказати про роботи художниці Марти Базак? За формою вони нагадують нам раннього Пікассо або Моранді, але за своїм стилем і духом, скоріше, фресковий живопис італійського Відродження з властивою йому увагою до деталей.

Кольорова гама творів, побудована на поєднанні охристого, попелястого, сірого, з вкрапленнями кольору іржі і глибокого синього асоціюється з фресковим живописом. Композиційна досконалість свідчить про талант будувати складну гаму мінімальними засобами. Художниця експериментує з об'ємом, світлом і тінню, і коли вдивляєшся в її роботи, виникає відчуття невагомості, медитативності.

Предмети в натюрмортах Марти здаються водночас і зрозумілими, і абсолютно абстрактними. Вони не розповідають історію, а зупиняють усвідомлені моменти, зведені до теплих відтінків у двомірних формах. Предметний світ, який мовчазно завмирає перед нами, і є змістом висловлення картини, яке можна розглядати як алегорію тиші, самотності та спокою.

Марта Базак – живописець, графік, художник декоративно - прикладного мистецтва, науковець. За свою творчу кар’єру вона була учасницею приблизно ста художніх виставок, у тому числі 16 персональних. Її твори зберігаються у Національному музеї народного та декоративно - прикладного мистецтва у Києві, Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського в Коломиї, Івано-Франківському краєзнавчому музеї, Дирекції художніх виставок Міністерства культури України та приватних колекціях в Україні, Канаді, Німеччині, Польщі, США, Франції.