05 БЕРЕЗНЯ У НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ ІМ. А. ШЕПТИЦЬКОГО

У ЛЬВОВІ ВІДКРИВАЄТЬСЯ ВИСТАВКА

«ЮРІЙ СКАНДАКОВ. ПОВЕРНЕННЯ ФЕНОМЕНА».

Виставка присвячена пам’яті Юрія Скандакова - українського живописця, графіка, сценографа, дизайнера і педагога.

Його творчість висвітлює традиції андеґраундного та імпресіоністичного мистецтва Львова 1960–1980-х років. Близко 80 творів художника, які він виконав з 1960-х і до початку 2000-х років, були ретельно відібрані спеціально для цієї виставки, аби показати різноманітність творчості живописця. А безпосереднє спілкування зі шедеврами краще за будь-які слова дасть змогу збагнути суть феномена Скандакова.

Виставка триватиме до 04 квітня 2021 року.

Виставковий проєкт «Юрій Скандаков. Повернення Феномена» має на меті відродити ім’я цього напівзабутого, проте унікального художника, вписати його творчість в контекст українськогоьмистецтва другої половини ХХ ст. та особисто познайомити поціновувачів мистецтва з його творчістю.

Різножанровість, полістилістичність, фантасмагорія, висока майстерність виконання, складність та водночас оригінальність сюжетноїлінії – це ознаки небуденної творчості майстра. Його глибоко психологічні портрети й лірико-епічні пейзажі, складні за формою, змістом і композиційною побудовою, на період 1960–1980-х років здавалися нетиповими. Особливу увагу привертають оригінальні сюжетні композиції, де експресивність темпераменту авторапоєднується з декоративністю настроєвості цих творів.

Юрій Скандаков – художник-експериментатор, який володів різноманітними техніками, проте його улюбленими були графічні, а саме акварель і пастель. Одним із провідних жанрів, у якому творив мистець було також «ню».

Його авторський почерк - це абстракція з трьома контрастними колірнимидомінантами: білий, чорний і червоний. Скандаков майстерно поєднує геометричні форми, показує гармонійність вертикалей і горизонталей, силуети та сюжети, які торкаються самого серця.

Все це знаходиться тут, на ретроспективній виставці творчості Юрія Скандакова.