26 вересня (четвер) о 17:00 у Proart Gallery (вул. Героїв УПА, 77) відбудеться відкриття персонального проекту Олени Якимової Olena Yakymova «Pluralia Tantum».
«У більшості мов світу існує доволі велика кількість слів, які вживаються лише у множині. Здебільшого у лінгвістиці цей мовний феномен позначається скороченням pl, що походить від латинського словосполучення pluralia tantum (пер. «лише множина»). Даний проект є симбіозом двох попередніх InnerUrban та (Do)повни…, які відбулися нещодавно. Як і більшість моєї роботи, вони пов’язані з процесом самовизначення та самоідентифікації Людини, усвідомленого або підсвідомого вибору, взаємовпливів факторів життя тощо.
За останні кілька років, у процесі переосмислення власного життєвого досвіду, на даному етапі сформулювалися кілька важливих висновків, які утворюють цілісну картину у нерозривному взаємопроникненні, а окремо сприймаються лише як частини цілого та залишають безліч запитань.
Людина, досягнувши певного віку, визначає для себе орієнтири, починає розуміти себе. З часом вона свідомо окреслює своє місце у просторі та соціумі. Та людина, яка не просто пливе за течією, а приймає своє життя як власний витвір, розуміє важливість прийнятих рішень, аналізує свої перемоги та поразки, доволі чітко на певному етапі життя може визначити комфортне для себе середовище, свої «місця сили». Світогляд та вподобання формуються під впливом міської чи сільської культури. Вони постають детермінантами бажань та майбутніх пошуків і способів втілення життєвої мети. Художник водночас є своєрідним медіатором. На чуттєвому, ще до моменту усвідомлення, рівні він може виступити умовним медіумом, передбачити принаймні своє майбутнє.
Наше життя насамперед є грою. Існують різні її форми, щодо яких ми можемо обирати безліч комбінацій та правил. Правила гри під назвою «Життя» ми навіть створюємо, а заразом порушуємо також самі.
У творенні повноцінного поля дії нашого життя також приймають участь інші Люди, які (dо)повнюють цю картину своїми емоціями, енергією та, навіть, проблемами. Соціалізація, звичайно до певного рівня, робить життя повним, насиченим та багатобарвним. Кожен є своєрідним модулем у процесі творення картини власного життя та життя інших, але спосіб взаємодії елементів, можливість допасувати пазли самостійно чи віддатися на волю випадку – це вже вибір Людини. Тому більш як актуальним можна вважати англійське дієслово «to do», яке в перекладі означає «робити» чи «бути»…
Взаємодія означених ідей народжує той рівень осмислення власного життя, на якому я перебуваю зараз. Це провокує продовжувати задавати запитання та шукати далі…», –
канд.мистецтвознавства Олена Якимова.
Запрошуємо відвідати проект «Pluralia Tantum» у Proart Gallery до 24 жовтня!
PROART GALLERY
Львів, вул. Героїв УПА, 77
+380 67 334 400
[email protected]
www.proartgallery.com.ua
Графік роботи:
06. 03 - 03. 04. 2019
Пн-пт: 10:00-19:00
Сб: 10:00-17:00