Лоенґрін. Опера на 3 дії. Виконується німецькою мовою з українськими субтитрами.

Горда, маленька країна Брабант – вузька та ізольована, і мало свіжого та нового проникає туди з-поза її меж. Усе тут вирішують чоловіки, а жінкам слід коритися. Очевидно, що завжди у тій країні правителями-герцогами були чоловіки. Одного дня помер славний та відомий герцог, підготував він спадкоємця, проте той був ще дитина, та ім’я йому було Ґотфррід. Його вихованням аж до віку, коли той зможе посісти трон, зайнявся близький друг старого герцога Фрідріх фон Тельрамунд. Фрідріх уподобав собі сестру Готфріда; одруження з нею дало б йому ще більшу владу та вплив. Проте дівчина сторонилася його, чим гнівила Фрідріха. Замість неї узяв він за дружину жінку, що походила з прадавнього, ще язичницького роду, звали її Ортрудою; одруження з нею було престижним для Фрідріха. Та не знав він, що дружина задумала помсту за усі минулі приниження від християнських володарів. І так повеліла вона Готфріду зникнути, щоб Ельза повірила у вбивство брата. Падіння Ельзи, досягнення Фрідріхом влади, і Ортруда була б із свого боку повновладною володаркою – такі її надії, такі її фантазії, така її казкова та жорстока історія, яку вона надумала, щоб уникнути власного безправ’я. Її омріяний лицар могутній, він має гідність та є справжнім чоловіком, аристократом, йому відомі засоби боротьби жахливого самурая.

Ельза не дає себе перемогти і мріє про рятівника, казкового П’єро у супроводі лебедя, що готовий до боротьби за неї.

Хто ж власне ховається під маскою клоуна, яке ж його ім’я? П’єро каже, що готовий відповісти взаємністю на її кохання, готовий ощасливити людство своїми чарами. Вона не запитає, хто він та звідки прийшов. Так як Давид переміг Голіафа, так і П’єро приніс звитягу, як посланець бога; і він готовий до oдруження з Ельзою.

Чи власне є суцільною брехнею те, що переможений Фрідріх, як самурай, зазнав поразки в бою? Ортруда не впевнена в цьому і далі виношує ідею похмурої помсти. Вона прикидається найкращою подругою Ельзи та здобуває її довіру. І саме так сіє вона сумнів в душі Ельзи, пробуджує її цікавість щодо справжньої ідентичності клоуна. Наступним дозволеним їй питанням після імені нареченого, буде те, коли ж відбудеться весілля та їхня перша шлюбна ніч…

П’єро уникає замаху та вбиває самурая Фрідріха, що сам мав здійснити на нього замах. Проте він не враховує таку річ – скрута Ельзи стає настільки великою, що вона ставить йому життєво важливе питання. Перед власною публікою (аудиторією, народом) він декларує: його ім’я Лоенгрін та він має надприроднє (метафізичне) походження. Він йде, але магія залишається.

Фантазію творить і театр, і диво є завжди новим. Для усіх переконаних (впевнених) і тих хто просто вірить.