Банерна виставка «Святий Домінік і домініканці. 800 років духовної пригоди» – це історія ордену протягом восьми століть і його сьогодення. Є в експозиції й речі музею: скульптури, гравюри, картини які доповнюють життя проповідників у Львові.
800 років тому в Тулузі (Франція) іспанський чернець Домінік Гусман заснував орден братів-проповідників, який отримав папське затвердження і благословення. Основними сферами діяльності домініканців були проповідь Євангелії, вивчення наук, освіта, боротьба з єресями, місіонерська діяльність.
Святий отець Папа Римський Франциск говорячи про ювілейний рік ордену домініканців відзначив: «Вісімсотріччя спонукає нас згадати про мужів і жінок віри та пера, контемплятивних та місіонерів, мучеників й апостолів милосердної любові, які несли Божі ніжність та лагідність на весь світ, збагачуючи Церкву та показуючи нові можливості для втілення Євангелія через проповідування, свідчення та любов».
Місіонерська діяльність отців домініканців у багатьох країнах світу розгорнулася ще у ХІІІ столітті. Діяли вони і на Україні, у Києві й Львові, де збудували монастирські комплекси. Донині окрасою міста Лева є Домініканський монастир і костел.
Однак 1946 року ченці покинули місто. І лише після 65-річної перерви повернулися до Львова, «столиці Руської провінції». Відродження сьогодні духовного й історичного надбання, отці–проповідники вбачають у несенні слова Божого через проповідування, навчання, пастирське служіння вірним, а також в поверненні собі привілею бути інтегральною складовою українського культурного простору і наукового життя, в діалозі любові з усіма людьми доброї волі, як заповідав Господь.