• Головна
  • Історія вулиці Львова, яку перейменували на честь багаторічного ректора Франкового вишу Івана Вакарчука
16:35, 25 вересня 2022 р.
Надійне джерело

Історія вулиці Львова, яку перейменували на честь багаторічного ректора Франкового вишу Івана Вакарчука

У рамках редакційного спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про вулицю міста, яку перейменували на честь доктора фізико-математичних наук, багаторічного ректора Львівського університету Івана Вакарчука.

У Львові триває перейменування вулиць, названих на честь російських діячів чи тих, які мають назви, що асоціюються з рф. Так у місті, в рамках дерусифікації, замість вулиці Рилєєва з'явилася вулиця у пам'ять про Івана Вакарчукаукраїнського фізика, багаторічного ректора Франкового вишу та колишнього міністра освіти і науки України. 

Вулиця Івана Вакарчука розташована у центральній частині міста неподалік парку ім. Івана Франка. Далі - розповідаємо про неї детальніше. 

Від Баденіх до Івана Вакарчука: як змінювалася назва 

За всю історію вулиці її назва змінювала декілька разів. Спочатку це була - Баденіх, на честь польської графської родини Бадені. У січень - серпні 1941 року - Полтавська, на честь міста Полтава. Після цього повернули її історичну назву.

У листопаді 1941 - липні 1944 років це була вулиця на честь німецького поета та композитора - Ганс Захсштрассе. Згодом знову повернули "Баденіх". У 1946 році вулиця отримала назву на честь російського поета Кіндрата Рилєєва, яка існувала до серпня цьогоріч. 

Зараз - це вулиця з сучасною назвою на пошану українського фізика, політика та громадського діяча Івана Вакарчука. 

Про Івана Вакарчука 

Іван Вакарчук народився у Молдові. Навчався на фізичному факультеті Львівського університету ім. Франка. У 1980 роках керував відділом квантової статистики у Львівському відділі статистичної теорії конденсованого стану Інституту теоретичної фізики АН УРСР, а згодом став професором кафедри теоретичної фізики Львівського університету. 

У 1989 - 1991 роках  був народним депутат СРСР від територіального виборчого округу, член КПРС. У 1999 році був довіреною особою Леоніда Кучми на виборах президента України. 

Він став цілою епохою для Львівського університету, який очолював понад 20 років. Впродовж 2007 – 2010 років був міністром освіти і науки України. За його керівництва в Україні ввели зовнішнє незалежне оцінювання.

Іван Вакарчук впродовж життя також створив понад 240 наукових праць та його відзначили низкою нагород. У 2005 році отримав орден "За заслуги" ІІ ст., а у 2007 році - звання "Герой України".

Помер Іван Вакарчук у квітні 2020 року на 74-му році життя у Львові. На його честь відкрили меморіальну дошку в одному з приміщень фізичного факультету ЛНУ імені Івана Франка на вулиці Драгоманова.

Іван Вакарчук, Фото: ЛНУ ім. І. Франка

Іван Вакарчук, Фото: ЛНУ ім. І. Франка

Як забудована вулиця Івана Вакарчука 

Протяжність вулиці Івана Вакарчука у Львові становить 147 метрів. Попри те, що вона невелика, там розташовано досить багато будинків, більшість з них внесені до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення та мають цікавий фасад. 

Зокрема, на вулиці Івана Вакарчука, 3 можна побачити триповерховий житловий будинок. Його збудували ще на початку XX століття на замовлення власників ділянки Еміля та Фані Клейнерів. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

На вулиці Івана Вакарчука будинки №5, №8 та №10 - це пам'ятки архітектури місцевого значення:  

За адресою Івана Вакарчука, 7 розташований житловий будинок, якому близько 125 років. За Польщі в одному з приміщень  був приватний медичний кабінет на екстрені випадки. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

Поруч можна побачити триповерховий житловий будинок, що теж споруджений у 1896 - 1897 роках. У міжвоєнний період в будинку була бібліотека Еви Пейгорт. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

На вулиці Івана Вакарчука, 12 - чотириповерховий 100-річний житловий будинок. Там мешкав відомий український письменник, літературознавець, педагог Денис Лукіянович. Також там жили український вчений-правознавець, доктор права, професор римського та цивільного права Львівського університету Олександр Надрага та його дружина Теодозія з Тунів - доктор медицини, лікар-педіатр. 

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

Вулиця Івана Вакарчука у Львові, Фото: 032.ua

Читайте також: Замість Некрасова - Юрія Руфа. Історія вулиці Львова, яку перейменували на честь захисника України, - ФОТО

Фото на головній: 032.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #вулиці_Львова #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...