• Головна
  • Фонтани Львова: де розташовані та який мають вигляд, - ФОТО, ВІДЕО
22:02, 17 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Фонтани Львова: де розташовані та який мають вигляд, - ФОТО, ВІДЕО

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Свого часу Львів збудували на березі річки Полтва, але якихось 150 років тому місто закувало водойму в колектор. Тож тепер відпочити біля води львів’яни можуть або в парках неподалік озер, або посеред міста біля фонтанів. Останніми роками у Львові активно відновлюють та реконструюють фонтани. Журналістка 032.ua пропонує ознайомитися з десяткою таких найпопулярніших місць у Львові.

Фонтан на Двірцевій

У серпні 2020 року на площі Двірцевій перед Головним залізничним вокзалом Львова запрацював оновлений фонтан. Раніше територію прикрашав фонтан із чашею та скульптурами риб, який стояв посеред проїжджої частини. Останні кілька років він не функціонував. Зараз площу реконструювали і новий фонтан тягнеться каскадом вздовж пішохідної зони з лавками й завершується кількома струменями води. 

Фонтани на площі Ринок

Нептун, Амфітріта, Адоніс та Діана - одна з головних туристичних принад на площі Ринок у Львові. Скульптури античних богів виготовив відомий львівський скульптор Гартман Вітвер, а оцінити їх змогли львів’яни у 1814 році. До цього на головній площі Львова були лише чотири криниці, до яких підвели воду 1793 року. Подейкують, що скульптури в цих місцях установили з нагоди повернення імператора Франца І до Відня та перемоги над Наполеоном. Фонтани є парними та уособлюють елементи води й землі. У радянський час в Нептуна забрали тризуб, щоб не виникало асоціацій з українською національною символікою. У нас час верхівку повернули на попереднє місце.

Фонтан “Водолій”

У листопаді 2018 року на вулиці Коперника відновили фонтан “Водолій”, який не працював понад 20 років. Вартість реновації обійшлася місту у 615 тис. грн. За ці кошти упродовж чотирьох місяців відремонтували чашу фонтану, облаштували нове мощення, встановили освітлення та лавки. Самого “Водолія” створила у 1970-х роках львівська скульпторка Теодозія Бриж.

“Криниця з левами”

Ще один цікавий фонтан у Львові, який відновив роботу після 70 років простою, - це “Криниця з левами” на вулиці Коперника. Відомо, що у середині 19 століття тут діяв питний фонтан, до якого підвели воду з джерела. Скульптури левів встановили пізніше. За деякий час фонтан перестав діяти, оскільки джерело замулилося. У рамках реставрації за 2017 - 2018 роки тут підсилили підпірну стінку, розчистили криницю, підвели воду та оновили скульптури.

Фонтан зі скульптурою Матері Божої

Цей фонтан виник на проспекті Свободи у Львові ще 1841 року, коли після встановлення підземного колектора, з-під землі забило джерело. Його вивели у кам’яну криницю, яку за кілька років оновили та прикрасили вазою по центру. Стояла криниця на місці сучасного пам’ятника Міцкевичу. 1862 року коштом графині Северини Петеської у центрі криниці облаштували мармурову фігуру Матері Божої Непорочної. 1904 року фонтан перенесли на сучасне місце і встановили нову скульптуру Богородиці, авторства Міхала Лужецького, яку там можна побачити й нині. Криницю знизу прикрашають чотири голови морських жителів, з яких витікає вода. Навколо фонтана також облаштували невелику клумбу.

“Сухий фонтан” на Митній

Із 2015 по 2017 рік у Львові капітально реконструювали площу Митну. Окрім оновленого простору, змін зазнав і відомий “фонтан із хлопчиком”. На місці чаші облаштували “сухий” фонтан, залишили лише скульптуру. Проєкт коштував місту 6 мільйонів гривень.

“Кульбаби”

У 1970-х перед входом до Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького у Львові облаштували фонтан “Кульбаби”. Композиція складається із шести фонтанів, які зовні нагадують кульбабу, та розташовані в прямокутній чаші на вул. Вітовського.

"Івасик-Телесик”

Із 1964 року у Стрийському парку можна було побачити фонтан зі скульптурами хлопчика і лебедів. Згодом він занепав та довгий час простоював, аж поки його не реконструювали у 2011 році. Оновлений фонтан “Івасика-Телесика” став світломузичним та змінив спосіб розпилення води, яка витікала не з дзьобів лебедів, а окремими струменями. За кілька років відвідувачі парку зіпсували систему, тож тепер водограй лише світиться в темну пору доби.

Додамо, що у цьому ж парку неподалік є фонтан з русалками. На цьому місці його облаштували ще 1894 року як елемент Виставки крайової, але замість русалок була ваза, звідки бив струмінь води. У радянський час його перетворили на клумбу, а потім знову на фонтан. Русалок виготовив скульптор Ярослав Скакун, за проєктом Миколи Обідняка. Але повноцінно запустити його так і не вдалося. Зараз львів’яни просять завершити проєкт.

Фонтан “Закоханих”

2013 року навпроти готелю “Львів” на проспекті Чорновола запрацював музичний фонтан “Закоханих”. Головні герої - українська дівчина Пелагія та представник родини італійських купців Ромуальдо Міккеліні. Дехто з дослідників вважає, що саме вони стали прообразами для п’єси “Ромео та Джульєтта”. У радянський час у цьому місці діяв фонтан “Каскад”, теж світломузичний, але у 90-х він остаточно вийшов з ладу та перестав функціонувати.

Фонтан перед Оперним театром

Зараз у Львові триває реконструкція алеї перед Оперним театром і багатостраждального фонтану. За задумом, новий фонтан має бути “сухим” із підсвіткою та музикою, а алея матиме вигляд скрипки. До цього з 2008 року простір прикрашав повноводний фонтан із чашею, звідки били кілька струменів.

“Кульбаба”

Один з фонтанів, навколо якого розгорівся цілий скандал, є “Кульбаба” на площі Галицькій. Розташований він на місці фонтану зі скульптурою Світезянки, яку встановили ще 1880 року. Автором героїні твору Міцкевича був Тадеуш Блотніцький. У радянський час скульптуру кудись поділи, а на її місці спершу встановили скульптуру хлопчика, а згодом - абстрактну “Кульбабу” авторства Олега Микити. Під час розкопок, у цьому місці знайшли мури давнього храму, які вирішили “законсервувати”, а обабіч встановити мінімакет сакральної споруди. Тут також облаштують громадський простір із “сухим” фонтаном за проєктом Ольги Криворучко. Вартість робіт - 4,5 млн грн.

Відеопрогулянка місцями з популярними фонтанами у Львові:

Читайте також: Які фільми та серіали знімали у Львові цього року, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #фонтани #культура #фонтани Львова #Оперний #Водолій #Кульбаба #Кульбаби #Нептун #площа Ринок #Івасик Телесик #Русалки #Леви #Діва Марія
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...