• Головна
  • Відбулось 140 успішних торгів: Львівщина серед лідерів за обсягом приватизаційного доходу
13:15, 5 січня
Надійне джерело

Відбулось 140 успішних торгів: Львівщина серед лідерів за обсягом приватизаційного доходу

Відбулось 140 успішних торгів: Львівщина серед лідерів за обсягом приватизаційного доходу

Львівщина є найактивнішим регіоном України у 2023 році за кількістю успішно проведених аукціонів.

Про це повідомив керівник департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

«Ми бачимо, що упродовж 2023 року на території області, якщо говорити і про державне і про комунальне майно, відбулось майже 140 успішних торгів. Львівщина загалом займає лідируючі позиції за отриманим доходом від приватизації. Також ми могли спостерігати високу активність учасників торгів, а це понад 500 учасників з яких малий, середній та великий бізнес, а також громадяни, які шукали ті чи інші активи для своїх потреб і брали участь в електронних торгах. Під час торгів вартість тих чи інших активів зростала в десятки разів, інколи ця конкуренція становила 20 і більше суб’єктів. Все це свідчить про те, що процес приватизації в області відбувається коректно, правильно і в законодавчій площині», - зазначив він.

За підсумками 2023 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях перерахувало до державного бюджету від приватизації – 782, 3 млн грн (без ПДВ). Зокрема, по Львівській області - 407,6 млн грн.

За обсягом приватизаційного доходу Львівщина є лідером в Україні з показником у 407, 6 млн грн, повідомив начальник Регіонального відділення ФДМУ Микола Іщук.

Як він додав, перспективи по приватизаційному доході, які включені до Держбюджету на 2024 – 4 млрд. грн. по Україні.

Торік Регіональне відділення оголошувало – 179 приватизаційних аукціонів по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, 106 - укладено договорів... В них взяли участь приблизно 1000 учасників.

За даними аналітики спеціалізованого приватизаційного від Bi.Prozorro.sale, найактивнішим регіоном України у 2023 році стала Львівщина. Тільки у Львівській області за 12 місяців відбулись 66 успішних аукціонів. А це понад 15% від загальної кількості усі аукціонів в Україні.

«Такий результат цілком очікуваний, адже наш регіон економічно розвинений, з високим рівнем ділової активності», - зазначив Микола Іщук.

Завдяки конкуренції сумарно вартість активів зросла у 2,7 рази. Є приклади аукціонів, де ціна купівлі порівняно із стартовою зростала не в десятки, а в сотні разів. У деяких – конкуренція перевищувала 20 охочих придбати об'єкт.

Проте часто в таких аукціонах стартова ціна була досить низькою – від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

Як пояснили під час брифінгу це зумовлено тим, що в Законі № 2468-IX від 28.07.2022 вказано: «На період дії правового режиму воєнного стану стартова ціна об’єкта приватизації визначається аукціонною комісією на рівні балансової вартості об’єкта (активів об’єкта) приватизації».

Водночас ФДМ ретельно перевіряє поточну балансову вартість активів. Для цього існують механізми подвійного контролю, проходить внутрішній аудит.

Є десятки таких прикладів, ось деякі з них. Було двоє торгів із вартістю продажу активів понад 100 млн грн.

У перших приватизували окреме майно Сторонибабського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт». Він розташований у Золочівському районі. Будівлі підприємства та його майно продали за 142 млн грн (балансова вартість була 53 млн грн).

Предметом других торгів став майновий комплекс ДП «Готель «Власта». Це будівля площею 8,2 тис. м кв. Його цінність та перспективність привели у торги 23 учасника. Продали за 115 млн грн (балансова вартість близько 7 млн грн).

Читайте також: У Львові оголосили архітектурний конкурс на Меморіальний комплекс військових поховань

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#приватизація #торги_на_львівщині #приватизаційний_дохід
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...