• Головна
  • Історія парку "Піскові озера" у Львові: як розвивалася територія, - ФОТО
20:05, 22 березня 2021 р.
Надійне джерело

Історія парку "Піскові озера" у Львові: як розвивалася територія, - ФОТО

У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про парк "Піскові озера" у Франківському районі міста. 

Одне із місць для відпочинку у Львові - парк "Піскові озера". Він розташований у Франківському районі. До 1990-х років парк називали "Алтайські озера", цю назву досі можна почути серед населення. Парк невеликий, однак він один із небагатьох, де можна прогулятися біля водойми (налічує два невеликі міські озера), яка привертає увагу жителів.

Парк розташований між вулицями Євгена Коновальця, Академіка Степана Рудницького, Генерала Чупринки та Гординських. Його загальна площа становить 5,8 га. 

Про назву парку

Назва "Піскові озера" виникла від прізвища власника цих земельних ділянок і фабрики гіпсу - відомого львівського промисловця ХІХ ст., виробника гіпсу Юзефа Франца.

Після Другої світової війни ця територія була звалищем відходів лампового заводу, а водоймища використовували для потреб емалевого заводу, що був розташований на вулиці Алтайській (тепер Гординських). Від цього і походить назва парку, яка була у  радянський час - "Алтайські озера". Однак під час перейменувань на початку 1990 років виникла назва "Піскові озера".

Піскові озера, Фото: uma.lvivcenter.org

Піскові озера, Фото: uma.lvivcenter.org

Коли заклали парк "Піскові озера"

У 1923 році спачаткуна місці давніх ставів заклали "Гданський" парк, який був перший в Україні спеціалізований спортивно-біговий парк. До 1939 року він був популярний серед львів’ян, хоча й віддалений від історичного центру. Після завершення Другої світової війни ділянка виявилась занедбаною. Там влаштували звалище відходів лампового заводу, водоймища використовували також для потреб емалевого заводу, що був розташований на вулиці Алтайській. 

Парк "Алтайські озера" (зараз "Піскові озера") облаштували у 1950-х роках на місці зруйнованого ландшафту - колишніх кар'єрів з видобутку піску фабрики родини Франців. Озера утворилися через просочування води на дно піщаної виїмки.

Піскові озера, Фото: uma.lvivcenter.org

Піскові озера, Фото: uma.lvivcenter.org

Піскові озера, Фото: uma.lvivcenter.org

Піскові озера, Фото: uma.lvivcenter.org

Як впорядковували парк 

За даними Центру міських історій, для впорядкування Алтайських озер задіяли молодь. У 1940 - початку 1950 років біля природних водоймищ було сміттєзвалище, що утворилося через скидання на цьому місці промислових відходів електролампового заводу та заводу емальових виробів на вулиці Алтайській (тепер вулиця Гординських).

Тривалий час територія була занедбана. У 1950 роках її розчистили, а навпроти, на вулиці Пушкіна, 130 (тепер вулиця Генерала Чупринки) за проєктом архітекторів Л. Тимченко та Павла Конта спорудили будівлю навчального корпусу Електромеханічного технікуму. Завдяки молоді територію вдалося розчистити від сміття, вичистити та впорядкувати давні озера, а також прилеглу територію, де зараз існує парк "Піскові озера". 

Молодь на впорядкуванні Алтайських озер, Фото: lvivcenter.org

Молодь на впорядкуванні Алтайських озер, Фото: lvivcenter.org

Спроби реконструювати парк 

У 1989 році СКБ Львівського лісотехнічного інституту розробило проєкт комплексної реконструкції і благоустрою, однак його до кінця не реалізували. Стежки до входів у парк розробили з боку вулиць Євгена Коновальця та Генерала Чупринки. Доріжки заасфальтували. Варто також зазначити, що входи у парк не оформювали арками. 

Озера парку були оспівані "Піккардійською терцією"

"Піскові озера" згадані у пісні вокальної формації "Піккардійська терція" "Старенький трамвай": 

  • Я згадаю прохолодних озер блакить,
    Куди їздив колись старенький трамвай.
    Повези мене туди, де природа сама,
    Повези мене за місто, де асфальту нема.
    Повези мене туди, де зелена трава...

У парку між двома озерами є місток, який складається з металевих конструкцій.

Відвідувачі також можуть насолодитися природою та побачити диких качок, які плавають там у будь-яку пору року. 

"Піскові озера", Фото: Олександра Сладкова, фейсбук

"Піскові озера", Фото: Олександра Сладкова, фейсбук

"Піскові озера", Фото: Игорь Соколов, фейсбук

"Піскові озера", Фото: Игорь Соколов, фейсбук

Парк у наш час є популярним місцем для відпочинку

У наш час парк є важливою рекреаційною зоною Львова. Хоча територія невелика, однак приваблює увагу значної кількості людей, адже парк є чудом місцем для відпочинку та прогулянок. Тут відпочивають компаніями, засмагають, катаються на велосипедах. Із часом територію намагаються облаштовувати. 

У міськраді зазначили, що цього року планують покращити технічний стан водойм у парку "Піскові озера". За словами керівниці управління екології та природних ресурсів Олександри Сладкової, Франківський район містить найменшу кількість парків. Хоча у цій частині міста вони дуже невеликі, але відвідувані мешканцями. "Піскові озера" є одним із найбільш відвідуваних парків Львова. Парк є у непоганому стані. Планують відремонтувати систему зливу води, а також відреставрувати мостик. 

"Піскові озера", Фото: 032.ua

"Піскові озера", Фото: 032.ua

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як розвивався парк імені І. Франка і Парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького у Львові, Стрийський парк

Читайте також: Як будували Домініканський собор: історія барокового храму Львова, - ФОТО

Матеріал за даними на lvivcenter.org, uk.wikipedia.org, photo-lviv.in.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #Піскові_озера #Львівщина #новини
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...