• Головна
  • “Чарівна паличка чи отрута”: 6 міфів про користь та шкоду від вегетаріанства
15:02, 20 лютого 2020 р.
Надійне джерело

“Чарівна паличка чи отрута”: 6 міфів про користь та шкоду від вегетаріанства

“Чарівна паличка чи отрута”: 6 міфів про користь та шкоду від вегетаріанства

Не їсти м’яса - бути вічно молодим і здоровим. Вегетаріанці не хворіють, не старіють і не мають ніяких проблем. Такі припущення існують серед людей, які не вживають м’яса. А 2020 рік оголосили роком вегетаріанства та всіх його течій - веганства, сироїдіння, фрукторіанства та інших.

Як користь та шкода від того, що українці відмовляються від вживання м’яса, журналістка 032.ua дізналася у львівської лікарки-психодієтолога Олександри Буц. Спеціалістка розповіла про міфи навколо вегетаріанства, коли воно стає магічною паличкою, а коли - отрутою для людського організму.

Чи корисно бути вегетаріанцем протягом усього життя?

“Вегетаріанство як спосіб життя”, - досить часто можна почути ці слова з вуст людей, що стали на цей шлях. Та чи можна прожити без продуктів тваринного походження усе життя?

За словами Олександри Буц, вміти змінювати свою думку і розвиватись - це і є фундаментом для того, щоб говорити про користь.

“Бути вегетаріанцем, не знаючи свій організм, і, тим паче, все життя - вкрай насторожливо, навіть через призму наявності розладів харчової поведінки. Я переконана, що можна харчуватись повноцінно і бути здоровим та у бажаній формі”, - розповідає психодієтолог.

Здорове харчування. Фото - 360tv.ru

Здорове харчування. Фото - 360tv.ru

За яких лікарських показань можна відмовитися від м`ясних продуктів.

Існує думка, що відмова від м’яса забезпечить вам життя без жодних хвороб, але чи вегетаріанство може врятувати тебе від вже існуючого захворювання?

Психодієтолог Олександра Буц рекомендує зменшити кількість тваринних продуктів, яка у вас є проблеми з щитовидкою, підвищена сечова кислота, яка є наслідком поганого перетравлення білків.

“Я можу порекомендувати зменшити кількість м’яса, але не відмовлятись від нього на 100% і назавжди. Я особисто можу з‘їсти його 1 раз в тиждень, або в півтора”, - додає Олександра.

Вегетаріанство. Фото - www.0372.ua

Вегетаріанство. Фото - www.0372.ua

Які напрямки вегетаріанства рекомендовані для покращення роботи організму.

Зміна харчової поведінки - це важливе рішення, яке неможливо прийняти за один чи два дні. Перехід на вегетаріанство та його течії можливий лише після консультації з лікарем. Не варто забувати, що кожен організм - це особиста галактика, в якій, запустивши веганську ракету, можна позбутися не тільки ваги чи здоров’я, а й нормального психологічного стану.

“Якщо є ревматоїдний артрит, аутоімунний тиреоїдит, можу в співпраці з лікарями порекомендувати короткотривалу дієтотерапію на 10-14 днів, не довше. В іншому випадку, це може мати наслідки такі як: порушення харчової поведінки”, - запевняє психодієтолог Олександра Буц.

Овочі та фрукти. Фото - rodovid.me

Овочі та фрукти. Фото - rodovid.me

Які можуть бути наслідки всіх видів вегетаріанства?

Щоб перейти на веганство, чи на інші форми дієтичного харчування ви повинні пройти повне медичне обстеження, яке підтвердить, що це не буде шкідливо для вашого здоров‘я. Нехтуючи цим правилом та не знаючи ситуацію з гормонами, дефіцитами, можна зробити ще гірше.

Як прокоментувала лікарка психодієтолог Олександра Буц наслідками вегетаріанства можуть бути: анемія, низький рівень статевих гормонів, порушення роботи гормонів щитовидки. Тож, перш ніж починати зміни в харчуванні, треба переконатись чи ці зміни корисні саме для вас.

“В мене була клієнтка, в якої обмежувальний тип харчування перейшов в орторексію (помішаність на правильному харчуванні) і згодом це перейшло в анорексію. Її я зустріла вже на стадії анорексії, хоча дівчина була повністю переконана, що в неї все добре, і їй треба ще схуднути”, - розповідає лікарка Олександра Буц.

Фото - itmed.org

Фото - itmed.org

Методи «виходу» з вегетаріанства

Олександра Буц пропонує починати з проходження аналізів на дефіцит В12 та гемоглобіну. Також вона рекомендує почати вживати м‘ясо перепілки, можливо кролика, в не великих порціях та слідкувати яка є динаміка, емоційна в тому числі.

“Питання більше наскільки людини хоче, готова та вмотивована. Зараз є багато вегетаріанців, які компенсують дефіцити вітамінами і почуваються прекрасно, аби це не перейшло в РХП( розлади харчової поведінки)”, - наголошує Олександра Буц.

Лікарка психодієтолог про випадки позитивного впливу вегетаріанства на людей.

Через погіршення екології, постійні стреси, ненормоване харчування, дії ультрафіолетового проміння і скаженого ритму життя наш організм починає страждати і в ньому починають вироблятися вільні радикали, які окислюють наш організм, що призводить до втрати зовнішнього вигляду і багатьох захворювань. Щоб запобігти швидкому старінню шкіри в світі вже давно вирує методика anti - age харчування, яка базується на зменшенні калорійності їжі та заміні одних продуктів на інші.

“Якщо ми говоримо про зменшену кількість м‘яса (натурального) до 1 прийому в 1,5 тижні, в певній мірі це вже буде мати позитивні наслідки для anti - age харчування. Ми запускаємо аутофагію (внутрішньоклітинне «прибирання»), завдяки якій продовжується молодість на клітинному рівні. Все зводиться до кількості будь-яких продуктів”,- додає Олександра Буц.

Також читайте про заклади у Львові, які спеціалізуються на здоровому харчуванні. 

Фото на головній - з відкритих джерел

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#вегетаріанство #веганство #психодієтолог #харчування #правильне харчування #дієта #захворювання
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,90
EUR
42,83
42,92
PLN
9,85
9,89
Оголошення
live comments feed...