• Головна
  • 12 страв до Святої вечері, які варто подати на стіл, - ВІДЕО
10:03, 6 січня 2020 р.
Надійне джерело

12 страв до Святої вечері, які варто подати на стіл, - ВІДЕО

Різдво та його Надвечір’я - це завжди сімейне свято для більшості українців. Кожен такий день у родинному колі неповторний та наповнений ароматом традиційних страв. У давнину, перед тим як подати їжу на стіл, його слід було притрусити трохи сіно та застелити святковою скатертиною. За звичаєм, на Святвечір українці куштують 12 страв.

Кореспондент сайту 032.ua пропонує згадати, що це за страви та чим їх можна замінити на святковому столі.

1. Борщ з вушками

Традиційною стравою на Святвечір є пісний борщ без м’яса, куди додають вушка з грибами.

2. Холодець з коропа

Студенець, або драглі із риби - ще одна страва, яка не залишитись байдужим жодного учасника святкового столу.

3. Цвікли

Це звиклий для українців салат із бурячка та хрону - окраса будь-якої другої страви чи гарніру. Добре підійде і як заправка до канапок.

4. Пструг (форель) з підливою

Риба в маринаді скрасить будь-яку трапезу. На відео є рецепт запеченої форелі з вершково-грибним соусом, але дехто використовує також олію з шавлією для заправки або кминову підливку. 

5. “Слимачки” з оселедців - “рольмопси”

Німецька назва рольмопси дуже коротко описує те, що насправді є закускою з оселедців, скручених у “слимачка”. Особливого смаку додають корнішони, цибуля, гірчиця, перець і цитрини.

6. Пиріг з гречкою (Пісний Яворівський пиріг)

Доволі популярна на Львівщині страва - це гречаний пиріг, особливий рецепт якого походить із Яворівського району. До Святвечора можна приготували його пісну версію, лише з борошном, картоплею та гречкою і спеціями. А після посту можна приготувати пиріг за таким же рецептом, але з додаванням сала.

7. Голубці пісні

Без м’яса, але від того не менш смачні - голубці також бувають пісними, з картоплею, гречкою або рисом, морквою і томатною пастою. Дехто також додає до страви грибів.

8. Мачанка з сушених грибів

Традиційною стравою на Святвечір була також мачанка - своєрідна юшка із капелюшків білих грибів або опеньок. 

9. Вареники з картоплею або квасолею

Окрім грибних вушок, до святвечірнього пісного борщу добре підійдуть вареники - класична українська страва, яку можна начинити картоплею або квасолею.

10. Узвар

Традиційний узвар робили із сушених яблук або груш, інколи могли додати сливи. Сучасні господині та господарі урізноманітнюють смак цього напою ще абрикосами, родзинками або інжиром.

11. Потапці з часниковою пастою

Грінки з часниковою пастою стануть чудовим доповненням різдвяного столу. На них можна намастити салат з бурячків, вони ж смакуватимуть і до борщу. У відео шеф-повар пропонує рецепт із беконом, але до пісної вечері намазку з бекону можна замінити часниковим пюре із авокадо. Для цього три головки часнику слід окремо запекти у алюмінієвій фользі і після охолодження розім’яти у тарілці. До суміші додати порізаний авокадо та присмачити горіховою або кукурудзяною олією і лимонним соком.

12. Кутя

Жоден святвечірній стіл не обійдеться без головної страви - куті. Кілька цікавих рецептів приготування куті з різних куточків України можна знайти ТУТ.

Читайте також: 5 обов’язкових речей, які варто зробити на свята кожному львів’янину

Повне або часткове копіювання, передрук матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #рецепти #страви #Святвечір #Різдво
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,78
EUR
42,65
42,73
PLN
9,84
9,86
Оголошення
live comments feed...