• Головна
  • 5 рецептів смачної куті з різних куточків України, - ФОТО
13:03, 21 грудня 2020 р.
Надійне джерело

5 рецептів смачної куті з різних куточків України, - ФОТО

Головною стравою Святвечора є, поза сумнівом, кутя - обрядова каша із цільних зерен, що є символом свята із давнини. Кореспондентка сайту 032.ua пропонує кілька рецептів куті з різних куточків країни.

Традиційна

Кутя традиційна

Інгредієнти: 1 л пшеничного зерна, 2 л води, 0,5 ст. л. солі, 2 склю меду, 2 скл. маку, трохи горіхів та родзинок. Колись наші предки дуже відповідально ставились до приготування куті: зерно заздалегідь розстеляли тонким шаром на лляній серветці, перед приготуванням ретельно промивали проточною водою, а потім заливали на кілька годин і давали настоятись. Після цього підготовлене зерно пересипали у кастрюлю, заливали вдвічі більшою кількістю води та варили на середньому вогні до кипіння. Як тільки каша закипала, вогонь зменшували мінімуму, доводили ще раз до кипіння, додавали солі і щільно накривали кришкою, поки зерно повністю не вбирало рідину. Баняк загортали у плед. Мак колись замочували водою і залишали на 10 годин, відціджували воду та розтирали у макітрі. Як варіант, зараз для цього підійде міксер чи м’ясорубка. Мед розігрівали, але не кип'ятили, волоські горіхи чи мигдаль нарізали дрібними шматочками, родзинки промивали і заливали окропом на 1 хвилину. Потім до пшениці додавали тертий мак, мед, добре перемішували та посипали горішками з родзинками.

З Рівненщини

Кутя з курагою

У Рівненській області було прийнято також звечора замочувати пшеницю, а потім зливати майже всю воду (залишити лише на кілька сантимертів вище над зерном). Перед приготуванням, макові зернята не прийнято розтирати чи навіть замочувати: його додають до куті просто так. Кашу варять, додають усі інгредієнти, серед яких особливого смаку додає курага.

З Полтавщини

Кутя з узваром

Особливістю полтавської куті є те, що до неї не додають ні маку, ні родзинок - лише пшеницю та... узвар. Так, господині заготовляють звечора пшеничну крупу, заливають її холодною водою у пропорції 1:2. Потім варять на невеликому вогні до повної готовності й заливають солодким концентрованим яблучно-грушевим узваром. Інколи до узвару ще додають чорнослив. Усю суміш доводять до кипіння, після чого охолоджують і подають на стіл.

Кутя з “бобальками”

Кутя з бобальками

Серед лемків, на Закарпатті, прийнято готувати кутю з “бобальками” - невеличкими дріжджовими булочками, які за повір’ям, здатні оберігати рід та запобігати хворобам. Для приготування такого інгредієнта потібно: 250 мл води, 25 г свіжих дріджів, 500 г пшеничного борошна, 80 г цукру та дрібка солі. Теплу воду розмішуємо з цукром та дріжджами, додаємо борошно і замішуємо тісто, яке залишаємо у теплому місці на годину. Тісто розділити на частини, розкачати і розрізати на невеличкі шматочки, які слід помістити на протвень і відправити у духовку на 25 хвилин при 180C. Після запікання “бобальки” слід трохи розм’якшити в окропі: для цього друшляк з ними на кілька секунд опустити в воду. Після цього запарений і розтертий мак слід перемішати з медом та полити цією сумішшю готові “бобальки” у мисці. До такої незвичної куті ще можна додати трохи горішків.

Кутя по-східному

Кутя з рису

На Доннеччині та Луганщині прийнято готувати кутю з додаванням рису. Для початку на годину мак слід залити окропом, після чого добре розтерти. Підготувати родзинки, які також залити окропом на 30 хв. Горіхи подрібнити та підсмажити. Рисові зернята промити і поставити кип'ятитись, після чого ще раз промити і варити до готовності на невеликому вогні 15 - 20 хвилин, у процесі додавши трохи цукру. 120 г меду залити 100 - 200 мл окропу або узвару, після чого змішати усі інгредієнти з рисом. Якщо страва виявиться занадто густою, її можна ще трохи розбавити узваром.

Читайте також: 5 рецептів смачних салатів до новорічного столу, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #кутя #страви #Різдво
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...