• Головна
  • Забудова замість скверу на Горбачевського: що відомо про ситуацію зараз
13:13, 31 липня 2019 р.

Забудова замість скверу на Горбачевського: що відомо про ситуацію зараз

Забудова замість скверу на Горбачевського: що відомо про ситуацію зараз

Близько року небайдужі львів’яни відстоювали чергову зелену зону поблизу центральної частини Львова, яку планували перетворити у нове житло.

Кореспондент сайту 032.ua з’ясовував, чи збережуть сквер на вулиці Горбачевського, 19 у Львові та згадував, як розвивалась ситуація.

З чого все почалося?

У липні - серпні 2018 року у Львові відбулися громадські слухання щодо розроблення детального плану території (ДПТ), обмеженої вул. І. Горбачевського та Ак. А. Сахарова. Проект передбачав, що на ділянці, площею 0,3893 га, зведуть житловий будинок на 5 - 6 поверхів із вбудованими закладами обслуговування, дошкільний навчальний заклад та музшколу.

Забудовники також планували добудувати новий 6-поверховний корпус “Екоготелю”, підземні стоянки для автомобілів, зробити велодоріжки та велопарковку.

Львів’яни висловились проти нового будівництва на місці скверу, тому що це зелена зона, а також - через те, що на території є історична вілла, зведена відомим бюро Карля Ольґерда Юраша, Євгена Червинського та Альфреда Захаревича, яка також входить до переліку пам’яток архітектури та містобудування Львова.

Фото: lvivcenter.org

Кому належить ділянка?

У відповідь на інформаційний запит кореспондента сайту 032.ua в управлінні охорони історичного середовища ЛМР повідомили, що земельна ділянка на вул. Горбачевського, 19 перебуває в оренді Карпатського відділення Інституту геофізики ім. С. Субботіна Національної Академії Наук України, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель і споруд закладів науки.

Читайте також: Середньовічний “хмарочос” на Львівщині: як Тустань стала віртуальною, - ФОТО, ВІДЕО

Натомість, трохи раніше було опубліковано листа від керівництва КВ ІГФ НАН України (В. Максимчука) до міської влади з інформацією про те, що земельна ділянка, на якій розташована їхня будівля, перебуває у державній власності й передана їм у постійне користування. (Цю інформацію згодом підтвердили для 032.ua в управлінні архітектури та урбаністики ЛМР). У березні 2019 року, як випливає з листа, розпочалися роботи з реконструкції адміністративних будівель та будівництва нового багатоквартирного будинку, на що є усі необхідні дозволи. 

Джерело фото: Андрій Москаленко

Разом із тим, науковці заявили, що докладають зусиль для збереження пам’ятки архітектури та розбудови матеріально-технічної бази для розвитку науки у Львові. За їхніми словами, через протести мешканців та блокування роботи підрядники понесли збитків на 186 тис. грн.

Чому львів’яни протестували?

У квітні 2019 року небайдужі львів’яни повідомили у соцмережах про те, що у сквері почалися якісь роботи. Оскільки люди побоювалися, щоб забудовники не знищили всі насадження, розпочався безстроковий пікет: переважно жінки з дітьми приходили на “пікнік” у сквер і пильнували, аби не почались “акції вандалізму”. Згодом це переросло у справжній пікет: люди вимагали зберегти сквер, а якщо щось і зводити в цьому місці - то лише дитячий садочок, про що свідчили і відповідні плакати з написами.

Читайте також: У якому напрямку слід розвивати архітектуру Львова: думки експертів фестивалю "Вежа"

Коли надворі трохи потепліло, львів’яни вирішили по-іншому показати своє бачення ситуації: на місці вирубаних дерев волонтери висадили нові саджанці. Таким чином акцентували увагу, що на Горбачевського таки має бути сквер. Втім, саджанці протримались недовго. За словами активістів з “Екологічної Платформи”, вже наступного дня невідомі повисмикували та викрали молоді деревця, висаджені громадою.

Які дії влади?

25 квітня на сесії Львівської міськради погодили, що на Горбачевскього, 19 замість житлового будинку буде сквер: з цією метою дозволили змінити зонінг під облаштування громадського простору.

В управлінні архітектури та урбаністики ЛМР кореспонденту 032.ua розповіли, що для облаштуванння зеленої зони в цьому місці, як того хочуть мешканці міста, потрібно змінити план зонування в частині функціонального призначення ділянки. Окрім докуметальної частини, на новий громадський простір також потрібні кошти, які братимуть з бюджету міста - це також слід передбачити у майбутньому проекті. Цінову пропозицію має надати розробник попереднього плану зонування - Державний інститут проектування міст - “Містопроект”. У проекті також мають врахувати пропозиції мешканців, які вони озвучували на громадських слуханнях.

Через тиждень після пленарного засідання міської ради, 6 травня, громада ще раз зібралась на слухання, де вислухали позицію влади в особі заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка. Посадовець переконав львів’ян, що у місті вже прийняли ухвалу про визначення згаданої території як скверу, а Академії наук запропонували для будівництва іншу земельну ділянку та запустили перевірку дозвільних документів на вирубку дерев. Москаленко заявив також, що на місці кожного незаконно зрубаного дерева мають посадити нове.

Читайте також: Озеро на Панча: як мешканці Львова змінюють простір довкола себе

17 травня виконком ЛМР скасував наказ директора департаменту містобудування від 20 квітня 2015 року про зведення нового будинку на Горбачевського, 19 та визнав будь-яке будівництво у цьому місці незаконним. Андрій Москаленко зауважив, що “інвестор” не зміг надати документів,  які би підтверджували будівництво в цьому місці житла саме для науковців. Мерія також запланувала переговори з Академією наук щодо передання ділянки у власність міста. 

Забудова замість скверу на Горбачевського: що відомо про ситуацію зараз, фото-7

“Після внесення відповідних змін, на вул. Горбачевського, 19 планується облаштувати сквер”, - пояснили кореспонденту 032.ua в управлінні охорони історичного середовища Львівської міськради.

Замість скверу - пеньки

Після цього у Львові розгорівся ще один скандал - 31 травня активісти, які перевірили стан скверу, виявили, що на Горбачевського зрізали дерева вздовж паркану.

За даними УОІС, підрядна організація Франківської райадміністрації, згідно з актом обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, зрізала 4 сухостійні та аварійні дерева породи ясен, які росли біля тротуару вздовж вулиці. На місці були присутні представники Державної екологічної інспекції у Львівській області та відділу екології і природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міськради. Але на території земельної ділянки, за їхнім переконанням, дерева були зрізані самовільно.

Читайте також: Як виглядає закинутий санаторій "Львів" у Брюховичах, - ФОТО

***

Хочеться сподіватися, що рішення Львівської мерії про облаштування громадського простору на вулиці Горбачевського таки буде виконане, на відміну від ситуації з мозаїкою біля магазину “Океан” по вул. Володимира Великого. Тим часом, львів’янам залишається лише чекати та “тримати руку на пульсі”.

Нагадаємо, нещодавно виник скандал з можливим знесенням будинку 1907 року, який належав українському меценатові Терлецькому, що розташований на розі вулиць Сахарова та Горбачевського. На цьому місці приватний підприємець планує звести бізнес-центр, львів’яни зібрали підписи проти знесення будівлі.

Читайте також: Дружина екс-директора КП Львівської міськради планує розбудувати свій готель на вул Сахарова

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #сквел #екологія #Горбачевського #ЛМР #забудова
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...