• Головна
  • Озеро на Панча: як мешканці Львова змінюють простір довкола себе
12:02, 8 липня 2019 р.

Озеро на Панча: як мешканці Львова змінюють простір довкола себе

У червні 2019 року у Львові вперше відбувся міні-фестиваль “Озеро на Панча”, організований активними мешканцями вулиці та прилеглих територій для своїх сусідів. Таким чином львів’яни намагалися привернути увагу до занедбаної місцини з озером, яку мають намір перетворити на громадський простір.

Кореспондент сайту 032.ua дізнавався, яким чином хочуть змінити озеро на вулиці Панча у Львові та що для цього уже було зроблено.

Що це за фестиваль?

У сучасному світі фестивалі - це не лише розваги, але й спосіб корисно провести час, налагодити знайомства та започаткувати спільну справу, особливо, якщо йдеться про добросусідські стосунки. Мешканка мікрорайону Наталя Процак-Пашко, співорганізаторка фестивалю (разом із Андрієм Козицьким та Наталією Фінканін) розповіла кореспонденту 032.ua, що подію вона з колегами організовувала вперше. Така потреба виникла як реакція на провалене голосування за проект Громадського бюджету.

“Ідея фестивалю була в тому, щоб згуртувати громаду, тому що 3 роки поспіль подаються проекти на Громадський бюджет і щось ніяк не може громада об’єднатися, щоб вибороти цю перемогу. Тому, можливо, мешканці почули, що є така проблема, ми її озвучили, і поки не виділять кошти ми слідкуватимемо, щоби озеро було в належному стані. Ми хотіли,щоб і люди, і місцева влада нас почула, щоб долучились і допомогли врятувати гарний куточок природи майже в самому центрі міста”, - пояснила пані Наталя.

У рамках фестивалю відбувся святковий концерт, лекторій, майстер-класи, ярмарок смаколиків. Основне, на чому збирали кошти на реалізацію задуманого - це безпрограшна лотерея. До фестивалю долучилися і місцеві приватні підприємці, які спонсорували для відвідувачів сертифікати на послуги та подарунки для дітей.

Що не так з проектом Бюджету участі?

Проект по озеру на Панча ніяк не може набрати достатньої кількості голосів на Громадському бюджеті - йому складно конкурувати з освітніми проектами, реалізації яких львів’яни теж потребують.

До прикладу, попередні два проекти, які місцеві мешканці подавали на Бюджет участі - облаштування спортивного майданчика та сенсорної кімнати для школи №91 - успішно пройшли голосування та уже майже реалізовані.

“Перший проект вже на стадії закінчення - на спортивному майданчику прокладають покриття. Закінчуються роботи по іншому проекту на облаштування сенсорної кімнати: ремонт зроблений, очікують закупівлі обладнання для кабінету, який планують відкрити на новий навчальний рік”, - зауважила Наталя Процак-Пашко.

Активісти, які готували проект “Озеро на Панча” для Громадського бюджету наразі не планують його подавати ще раз. Після того, як відбувся фестиваль, що привернув увагу мешканців та влади до потреби облаштування громадського простору, процес реалізації задуманого розпочався. Тож сенсу подавати проект ще раз - не бачать.

Яким планують зробити простір довкола озера?

Наталя Процак-Пашко розповідає, що проект є досить кошторисним і складається із двох частин, які передбачають альтернативне наповнення озера дощовою водою. Насамперед, планують встановити на 3 - 4 будинках водозбірні колодязі, в яких дощова вода буде фільтруватися і поступати в озеро.

“У літній час, коли тепло, вода випаровується і дощової води замало, тому планується ще встановити від “Львівводоканалу” кран з лічильником. У час, коли вода зовсім пересихатиме, водойму будуть наповнювати за рахунок води з крану від “Львівводоканалу”. Це лише на літній період”, - пояснила львів’янка.

Пізніше до водозбірних колодязів планують підключити ще 20 будинків у мікрорайоні, дощову воду з яких використовуватимуть для наповнення озера.

“Мешканцям дуже потрібне озеро. Люди пропонують допомогу, цікавляться, зголошуються, бо розуміють, що місце для відпочинку необхідне всім. Тут є своя паркова зона й місце прогулянок для діточок. Я народилась в тому мікрорайоні, наша вулиця закінчувалася якраз там, де проходив фестиваль, там моє дитинство пройшло, я ловила там рибу руками, ми там бігали бавились у козаки-розбійники, мої діти тут виросли, і хотілося би щоб внукам це лишилося, для наступних поколінь”, - додала Наталя Процак-Пашко.

У Шевченківській районній адміністрації підтримують ідею облаштування озера на Панча. Станом на нині, Шевченківська РА замовила у ЛКП “Інститут просторового розвитку” розробку проектно-кошторисної документації по цьому об’єкту. Попередньо, приблизні розрахунки показують, що вартість нового громадського простору на вулиці Панча обійдеться місту в понад 5 млн грн.

Читайте також: 10 чарівних песиків чекають на добрих господарів у ЛКП "Лев", - ФОТО

Начальник відділу комунального господарства Шевченківської РА Микола Бегей розповів, що це пов’язано з величиною території і об’ємами робіт, які потрібно виконати як на суші, так і щодо самого озера.

“Заплановано встановити нові вуличні меблі, укріпити береги, почистити саме озеро, встановити гойдалки, якісне освітлення. Проект ще в опрацюванні, тому говорити про терміни та реалізацію проекту ще ранувато. Але це буде ще один додатковий громадський простір, де мешканці мікрорайону зможуть проводити час з дітками, відпочивати, тим більше, сама водойма приваблює людей”, - зауважив Микола Бегей.

Що уже зроблено?

За словами Наталі Процак-Пашко, завядки фестивалю “Озеро на Панча” вдалося зібрати трохи більше 14 тисяч гривень - у масштабах проекту це досить незначна сума, але за ці кошти вдалося трохи облагородити територію.

Зокрема, місцеві мешканці власними силами очистили озеро, за зібрані гроші вже купили та встановили дві лавки та урну, пофарбували місток. Мають встановити наступного тижня ще дві дубові лавки й смітник. Уже прибране озеро з часом продовжує цвісти, тож за місяць - півтора майже не видно кропіткої роботи небайдужих активістів.

“Коли був сезон дощів, озеро достатньо наповнилось, але вода у ньому застоюється і відчувається сильний запах. Воно трохи позаростало очеретом, тому ми його частково прибрали, почистили від сміття. Плануємо також запустити трохи риби, яка би допомагала чистити дно і знищувати зайву рослинність. На фестивалі був аукціон добрих справ, де розігрували сертифікат на ексклюзивний запуск риби, тож ми запросимо нашого переможця-гостя, щоб він урочисто запустив рибу в озеро”, - підкреслила Наталя Процак-Пашко.

Зазначимо, що місцеві мешканці постійно спілкуються з представниками “Інституту просторового розвитку” та Шевченківської РА, щоб обрати найкращі шляхи реалізації проекту та розумного використання зібраних коштів. Окрім цього, львів'яни просять владу звернути увагу на кількість води у озері, яка постійно міліє та консультації спеціалістів щодо виведення водоростей з озера. Станом на нині, мешканці мікрорайону виловлюють їх вручну, за допомогою сітки.

У тексті використані фото: Майстерня міста, Наталія Фінканін/ Facebook

Читайте також: Як нова поліція змінила Львів за останні чотири роки: згадуємо ключові моменти

*Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,50
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...