• Головна
  • Який вигляд має закинутий санаторій "Львів" у Брюховичах, - ФОТО
14:38, 16 липня 2019 р.

Який вигляд має закинутий санаторій "Львів" у Брюховичах, - ФОТО

За 6 км на північний захід від Львова, на вулиці Курортній, 8 у смт Брюховичі розташований ДП "Санаторій "Львів", який знавав кращі часи, але все ще стоїть.  Нещодавно цими місцинами пробродили "Дослідники Львова", які зафіксували на фото уже історичний санаторій, який ще якихось 10 - 20 років тому приймав відвідувачів.

Кореспонденту сайту 032.ua вдалося з'ясувати, що з 1992 року санаторій належав ЗАТ "Укрпрофоздоровниця", і з 2003 року - ДП "Санаторій "Львів". Але наприкінці 2014 року Господарський суд Львівської області визнав недійним реєстраційне посвідчення за підприємством і передав право власності на майновий комплекс державі. З того часу територія і стала занепадати.

Раніше у Брюховичах було 13 санаторіїв та баз відпочинку, але за останніми даними, зараз діє лише два - реколекційно-відпочинковий центр "Світлиця" (вул. Широка, 4) та дитячий оздоровчий табір "Супутник" від Львівської залізниці (вул. Львівська, 92).

Читайте також: Як виглядає виставка біблійних рослин у Львівському музеї історії релігії, - ФОТО

Санаторій "Львів" спеціалізувався на захворюваннях органів системи кровообігу, дихання та нервових хворобах і пропонував своїм відпочивальникам широкий спектр лікувальних процедур, як-то: кліматолікування, спеціальні ванни та душі, фізіотерапію, інгаляції, електрокардіографію, питне водолікування з джерела та інше. Розташований він у хорошій кліматичній зоні, з теплим літом і лагідною зимою, на стику висот Поділля і Розточчя - ідеальні умови для лікування.

Який вигляд має закинутий санаторій "Львів" у Брюховичах, - ФОТО, фото-1

Про саму споруду збереглося дуже мало історичних даних. Сучасні львів'яни з власного дитинства пригадують, що санаторій було засновано 1946 року, на базі колишнього військового госпіталю. Раніше лише один цей санаторій міг приймати одночасно 1500 людей. Люди переживають, що коли об'єкт доведуть до повної руйнації, тут постане черговий ряд багатоповерхівок.

Читайте також: У якому напрямку слід розвивати архітектуру Львова: думки експертів фестивалю "Вежа"

Дослідниця Галина Петришин у соцмережах зазначає, що територія санаторію "Львів" - це славетний курортний лісопарк, закладений у кінці 19 ст. видатним львівським садівником Арнольдом Рьорінгом - автором Стрийського та інших парків і скверів Львова. Ще до Першої світової війни лісопар забудовували приватними віллами вздовж головної, плавної алеї, що можна побачити на старих листівках з Брюхович. А після закінчення Другої світової війни, станом на 1945 рік санаторій розташували у цих віллах, згодом добудували і нові корпуси.

Доповнення: читач 032.ua підказав, що 1 липня 2019 року на сайті "ОЛХ" невідомий чоловік продає ділянку землі в Брюховичах на 4 гектари під "будівництво заміського дому". Вказана адреса - вулиця Курортна,8, унікальні природні умови і - фото з санаторію "Львів". Вартість "лоту" - 1 млн 200 тис. доларів.

Усі фото: "Дослідники Львова"/Андрій Роюк

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...