• Головна
  • Львівському медичному коледжу ім.А.Крупинського – 240 років
20:08, 2 жовтня 2013 р.

Львівському медичному коледжу ім.А.Крупинського – 240 років

Львівський медичний коледж ім. Андрея Крупинського - один із найстаріших вищих медичних навчальних закладів в Україні. 1 жовтня 2013р. йому виповниться 240 років.

На клопотання випускника медичного факультету Віденського університету Андрея Крупинського губернатор Галичини граф Антоні Перген 20 березня 1773 р. видав розпорядження, згідно з яким у Львові запроваджувалося читання лекцій з усіх галузей медичної науки для осіб, що займалися лікарською, акушерською практикою, але не мали дипломів.

Урочисте відкриття Львівського медичного колегіуму (Collegium medicum) відбулося 1 жовтня 1773 р.

У 1784 р. колегіум був реорганізований у Львівську акушерську школу.у 1919 р. імператорсько-королівську школу акушерок у Львові було перейменовано на державну акушерську школу. У грудні 1939р. вона перетворена у Львівську фельдшерсько-акушерську школу.

Львівське медичне училище розпочало свою діяльність, маючи фельдшерський, акушерський, санітарно-фельдшерський, медсестринський факультети. У 1963р. відкрито фармацевтичне, у 1975 – зуботехнічне відділення.

Ім’я першого ректора Андрея Крупинського було присвоєно коледжу у 1999 році.

Вперше в Україні коледж розпочав проводити прийом студентів з числа нечуючої молоді на фах лаборант медичний, а потім студентів з числа незрячої молоді на фах сестра медична з масажу.

На сьогоднішній день в коледжі навчається понад 1200 студентів. За час свого існування цей навчальний заклад випустив майже 35 тисяч фахівців, з них 1600 бакалаврів, - повідомляють у прес-службі Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

За останні п’ять років викладачами коледжу видано 107 друкованих праць у різних наукових збірниках, матеріалах конференцій, журналах, зокрема: 2 монографії, 5 підручників, 17 навчальних посібників для студентів, 68 типових навчальних програм навчальних дисциплін для ВМНЗ І-ІV рівнів акредитації України. Нещодавно коледж відвідала міністр охорони здоровя України Р.Богатирьова. Вона ознайомилась з роботою навчального закладу і висловила побажання побувати тут ще раз.

Тож вітаємо педагогічний та студентський колектив коледжу з поважним ювілеєм і зичимо здоров’я та успіхів!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,85
EUR
42,87
42,95
PLN
9,86
9,89
Оголошення
live comments feed...