• Головна
  • Національний банк України ввів в обіг пам’ятні монети «Визволення Донбасу від фашистських загарбників» (ФОТО)
10:43, 2 жовтня 2013 р.

Національний банк України ввів в обіг пам’ятні монети «Визволення Донбасу від фашистських загарбників» (ФОТО)

30 вересня 2013 року ввели в обіг пам’ятні монети номіналом 10 та 5 гривень “Визволення Донбасу від фашистських загарбників”. Випуск цих монет присвячений ювілейній даті – 70-річчю звільнення донбаського краю від окупантів.

“Національний банк України з великою повагою ставиться до історичних подій, які назавжди залишаться в пам’яті українського народу”, – повідомила начальник Управління нумізматичної продукції та маркетингу Тамара Лошманова.

Вона зазначила, що карбування монет, присвячених подіям визволення українських земель від фашистських загарбників – це один із способів ушанування пам’яті героїв, збереження історичної пам’яті народу, уроків мужності та патріотизму.

Монету “Визволення Донбасу від фашистських загарбників” номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла, категорія якості карбування – “пруф”, тираж – 3 000 штук. Гурт монети – гладкий із заглибленими написами.

Монету “Визволення Донбасу від фашистських загарбників” номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний  анциркулейтед”, тираж – 30 000 штук. Гурт монети – рифлений.

Над створенням монет працювали художники: Володимир Атаманчук, Святослав Іваненко, Світлана Дуденко; а також скульптори: Володимир Атаманчук, Роман Чайковський, Святослав Іваненко.

Про ціни та розташування пунктів з продажу пам’ятних монет можна дізнатися на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

 

 

5grnAvers

 

5grnRevers

 

10grnAvers

 

10grnRevers

 

Довідково:

Визволення донбаського краю військами Червоної Армії здійснювалось у декілька етапів. Донбаська операція розпочалася 13 серпня 1943 року наступом правого крила Південно-Західного та Південного фронтів радянських частин, які брали участь у звільненні Харкова.

Найбільші втрати німецькі дивізії зазнали від 2-ї та 5-ї гвардійських армій. Переслідуючи противника, війська Південно-Західного фронту відкинули його за Дніпро, на ділянку Дніпропетровськ–Запоріжжя. Війська Південного фронту того ж дня вийшли до річки Молочна. Цілковитою перемогою закінчилася Донбаська операція для Червоної Армії. 15 вересня 1943 року у місті Сталіно відбувся святковий мітинг, присвячений закінченню визволення Донбасу.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,83
EUR
42,75
42,84
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...