• Головна
  • У Львові відкрили пам`ятну таблицю першому Патріарху Київському Мстиславу
00:27, 28 вересня 2013 р.

У Львові відкрили пам`ятну таблицю першому Патріарху Київському Мстиславу

27 вересня, у Львові на фасаді будинку на вул. Пісковій, 17, відбулося відкриття пам`ятної таблиці першому Патріарху Київському Мстиславу. Про це інформує прес-служба ЛМР.

2011 року родина Патріарха Мстислава  звернулась до влади міста з проханням встановити меморіальну таблицю на будинку, в якому Патріарх Мстислав завжди зупинявся та відпочивав під час своїх відвідин Львова. Розпорядженням № 533 від 13.10.2011 р. було надано дозвіл на проектування та встановлення погодженої таблиці. З цього моменту розпочалась робота над виготовленням макету таблиці, найкращий проект якої був запропонований скульптором Олегом Лесюком.

«Ця таблиця є дещо більшим, ніж просто пам’ять про Патріарха. Саме тут він знайшов свою родину, яку не бачив з 1918 року і Львів став для нього близьким. Тому, цей меморіал, означає возз’єднання Патріарха Мстислава зі своєю родиною», - зазначив Ярослав Скрипник, син Патріарха Мстислава.

«Дуже символічно, що у день Воздвиження Хреста Господнього ми встановили бронзову пам’ятну таблицю Патріарху Мстиславу і сьогодні, коли ми стоймо біля цього будинку, ми повинні усвідомлювати той факт, що Патріарх Мстислав боровся за єдність української православної церкви. Тому я, користуючись нагодою, хочу побажати єдності нашому народу», - зазначив Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій.

Довідка

Святіший Патріарх Київський і всієї Русі-України Мстислав (у миру Степан Іванович Скрипник) народився 10 квітня 1898 в м. Полтава. Батько його був з роду полтавських козаків — Іван Скрипник. Мати — рідна сестра Симона Петлюри, полтавського козацького роду.

Підтримував рух в Україні за відродження Української Автокефальної Православної Церкви, який почався в 1988 році, після святкування 1000-ліття Хрещення Руси-України.

На Всеукраїнському Православному Соборі в Києві 6 червня 1990 року, за участю більш як 700 делегатів з усієї України (серед яких було 7 єпископів і понад 200 священиків), Собором затверджено факт утворення УАПЦ і обрано його Патріархом Київським і всієї України. 20 жовтня 1990 після 49-річної розлуки прибув в Україну митрополит Мстислав (Скрипник). Вже 27 жовтня відбув з душпастирським візитом до Львова. Своєю резиденцією на час візиту він зробив квартиру в цьому будинку.

А вже 18 листопада 1990 року в Соборі святої Софії в Києві відбулася його інтронізація: став першим Патріархом УАПЦ. Після створення 1992 р. УПЦ КП, проголошений її Предстоятелем з титулом Патріарха.

Помер у канадському місті Ґрімсбі — 11 червня 1993 року. Похований на кладовищі у Саут-Баунд-Бруку, США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...