• Головна
  • Таємниця за сімома замками: ніхто не знає, коли обиратимуть ректора ЛНУ ім. Франка (ВІДЕО)
19:45, 17 вересня 2013 р.

Таємниця за сімома замками: ніхто не знає, коли обиратимуть ректора ЛНУ ім. Франка (ВІДЕО)

Міністерство освіти і науки України й досі не призначило дату виборів ректора Львівського національного університету імені Івана Франка. Це при тому, що конкурс на заміщення вакантної посади ректора ЛНУ ім. І. Франка завершився ще 10 липня. Про це повідомили журналісти програми «Погляд на тиждень» телеканалу ZIK.

Офіційно імена кандидатів на місце ректора мали б бути таємницею аж до моменту оголошення виборів. Та, за неофіційними даними, претенденти: екс-ректор ЛНУ ім. І. Франка Іван Вакарчук, декан юридичного факультету Андрій Бойко, декан філософського факультету Володимир Мельник, завідувач кафедри економічного факультету Сергій Реверчук, а також посол України в Польщі та екс-декан факультету міжнародних відносин Маркіян Мальський.

Тож кандидати відомі, а от дата виборів – таємниця. У міносвіти обіцяли: вибори ректора ЛНУ ім. І. Франка відбудуться ще до початку навчального року. Цього не сталося. Щоправда, в університеті кажуть: на навчальному процесі це жодним чином не позначилося. Та й самим студентам, схоже, байдуже: має їхній навчальний заклад керівника чи ні.

«Ректор, звісно, повинен бути, але сказати, що його відсутність позначилася на студентах, не можна, – говорить член студентського наукового товариства ЛНУ ім. І. Франка Радомир Мокрик. – Діяльність ректора більше стосується викладачів і аспірантів».

Утім, за словами голови профкому студентів ЛНУ ім. І. Франка  Михайла Мураля, певні проблеми таки виникають. «Зокрема, якщо йдеться про приїзд офіційних осіб до університету. А ще тривало не було зрозуміло, чий підпис стоятиме на дипломах випускників. Відтак це спровокувало затримку видачі дипломів», – пояснив він.

А от на думку одного із претендентів на посаду ректора Андрія Бойка, зараз передусім страждає репутація університету.

«Це неправильно, коли університет залишається без ректора, – стверджує він. – Це не характерно для європейських вишів. Конкурс на заміщення посади оголошується заздалегідь – за два чи за три місяці, у різних країнах у різні терміни. Тож ситуація, що виникла у львівському університеті, викликає певну тривогу».

Так,  конкурс на  заміщення вакантної посади ректора ЛНУ ім. І. Франка завершився ще 10 липня.  Та Міністерство освіти й досі мовчить.  На думку представників інших вишів, позиція урядовців – неправильна. Адже в усьому світі нового ректора обирають наприкінці каденції попередника – щоб не було зайвих пауз.

«Це ненормально, це неправильно, – наголосив президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт. – Але я вже, чесно кажучи, нічому не дивуюся з того, що відбувається в нашій вищій освіті. Може, Міністерство освіти просто забуло про Львівський університет? Може воно вважає, що львівський університет можна забути і не помічати? Ну як, як, скажіть, починати навчання без ректора?».

У самому ж університеті тема виборів не вельми популярна. Ані проректори, ані виконувач обов’язків ректора говорити про це з журналістами не хочуть. Принципово не коментує процесу й екс-ректор Іван Вакарчук.

«Будь-які затримки налаштовують на думки, що триває певний кулуарний процес, що щось відбувається нечесно», – відзначила  член студентського наукового товариства ЛНУ ім. І. Франка Тетяна Назарук.

Коли із Міністерства освіти нарешті надійдуть усі необхідні документи, вчена рада ЛНУ ім. І. Франка визначить  квоти делегатів та дату проведення Конференції трудового колективу. Тоді ж  встановлять графік зустрічей на усіх  факультетах, у коледжах і структурних підрозділах – щоб кандидати могли представити свої програми.  Як правило, цей процес триває впродовж місяця. Але сигналу з Міністерства освіти поки немає. І там упродовж тижня так і не знайшлося охочого поговорити  з журналістами про вибори ректора Львівського національного університету імені Франка.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,92
EUR
42,95
43,02
PLN
9,90
9,98
Оголошення
live comments feed...