• Головна
  • У Львові відкриють пам`ятну таблицю до 330-річчя Віденської битви
14:31, 12 вересня 2013 р.

У Львові відкриють пам`ятну таблицю до 330-річчя Віденської битви

 За ініціативи ГО «Спільнота» та Почесного консульства Австрійської Республіки у Львові, на мурованій огорожі собору Святого Юра встановлять пам`ятну таблицю відомому ієрарху, церковному діячу кінця  XVII поч. XVIII ст. Єпископу Йосифу Шумлянсьому, яка буде присвячена всім українцям, що брали участь у знаменитій Віденській битві у 1683 році.

 У вересні 330 років тому православний ієрарх Йосиф Шумлянський несподівано змінив єпископську рясу на військові обладунки очоливши приведену зі Львова хоругву панцерних кіннотників, що складалася з 88 чоловік. Битва під Віднем 1683 року поклала фінал завойовницьким походам Османської імперії на християнську Європу. 

У квітні цього року на засіданні сесії депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк запропонував до 330-річниці битви встановити пам’ятний знак біля Собору св. Юра українському війську в особі їхнього ініціатора Єпископа Йосифа Шумлянського.

Відкриття відбудеться у суботу, 14 вересня, о 10 годині ранку за участі представників духовенства, громадських організацій, представників  влади міста.

Меморіальна таблиця була споруджена за кошти ГО «Спільнота», а виготовив її відомий український скульптор Ярослав Скакун.

«Львівський єпископ Йосиф Шумлянський, спочатку був православним, а потім греко-католицьким ієрархом, окрім того, що був людиною духовною, також був і людиною військовою. Він очолював військові підрозділи на Львівщині і разом з ними, брав участь у Віденській битві 1683 року, про.  12 вересня 1863р., Йосиф Шумлянський був поранений у ногу, а у соборі Святого Юра довгий час зберігалась мідна таблиця з кулею, якою власне і був поранений єпископ», - розповів доктор історичних наук Тарас Чухліб.

Отож встановлення меморіальної дошки на стінах собору Святого Юра не є випадковою.

«Ця дошка, у особі єпископа Йосифа Шумлянського, відзначає усіх українців, котрі брали участь у тій знаменитій Віденський битві, адже не менше двох третин війська польського короля Яна ІІІ Собєського були з правобережної України» - зазначив історик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...