• Головна
  • Поляки висипали на дорогу українське зерно і знову заблокували кордон: що відомо
17:13, 12 лютого
Надійне джерело

Поляки висипали на дорогу українське зерно і знову заблокували кордон: що відомо

Поляки висипали на дорогу українське зерно і знову заблокували кордон: що відомо

Польські протестувальники продовжують блокування кордону з Україною.

Відомо, що станом на 12 лютого поляки заблокували пункти пропуску "Ягодин", "Рава-Руська", і "Медика – Шегині". В чергах на території Польщі в бік України перебуває понад 1000 вантажних транспортних засобів.

Напередодні польські фермери висипали зерно з українських вантажівок у населеному пункті Дорогуськ на кордоні з Україною. Про висипане зерно з гордістю заявив правий політик та один з організаторів протестів польських аграріїв Рафал Меклер.

"У Дорогуську фермери висипали зерно з вантажівок, вантажівки повертаються в Україну", - написав він у Фейсбуці.

Меклер також опублікував знімки, на яких видно купи зерна, розсипані на дорозі.

Поляки висипали на дорогу українське зерно і знову заблокували кордон: що відомо, фото-1

В українців це викликало різку реакцію. Зокрема, посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що зерно висипали з українських вантажівок, які були опломбовані після відповідних митних процедур і рухалися транзитом до Литви. Він також закликав покарати винних. Цей інцидент стався вдень 11 лютого на дорозі поблизу прикордонного переходу Ягодин - Дорогуськ, де протестують польські фермери і починають блокаду кордону.

Поляки висипали на дорогу українське зерно і знову заблокували кордон: що відомо, фото-2

За інформацією поліції, до Польщі в’їхали три вантажівки, якими керували громадяни України. Учасники протесту заблокували їм рух. Після чого вони пошкодили автівки, силоміць відкрили причепи, через що частина зерна висипалася на дорогу. З кожної пошкодженої фури висипалося приблизно по три тонни зерна.

За словами польських правоохоронців, аграрії нібито відібрали проби висипаного зерна та планують передати їх на дослідження на вміст заборонених речовин. У поліції також зазначили, що з’ясовують усі подробиці події та встановлюють учасників акції, які розсипали зерно по дорозі.

Поляки висипали на дорогу українське зерно і знову заблокували кордон: що відомо, фото-3

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко повідомив, що водії, які перетинали кордон, підтвердили їм факт висипання українського зерна на території Польщі. Також в ДПСУ зазначили, що на тих напрямках, де блокується рух транспортних засобів є можливість перетину кордону і легковими автомобілями, і автобусам.

Мер Львова Андрій Садовий назвав проросійськими провокаторами тих поляків, які висипали зерно з українських вантажівок.

"Українці буквально поливають кров'ю поля, які родять це зерно. Збирати пшеницю на полі, яке бачило війну – це як працювати сапером. Такі дії – ницість і ганьба", – наголосив Садовий.

В українському посольстві в Польщі вимагають покарати винних.

"Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації", - написав у фейсбуці посол України в Польщі Василь Зварич.

Він повідомив, що зерно рухалось транзитом до Литви.

"Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності. Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому", – наголосив Зварич.

Він також зазначив, що "українські дипломати перебувають на прямому зв’язку з водіями зазначених вантажівок".

Зазначимо, що 9 лютого, польські фермери влаштували загальний страйк, оголошений Національною спілкою солідарності індивідуальних фермерів та перекриття доріг по всій країні — у тому числі проти продовження пільгової торгівлі ЄС з Україною. Протести охопили понад 250 населених пунктів по всій Польщі.

Аграрії висунули три основні вимоги: вони не хочуть впровадження Green Deal (нової екологічної політики ЄС), імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва. Про це заявив виданню RMF24 президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич.

Поляки висипали на дорогу українське зерно і знову заблокували кордон: що відомо, фото-4

Протести відбулися невдовзі після того, як польські далекобійники влаштували двомісячну блокаду основних пунктів пропуску, вимагаючи відновлення обмежень на в’їзд до ЄС для українських конкурентів.

Ще 17 січня міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський повідомив, що Євросоюз готує проєкт постанови, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року, відкинувши пропозицію Польщі відновити тарифи на деякі "чутливі продукти".

Польща вимагає запровадити для української продукції "захисне застереження", що передбачає можливість застосування регіональних захисних заходів — якщо ринкова проблема зачіпає не весь ЄС, а одну державу-член або регіон.

Читайте також: Мобілізація в рф: зеки, боржники, мігранти. Патріоти закінчились

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#блокада_кордону #кордон_із_польщею #блокада #польські_фермери #новини_львівщини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...