• Головна
  • У Львові зявилась вивіска, яка так і світиться нецензурщиною (ФОТО)
Львів'яни у шоці
14:30, 23 серпня 2013 р.

У Львові зявилась вивіска, яка так і світиться нецензурщиною (ФОТО)

Львів'яни у шоці

У центрі історичного Львова, в охоронній зоні ЮНЕСКО, кояться речі, які не вкладаються в голові здорової, нормальної людини. Будинок-пам’ятку архітектури «декорують» металевими конструкціями, під боком у мера довбають стіни кам’яниць, розміщують вульгарні вивіски. Креатив підприємців аж зашкалює, переходячи будь-які межі. І що найбільш прикро і дивно – до цього немає нікому діла. Усім глибоко байдуже, щоб не сказати – начхати. Львів’янам плюють у вічі і розповідають, що це – звичний для Львова дощ. Про це пише  IA ZIK.

Черговим запрошенням до скандалу стала вивіска на фасаді будинку на вулиці Руданського, 1, в якому розташовується ресторанний заклад. На ній фігурує напис: «За Жоржем. Їсти, пити і мінєти».
za_zhorzhem

 

Як це розцінювати, як це вписується у декларації Львівської мерії, команди міського голови про Львів – культурну столицю України (як дуже любить рекламувати міська рада), про європейськість і про особливий акцент на вихованні дітей та молоді (згадаймо боротьбу з МАФами, які торгують пивом та сигаретами біля шкіл, про наступ на гральні салони та нічні клуби, які присаджують молодь на голку шкідливих звичок тощо)? Як це розуміти?

От як, зокрема, розуміють це львів’яни: «Використання галицизму «мінєти», який зустрічається у вульгарних анекдотах, є очевидним приниженням гостей міста з інших областей України та з держав колишнього Радянського союзу, оскільки для них це слово немає двозначності, а є виключно непристойним. Велике питання також, чи не є такий креатив приниженням галицьких селян, знущанням над їхньою говіркою», – зазначила львів’янка Мар’яна Лозинська у коментарі IA ZIK, який вона надіслала на пошту редакції.

Помічник художнього керівника Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької Юрій Чеков, почувши про цю вивіску, сказав: «О Боже! Невже таке можливо?! Це неприпустимо!».

Відтак, аби з’ясувати, чи допускала «це» ЛМР, 21 серпня IA ZIK звернулось за коментарем до заступника міського голови Львова з гуманітарних питань Василя Косіва. Як виявилось, чиновник перебував у відрядженні. Ситуацію прокоментував в. о. головного художника міста Юрій Горалевич. Він підкреслив: вивіску «За Жоржем. Їсти, пити і мінєти» на вул. Руданського, 1 встановили самовільно та без жодних погоджень. Саме ж погодження – прерогатива тільки міста.

«Те, що наші креативники наліпили на фасаді – зроблено абсолютно самочинно, ніхто не розглядав цю конструкцію як вивіску і зрештою, навіть якби підприємці подали відповідні документи на розгляд робочої групи (з розгляду проектів встановлення вивісок та зовнішньої реклами на фасадах будівель, на підставі протокольного рішення якої і виноситься вердикт, чи можлива та чи інша вивіска для встановлення), то ніхто (однозначно!) їх не погодив би. Адже йдеться і про вертикальні конструкції, і про напис з перевернутими літерами, а також про напис, який викликає сумніви щодо його змісту, – наголосив Юрій Горалевич, який входить до згаданої робочої групи. – У нас до такого роду пікантних текстів вимога однозначна – такого у місті Львові не може бути».

В. о. головного художника міста розповів, що є спеціально розроблений документ – Порядок розміщення вивісок у Львові, в якому описано, як має виглядати вивіска в історичному ареалі чи в межах міста, з якого матеріалу вона повинна бути виготовлена і таке інше. Всі дизайнери та архітектори, підприємці, які розробляють проекти вивісок, мали б ознайомитись з цим порядком.

Горалевич додав, що дану конструкцію на Руданського, 1 бачив особисто, крім того, виїжджали подивитися на неї і представники управління охорони історичного середовища ЛМР. Зі слів в. о. головного художника міста, була розмова з працівниками ресторану. Вони впевнено заявили: «Усі документи будуть!».

От якою ввічливою «була розмова» – і це в ситуації, коли вульгарщина зашкалює, коли підприємці сміються з влади, роблячи все, що їм в голову прийде.

Відзначимо: від Львівської міськради з цього приводу не було жодної офіційної реакції, яку б оприлюднила прес-служба ЛМР після того, коли ситуацією почали цікавитись журналісти. До речі, як і не з’явилося жодної офіційної реакції ЛМР щодо встановлення металевих конструкцій на будинку-пам’ятці на Сербській, 3 у Львові. Складається враження, що всі підлеглі чекали на повернення з відпустки міського голови Андрія Садового. От він повернеться, мудрий і розважливий, з Хорватії і скаже, що з тим робити. А висловити позицію влади без Андрія Івановича, надати обґрунтований відповідно до законодавства коментар, це страшно – треба чекати команди! Натомість повідомлення про УДЮМКи, що Львів відкритий для світу – про це хоч щодня – будь ласка.

22 серпня, повернувшись з відпустки, Андрій Садовий сказав, що думає «про все це». З приводу вивіски на Руданського говорив, як завжди, виважено й мудро. Склалось враження, що силою волі стримує себе, аби не показати журналісту, що його, господаря міста, батька п’ятьох дітей, це таки зачепило (перед тим на брифінгу він страшно обурювався розташуванням закладу, де продають алкоголь впритул до школи). Вивіска «За Жоржем. Їсти, пити і мінєти», на думку Садового, жодним чином не пройшла «концепцію погодження». Він пообіцяв: на місце виїдуть працівники КП «Адміністративно-технічне управління» і, зрештою, погодився: такий креатив переходить будь-які межі.

«Є наше управління, яке займається вивісками, воно має зробити підприємцям попередження. Думаю, підприємці цю вивіску змінять, щоб вона з точки зору естетики і моралі була адекватна, – зазначив Андрій Садовий у коментарі IA ZIK. – Я це передам пану Євгену Климковичу, начальнику управління, їхні фахівці сьогодні (22 серпня, – ред.) виїдуть, складуть відповідні документи і будемо рухатися вперед. Підприємець може повісити вивіску, а влада не може прийти її зняти. Так на сьогодні сформований закон. Ми діємо відповідно до тих процедур, які є у нашій державі».

Водночас, коментуючи ситуацію із металевими конструкціями на будинку-пам’ятці на Сербській, 3 (де розташована «Майстерня шоколаду» від холдингу емоцій «!Фест»), міський голова сказав: «Думаю, це неправильно. Для промоції час від часу робляться якісь експромти, це можна допускати. Але на постійно – не думаю, бо це є історичне середовище. Львів – це місто, яке включено у список ЮНЕСКО. Є паспорт фасаду, який затверджений і нема права його міняти. Тому не думаю, що хтось якийсь дозвіл отримає. Якщо буде дозвіл з Києва, думаю, ви мені допоможете і ті люди, які ці підписи поставлять, довго працювати не будуть. Тому що є певна межа, яку не можна переходити. У нас у Львові є багато молодих креативних підприємців, але їх час від часу треба скеровувати, щоб вони свою креативність використовували на добро».

На зауваження, що у такому випадку, можливо, мала б бути жорсткішою реакція міста, Андрій Садовий, який так часто повторює, що за все, що робиться у Львові, відповідає міський голова, знову таки, виважено й мудро послав поспілкуватися із власниками ресторанних закладів, бо сам – «обтяжений законодавством». Натомість громадськість може все. «Мені дуже важливо, аби була громадська позиція, щоб громадськість свою думку висловлювала, мала більшу силу. І тут медіа можуть справити дуже велике значення для цього процесу», – підсумував Садовий.

Прокоментувати появу вивіски «За Жоржем. Їсти, пити і мінєти» у центрі Львова IA ZIKпопросило і представників «культурних» управлінь Львівської міськради та облдержадміністрації. Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Наталія Гамкало з цього приводу сказала: «Це ненормально. Кожного креативу має бути в міру, а ми не повинні забувати, що Львів завжди був культурною столицею, а не столицею якихось абсурдів. Культура засуджує такі речі. Ми повинні як свідома розумна громада, яка все-таки іде в Європу, таких людей ганьбити і розказувати їм, що це не є креатив».

Чиновниця управління культури Львівської міськради Ірина Магдиш своєю чергою зазначила, що їхнє управління не має стосунку до змісту і художнього оформлення вивісок, воно не дає дозволів на це і не має повноважень забороняти дану вивіску. Як «приватна особа» вона висловилась, швидше, позитивно про напис, зазначивши, що це є справа потрактування, однак загалом свої слова не дозволила використовувати як офіційний коментар.

Що ж до самих власників ресторану, куди скерував нас мер Львова, то на сторінці цього закладу у соцмережі Фейсбук вони зазначають, що тут можна «поїсти, попити і поміняти гроші». Ресторан входить у спільноту ЛОКАЛЬ холдингу емоцій «!Фест». Це – колишній «Зеник», але у новому форматі.

21 серпня IA ZIK звернулося до співвласника холдингу емоцій «!Фест» Юрія Назарука з проханням надати коментар щодо вивіски на Руданського, 1: чим власники керувалися, закладаючи непристойну двозначність у її текст; чи мають погодження проекту цієї конструкції; чи свідомо розраховують на скандал? Наразі очікуємо відповіді, яку обов’язково оприлюднимо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...