• Головна
  • Сезон грипу та коронавірусу на Львівщині: як вберегтися від інфекційних захворювань
18:00, 26 жовтня 2023 р.

Сезон грипу та коронавірусу на Львівщині: як вберегтися від інфекційних захворювань

Сезон грипу та коронавірусу на Львівщині: як вберегтися від інфекційних захворювань

В Україні в останні п’ять тижнів фіксують підвищений рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. На Львівщині захворюваність на всю сукупність ГРВІ за попередній тиждень є на 5% нижчою від епідемічного порогу.

Що таке ГРВІ?

Гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) – це збірне поняття, яке включає ряд захворювань, головним чином верхніх дихальних шляхів, викликаних вірусним збудником. ГРВІ займають значну частку серед усіх відомих захворювань і лідирують серед інфекційних патологій. Сезонні епідемії припадають на осінньо-зимовий період.

«ГРВІ – це сукупність хвороб з ознаками застуди, викликають їх різноманітні віруси. Але серед цих вірусів при лабораторному обстеженні хворих дійсно виявляються і коронавірус, і риновірус, і аденовірус, і вірус парагрипу. Проте вірусу грипу поки що в жодному випадку виявлено не було», – зазначила під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Сезон грипу та коронавірусу на Львівщині: як вберегтися від інфекційних захворювань , фото-1

Сукупність гострих респіраторних вірусних інфекцій за попередній (42-ий) тиждень цього року є на 5% нижчою від епідемічного порогу. Незначно перевищений епідемічний поріг серед мешканців Перемишлянської громади.

«Кожен тиждень року нумерується для того, щоб відзначати епідемічну ситуацію і порівнювати з математично розрахованим епідемічним порогом (цифра, розрахована на 100 тисяч населення) щодо рівня захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. І епідемічну ситуацію ми оцінюємо в залежності від того, чи перевищений епідемічний поріг чи ні.

Загалом, за попередній тиждень на Львівщині виявили 10400 випадків захворювання на ГРЗ. Це на 1,5% менше, ніж за попередній тиждень, коли було 10700. Частка хворих дітей – 51%. При вірусологічній діагностиці окремих груп людей, ми з’ясували, що вірусу грипу на разі ще немає», – розповіла Наталія Іванченко.

Коронавірус на Львівщині

Також області є випадки захворювання на Covid-19. По медичну допомогу з підтвердженим діагнозом Covid-19 звернулася 471 людина, 56 були госпіталізовані. Серед цієї кількості лише 10 – діти віком до 18 років. Якщо говорити загалом по ситуації в Україні щодо захворюваності на Covid-19, то лише 10% – це діти.

«Коли ми скеровуємо матеріал від хворих на секвенування, щоб з’ясувати, який саме штам Covid-19 циркулює серед населення, то ми знаємо, що на Львівщині циркулює чотири штами Омікрон. Власне, немає ще на Львівщині жодних вірусів, які викликають занепокоєння ВООЗ», – наголосила Наталія Іванченко.

Сезон грипу та коронавірусу на Львівщині: як вберегтися від інфекційних захворювань , фото-2

Зазначимо, коронавірус — це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту. Коронавірус є зоонозною інфекцією, тобто може передаватися людям від тварин.

Джерелом коронавірусної інфекції, як правило, є хвора людина. Також джерелом можуть виступати дикі та домашні звірі, мавпи, птахи, змії та інші тварини. При цьому, період контагіозності невизначено довгий.

Вакцинація від грипу та Covid-19

Станом на 25 жовтня 2960 жителів області зробили щеплення від грипу. Половина з них – це ті, хто становлять групи ризику щодо стану свого здоров’я і епідемічного ризику, враховуючи місце праці. Решта – громадяни, які просто дбають про своє здоров’я. Зараз на Львівщині можна придбати дві вакцини проти грипу виробництва Південної Кореї та Франції.

«Це можна зробити як у закладах охорони здоров’я недержавної форми власності, так і придбавши вакцину в аптечній мережі і зробити щеплення в державних ЗОЗ. Також у понеділок на Львівщину надійшла вакцина, 1700 доз, для безкоштовної вакцинації медичних працівників, які становлять найбільшу групу ризику», – розповіла спікерка.

Сезон грипу та коронавірусу на Львівщині: як вберегтися від інфекційних захворювань , фото-3

Вакцинація проти грипу особливо рекомендована вагітним жінкам, людям з цукровим діабетом, надвагою, хронічними захворюваннями дихальної системи, серцево-судинної системи, печінки, нирок. Окрім того, є групи епідемічного ризику. Тобто, люди, які стикаються з великою кількістю інших людей на своїй роботі (медики, фахівці педагогічної сфери, транспорту, торгівлі, медіа тощо).

Згідно з рекомендаціями з вакцинації проти Covid-19, людина отримує базовий комплекс вакцинації, першу бустерну дозу, а далі, за рішенням сімейного лікаря, вона може отримати другу бустерну дозу, або ще одну додаткову, якщо у неї є такі супутні хвороби, як імунодефіцит, цукровий діабет, надлишкова вага, хронічні захворювання дихальної системи, серцево-судинної системи, або якщо людина отримує терапію, яка пригнічує роботу імунної системи. Тобто, стосовно вакцинації проти Covid-19 сімейний лікар вирішує, кому і скільки доз вакцини варто рекомендувати.

Які симптоми у грипу та коронавірусу

Як один, так й інший віруси мають подібні симптоми – підвищення втомлюваності, підняття температури, інтоксикація, слабкість, може наростати симптом дихальної недостатності – задишка.

Відмінність у тому, що у пацієнтів, які мають позитивний тест на коронавірус, починають маніфестувати основні захворювання – серцева, легенева патології. Covid-19 може бути блискавичним – перебіг від моменту перших симптомів до ушпиталення значно коротший, ніж у тих, хто має грип. Грип можна пролежати вдома, отримуючи жарознижуючі, імуностимулюючі препарати.

Як вберегтися від інфекційних захворювань

  • Обмежте соціальні контакти. За можливості, залишайтеся вдома і не виїжджайте в місто.
  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд. Користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%. Уникайте дотиків до свого обличчя. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота.
  • Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ. З тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція – 1,5 метра.
  • Термічно обробляйте продукти.
  • Провітрюйте та зволожуйте приміщення, у якому перебуваєте.
  • Якщо ви захворіли, то перебувайте вдома. Це перше правило, яким має керуватися кожен, хто відчув симптоми захворювання.

Читайте також: Одне із міст на Львівщині хочуть перейменувати: для чого це потрібно і які назви пропонують

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#коронавірус_на_львівщині #грип_на_львівщині #сезонні_захворювання_на_львівщині #грип #застуда
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...