• Головна
  • У Львові відновили встановлення підйомників для інвалідів, - ФОТО
14:05, 4 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

У Львові відновили встановлення підйомників для інвалідів, - ФОТО

У Львові відновили встановлення підйомників для інвалідів, - ФОТО

У Львові вже кілька років діє «Програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи».

За цей час у житлових будинках міста вже вдалося встановити 38 підйомників, повідомляє Львівська міськрада.

Минулого року, у зв’язку із воєнним станом, встановлення підйомників було призупинено, бо роботи належать до капітальних видатків. Та цього року роботи відновили і фактично вже встановили 5 підйомників. Ще на 7 виділили кошти на останній сесії. Вартість встановлення одного підйомника обходиться місту орієнтовно у 400-600 тис. грн.

«Запитів на підйомники є багато, але не всюди їх можливо встановити. Складно встановити підйомник у старих будинках, бо там зазвичай мало місця і сам конструктив будинку не дозволяє це зробити. Іноді доводиться змінювати вхідні двері і навіть дверні отвори, щоб мати змогу змонтувати підйомник.

Якщо ж особа з інвалідністю переїжджає в інше місце проживання чи помирає і потреба у підйомнику відпадає, то, знову ж таки, відповідно до Програми, ми переставляємо цей підйомник в інший будинок. Такі роботи теж не дешеві – демонтаж і перестановка коштує 100-130 тис. грн. Адже потрібно виготовляти нове ПКД, проходити експертизу… Загалом, в середньому, роботи із встановлення підйомника тривають до 2 місяців», - розповідають у ЛКП «Львівсвітло».

Після встановлення підйомник залишається на обслуговуванні підприємства, і в разі якихось несправностей їх оперативно усувають.

За інформацією управління соціального захисту ЛМР, відповідно до переліку внесеного до «Програми забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи», станом на 2023 рік у житлових будинках Львова необхідно встановити 44 підйомники. Але, на жаль, з огляду на війну, кількість може зростати.

Як пояснили у Франківській районній адміністрації, якщо у будинку неможливо встановити ні пандус, ні підйомник, тоді, якщо мешканець погоджується, готують звернення у соцзахист про обмін квартири.

«Кожні три місяці соцзахист оновлює списки осіб з інвалідністю, і якщо там з’являються нові особи, то ми не чекаємо, коли мешканець звернеться до нас, ми йдемо до мешканця, обстежуємо його житло, розповідаємо що є «Програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи» і є можливість встановити пандус чи підйомник, відтак запитуємо чи потрібні вони їм чи ні? Адже є багато осіб з інвалідністю лежачих, чи старших, які кажуть, що не потребують таких елементів. Тому у пріоритеті для нас військові, діти і активні особи на кріслах колісних.

Так, цього року ми облаштували 5 пандусів і 1 підйомник встановили в ЛКП «Вулецьке». Також проводимо пониження пішохідних переходів. На сьогодні 75% пішохідних переходів у нашому районі мають пониження», - розповіла Ольга Струмеляк, заступниця голови Франківської районної адміністрації.

Читайте також: "Вдалося врятувати п’ять життів": у Львові виконали спліт-трансплантацію печінки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #доступність_Львів #під'йомники_для_інвалідів_Львів #пандуси_Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...