• Головна
  • "Вдалося врятувати п’ять життів": у Львові виконали спліт-трансплантацію печінки
15:06, 3 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

"Вдалося врятувати п’ять життів": у Львові виконали спліт-трансплантацію печінки

"Вдалося врятувати п’ять життів": у Львові виконали спліт-трансплантацію печінки

Вперше в Україні у Львові виконали спліт-трансплантацію печінки.

Донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили малюку і дорослому. Унікальні для України втручання виконали спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.Шалімова у нашому Першому медоб’єднанні Львова. Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

Львівські трансплантологи пересадили дві нирки та серце. Спільно лікарям вдалося врятувати п’ять життів, троє з яких — діти. Донором втретє в історії України стала дитина.

Відомо, що батьки 15-річного хлопчика, який помер через ушкодження мозку, ухвалили дуже складне рішення. Зокрема, він подарував шанс на життя Луці із Житомирщини. Йому лише 1,3 рочки. У малюка біліарна атрезія. Печінка поступово відмовляє. Без операції у дитини лишалося хіба кілька місяців. Лука отримав меншу долю печінки. Більшу хірурги пересадили 20-річному чоловіку з Винників.

Серце отримав 11-річний Владик із Тернопільщини. Діагноз — делятаційна кардіоміопатія — йому встановили в шість місяців. Недугу спровокувало важке запалення легень. Серце хлопчика могло зупинитися будь-якої миті: воно було втричі збільшене та заледве поміщалося в грудній клітці. Запрацювали нові нирки і у 12-річного Гени з Харкова та 18-річного Івана з Черкащини.

Тепер вони нарешті можуть забути про апарат гемодіалізу та жити повноцінним життям. Минув рівно тиждень після трансплантацій. Нині усі пацієнти почувають себе добре.

Читайте також: На вулиці Пилипа Орлика облаштували нові лавки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львівські_медики #львівська_лікарня #перше_тмо #трансплантація_печінки
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...