• Головна
  • Будинки під знос, педагогів до Сибіру: окупаційна політика у Волновасі
блог
11:35, 8 червня 2023 р.

Будинки під знос, педагогів до Сибіру: окупаційна політика у Волновасі

блог
Будинки під знос, педагогів до Сибіру: окупаційна політика у Волновасі

Ми продовжуємо досліджувати й аналізувати понад 1,5 терабайти даних, аби детальніше дізнатися про діяльність загарбників.

Цього разу висвітлюємо хід справ у Волноваському районі, пише KibOrg News.

Руйнують

Ушкодження, яких завдала армія Росії, сягають величезних масштабів. Містяни вимушені жити в напівзруйнованих будинках або й зовсім стати безхатьками. Окупаційні «адміністрації» певною мірою фіксують інформацію щодо руйнувань. Так, у серпні 2022 року самопроголошене «керівництво» Докучаєвська склало перелік з понад 50 житлових будинків приватного сектору Волновахи, які підлягали відновленню, а саме вимагали встановлення вікон. Документ підписаний «головою адміністрації» Докучаєвська Олександром Качановим.

Фіксували пошкодження будівель окупанти і в смт Донське. Комісія з оцінки обсягів руйнувань винесла рішення щодо ремонту житлового багатоквартирного будинку, який потребував заміни даху і вікон.

«Уряд» квазіреспубілки уклав контракти на виконання комплексу робіт з відновлення територій окупованої Донеччини з ТОВ «ВТК». Керівник — дехто на ім’я Сергій Зиков. У серпні товариство написало звернення до «верхівки», у якому, зокрема, перерахувало обсяги роботи з відбудови у Волновасі та Докучаєвську. ТОВ працює над відновленням 169 багатоквартирних будинків та 52 об’єктів соціального, культурного і побутового значення, включно зі зруйнованими школами і дитячими садками.

Будинки під знос, педагогів до Сибіру: окупаційна політика у Волновасі, фото-6

Крім будівель, які вимагають ремонту або масштабної відбудови, на тимчасово окупованих територіях є об’єкти, які можуть бути тільки знесені. До переліку цих будівель і споруд у Волноваському районі у вересні 2022 року загарбники включили лікарню, декілька шкіл та багатоквартирні будинки.

Серед документації окупантів також є таблиця з інформацією щодо 8 житлових будинків міста Волновахи, які не підлягають відновленню. Згідно зі зведенням, 237 мешканців втратили свої квартири.

Будинки під знос, педагогів до Сибіру: окупаційна політика у Волновасі, фото-11

Забирають 

У серпні 2022 року «управління спеціальних програм» квазіреспубліки подало запит до «адміністрації» Волноваського району щодо двох земельних ділянок. Запитувані відомості були необхідні для передачі об’єктів у «державну» власність. У вересні того ж року «адміністрація» підписала документ про надання інформації щодо ще одного об’єкту з метою його «мобілізації для потреб оборони». 

Тоді ж окупаційний «голова» Волновахи звернувся до «голови оперативного штабу з відновлення» Євгена Солнцева. У зверненні він направив проєкт постанови щодо вилучення об’єктів нерухомого майна у Волновасі терміном у 5 років. До переліку увійшли будівлі цеху, складів тощо.

Загарбники мають намір не тільки привласнити майно мешканців, а й використати його для розселення своїх ставлеників. «Перший заступник міністра освіти й науки» самопроголошеного утворення Михайло Кушаков попросив у «голови» Волноваського району інформацію щодо необхідності розселення працівників освіти: де і скільки необхідно житлових приміщень. 

У вересні 2021 року СБУ отримала докази того, що Кушаков є офіцером російських спецслужб. І бути засланим «посадовцем» для нього не вперше: у 2002 році офіцер був направлений до невизнаної республіки Придністров’я, аби «працювати у сфері освіти». А з 2015 року переїхав до окупованої Донеччини, де став спочатку «заступником», а потім «міністром освіти». 

Детальніше про «голову адміністрації Волноваського району» Костянтина Зінченка читайте в нашому матеріалі «Волноваха: як окупанти нищать життя в українському місті».

Будинки під знос, педагогів до Сибіру: окупаційна політика у Волновасі, фото-20

Навчають

«Адміністрація» Волноваського району турбується не тільки про пошук житла для педагогів, а й про підвищення їхньої кваліфікації. Так, працівників освіти окупованої Донецької області запросили на пленарне засідання з питань «викликів часу і перспективних напрямків розвитку» до Салехарду, міського округу одного з суб’єктів Російської Федерації на північному заході Сибіру.

До складу делегації увійшла вихователька ясел-садку «Теремок» попри те, що садок вимагає відбудови. Заклад згаданий вище у переліку об’єктів, відновленням яких займається ТОВ «ВТК». Також до цього у травні 2022 року Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що окупанти відкрили «Теремок» та провели там «показові виступи». Створення картини мирного життя відбувалося всупереч постійним обстрілам міста ворогом.

Будинки під знос, педагогів до Сибіру: окупаційна політика у Волновасі, фото-21

У серпні 2022 року «Донецький республіканський інститут розвитку освіти» передав освітнім закладам підручники. Згідно зі списком підручників, шкільна освіта окупованої Донеччини повністю підпорядковується російській системі і націлена на вивчення мови та історії РФ.

Документи окупаційної «адміністрації» Волноваського району вкотре доводять, що загарбники переважно займаються тим, що відбудовують напередодні зруйновані ними будівлі, аби згадувати це на свою користь у пропагандистських сюжетах, привласнюють те, що ще могло вцілити, і заздалегідь впроваджують освітню систему з орієнтацією на Росію. 

Використані в статті матеріали можна завантажити за посиланням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Донеччина #Волноваха #окупація
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...