• Головна
  • Роки – не вирок. Як у Львові люди старшого віку запустили виробництво подушок і адаптуються до життя в сучасному світі
Новини компаній
17:00, 8 травня 2023 р.

Роки – не вирок. Як у Львові люди старшого віку запустили виробництво подушок і адаптуються до життя в сучасному світі

Новини компаній

Понад 15 років тому я працювала з дітьми, ми виготовляли з ними різні вироби своїми руками. Відповідно, я багато часу проводила не тільки зі своїми учнями, але й з їхніми бабусями й дідусями, які приводили дітей на заняття й часто допомагали нам. Тоді я помітила, що старше покоління почувається трішки некомфортно в сучасному світі – діти й онуки йдуть далеко попереду, життя стрімко змінюється, з’явилися комп’ютери, телефони й інші гаджети. Людині, яка народилася минулого століття, потрібно докладати зусиль, щоб іти в ногу з часом.

Роки – не вирок. Як у Львові люди старшого віку запустили виробництво подушок і адаптуються до життя в сучасному світі, фото-1

Після 40 років я пішла навчатися в Інститут Громадського Лідерства, де займалася створенням проєктів. Уже тоді думала про те, що багато моїх однолітків із часом зрозуміють, що життя змінилося й потрібно адаптуватися до нових умов: розвиватися, вдосконалюватися, можливо, навіть змінювати професію. Разом з однодумцями ми розробили освітню програму для старшого покоління. Освітня програма «Золоті Роки» вперше була реалізована у 2010 році при Інституті Громадського Лідерства.

А вже у 2014 році ми спільно з Юрієм Дідиком зареєстрували громадську організацію з такою самою назвою – «Золоті Роки». Ми з Юрієм – люди різного віку. У кожного з нас власне бачення розвитку організації, що створює синергію, дає нові ідеї та цікаві рішення, а отже, і гарний результат. Нашою головною мрією було те, щоб люди старшого віку почувалися повноцінними членами суспільства, мали друзів у різних містах України, їздили за кордон. Зараз можемо сказати, що наші мрії здійснилися. Наприклад, ми організували міжнародний фестиваль можливостей для людей старшого віку «Золоті Роки» з партнерами з Польщі, Болгарії, Словаччини, Латвії, Литви, Німеччини та Північної Македонії.

Роки – не вирок. Як у Львові люди старшого віку запустили виробництво подушок і адаптуються до життя в сучасному світі, фото-2

З початком повномасштабної війни стали волонтерами

Основний напрям нашої діяльності – робота з українцями старшого віку. До нас приходять люди, які залишаються наодинці зі своїми проблемами – дружини або чоловіки відійшли у засвіти, діти далеко, онуки вже виросли. Ми організовуємо для них навчальні програми, культурні заходи, майстер-класи, надаємо юридичні консультації.

Людей, яких об’єднує наша організація, ми називаємо «золотолітками». Можливо, для когось це нове слово, однак з великою гордістю можу сказати, що в Україні воно вже прижилося. Є заходи, коли ми можемо залучити 1000 осіб, а є такі, де беруть участь невелика кількість людей. Кістяк нашої групи старшого покоління – це 24 особи, але склад змінюється, наприклад, коли хтось хоче поподорожувати або поїхати в гості до дітей на певний час. Ми не ставимо обмежень і суворих вимог, тому що «Золоті Роки» – це насамперед платформа особистісного розвитку, культурної спадщини, інформаційної підтримки та єднання поколінь.

Роки – не вирок. Як у Львові люди старшого віку запустили виробництво подушок і адаптуються до життя в сучасному світі, фото-3

З початком повномасштабної війни ми стикнулися з новими викликами. Коли почалися бойові дії, ми долучились до волонтерського руху. Довгий час шили спідню білизну для військових, кроїли з ранку до вечора. Це була не тільки підтримка армії, а й внутрішня, на місці, адже люди хотіли бути потрібними в цей важкий для країни час. Також ми організували центр для переселенців, який функціонує й досі, і нині обслуговуємо понад 200 осіб.

Виготовляємо подушки й популяризуємо організацію

Коли ми почали розвивати «Золоті Роки», то хотіли створити для старшого покоління можливості не лише навчання, а й самореалізації. Ми думали над запуском виготовлення такої продукції, з якою асоціюється бабуся: щось зручне, домашнє та практичне. Якось мені в руки потрапила подушка-підголівник. Вона була недосконала, і це наштовхнуло нас на розроблення власної. Виготовили перші екземпляри – й отримали позитивний зворотний зв’язок.

Соціальне підприємство – це частина діяльності «Золотих Років», тому дохід від продукції йде на статутну діяльність. Ми виготовляємо подушки з натуральних тканин, зокрема із ситцю й сатину. Оскільки багато людей мають алергію на пір’я, ми використовуємо антиалергенні замінники. Наші подушки багаторазового використання, їх можна прати.

Роки – не вирок. Як у Львові люди старшого віку запустили виробництво подушок і адаптуються до життя в сучасному світі, фото-4

У нас немає великого цеху та значної кількості швейних машинок, однак нам важливо підтримувати виготовлення наших подушок. Нині ми почали розробляти нові моделі – у нас з’явилися подушки-іграшки у вигляді котів. Це прекрасний подарунок, який одразу викликає посмішку та гарний настрій. Наша продукція – це також і спосіб популяризувати організацію. Хочемо, щоб про нас знали й бачили, що старше покоління є на ринку, що ми активні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...