• Головна
  • Тактичні ножі в ЗСУ та на ринку України, короткий огляд ситуації
Новини компаній
12:24, 2 травня 2023 р.

Тактичні ножі в ЗСУ та на ринку України, короткий огляд ситуації

Новини компаній

Тактичні ножі стають все більш популярними серед військовослужбовців, службовців правоохоронних органів та любителів активного відпочинку. 

Але як обстоять справи у цьому питанні в ЗСУ та на ринку України?У цій статті ми розглянемо, що нам відомо про тактичні ножів на українському ринку та в Українській Армії. 

Тактичний ніж SKIF «Хижак» 


Цей тактичний ніж офіційно допущений до експлуатації в Збройних Силах України наказом Міністерства оборони України від 10.03.2016 № 97. Наскільки відомо, у 2016 році для ЗСУ було закуплено 4500 таких ножів. 

З огляду на час та загальну кількість військовослужбовців в Збройних Силах України, це не так вже й багато. Але, все одно, саме його особистий статус вимагає від нас розмістити його на першому місці.

Матеріал клинка – нержавіюча сталь 8Cr13MoV. Руків'я зроблене з ABS-пластика. Довжина клинка – 169 мм. Товщина – 4мм. Загальна вага – 240 гр. На лезі розташована серрейторна ділянка. На руків'ї є склобій.

На превеликий жаль, на даний момент на сайті виробника ця модель ножа відмічена позначкою «Немає в наявності».

Також є неперевірена інформація, що ці ножі не виробляються в Україні, а були закуплені у Китаї. У пресі навіть був деякий скандал стосовно закупівлі цих ножів. Но розбиратись з цим ми пропонуємо професійним детективам, тема нашої статті інша.

Також є інформація, що такі ножі використовує у якості наградних полк «Азов». Від звичайних тактичних ножів наградний відрізняється девізом та гербом полка, нанесеними на клинок ножа.

Тактичний ніж «Укр СР» від ТОВ «Біла зброя»


Якщо ми згадали про нагородні ножі, то пройти повз «Укр СР» від ТОВ «Біла зброя» ніяк неможливо. Мало того, що цей виробник давно відомий своїми якісними тактичними ножами, так ще й саме він отримав спецзамовлення від Головнокомандувача ЗСУ ВАЛЕРІЯ ЗАЛУЖНОГО на виробництво партії нагородних ножів. 

За основу було взято саме модель «Укр СР». На ніж наноситься іменне гравіювання та символіка Збройних Сил України.

Сам «Укр СР» є фіксованим тактичним ножем з клинком довжиною 165 мм та товщиною 6 мм. Клинок виготовлено з високовуглецевої сталі 65Г захищеної стійким полімерним покриттям чорного кольору. Десь чверть леза відведено під серейтор. За бажанням замовника виробник поставляє до ножа збільшену гарду та піхви з кордури, шкіри чи кайдексу.

На жаль, наскільки відомо, замовлення обмежується партією саме нагородної зброї та масового їх виробництва та застосування поки що не помічено. 

Але цей ніж (як і інші від цього виробника) є у вільному продажі.

Тому досі самим масовим ножем ЗСУ є штик-ніж до автомата АК-74


Але, знову ж таки на жаль, ні сучасним, ні високоякісним, ні особливо зручним, цей штик-ніж назвати важко.

Саме тому ми можемо бачити, що українські військові широко використовують ножі, які вони купили для себе особисто чи отримали від волонтерів. Тому різноманіття моделей тут дуже велике. Від такої екзотики, як репліка окопного ножа-кастета M1918 MARK 1 до добре всім відомих складаних ножів Spyderco Paramilitary 2.

І, враховуючи, що більшість часу ці ножі будуть використовуватись у якості побутових, ідея взяти із собою якісний складаний ніж є, насправді, дуже доречною.

І згаданий вище Spyderco Paramilitary 2 отримав свою популярність зовсім не дарма.

Spyderco Paramilitary 2 – це тактичний ніж, добре відомий своїм ергономічним дизайном і універсальністю. Його клинок виготовлено із дуже якісної сучасної порошкової сталі CPM-S30V. Руків'я дуже ергономічне, виготовлене з G-10 і має текстуровану поверхню для забезпечення додаткового контролю.

Головний недолік цього ножа для вітчизняного покупця – його доволі висока ціна. Що не дивно, враховуючи якість матеріалів, з якого він зроблений. Та й відоме ім'я бренду також підвищує ціну.

Саме тому, більш-менш якісні репліки відомих моделей тактичних ножів також користуються великим попитом в Україні.

Свої варіанти (а інколи і просто копії) пропонують такі бренди, як Ganzo та Grand Way. Враховуючи, що той же Grand Way SG 036 має клинок з відмінної сталі сорту D2, можна стверджувати, що на ринку реплік та просто моделей від менш відомих виробників, цілком можно знайти гідні моделі фіксованих та складаних тактичних ножів.

Тим не менш, можна відзначити, що погляд на тактичний ніж, як, насамперед, на надійний і універсальний інструмент, з можливістю бойового застосування (за потребою), виявився в цілому вірним і знайшов масу практичних свідчень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
39,98
EUR
43,15
43,26
PLN
10,02
10,07
Оголошення
live comments feed...