• Головна
  • Як захистити свою дитину від інфекційних хвороб під час війни?
Новини компаній
17:00, 24 квітня 2023 р.

Як захистити свою дитину від інфекційних хвороб під час війни?

Новини компаній

В умовах війни українці мають ризик зіткнутися з багатьма інфекціями, які можуть нашкодити як дорослим, так і дітям. Мати змогу запобігти деяким з них — це можливість, яку не варто ігнорувати. В Україні наказом Міністерства охорони здоров’я затверджений календар профілактичних щеплень, які допоможуть вберегти вашу дитину від небезпечних інфекцій. Разом із сімейною лікаркою Дариною Дмитрієвською розбираємося, які інфекції можна попередити дотримуючись календаря профілактичних щеплень.

Як захистити свою дитину від інфекційних хвороб під час війни?, фото-1

Гепатит В

Щеплення від гепатиту В проводиться новонародженій дитині в пологовому будинку протягом першої доби життя, а далі — у віці двох та шести місяців. Такий курс забезпечує тривалий захист від небезпечної інфекції, яка вражає перш за все печінку та є дуже заразною. Гепатит передається через кров та інші біологічні рідини, в тому числі при контакті з ранами інфікованих людей. На жаль, під час війни в країні ризик інфікування зростає. Також гепатит загрожує при незахищеному сексі, манікюрних процедурах з обрізанням тощо. Майбутнє дитини має бути захищеним якомога раніше.

Туберкульоз 

Складна ситуація з туберкульозом  триває  багато років в Україні. Рівень поширеності палички Коха (бактерії, що викликає цю хворобу) вкрай високий. Особливо небезпечним є інфікування немовлят до року, туберкульоз вкрай небезпечний — він часто набуває поширеної форми, яка часто призводить до тяжких ускладнень та смерті. Вакцинація в перші дні життя захищає дитину від такої форми туберкульозу, хоча не може вберегти від хвороби загалом протягом усього життя. 

Кір, паротит, краснуха

Комбіноване щеплення проти кору, паротиту та краснухи в Україні за календарем щеплень проводять в рік та шість років, хоч інші схеми також можливі. Кір — дуже заразна інфекція, особливо в дитячих колективах. Як правило, він викликає високу лихоманку, висип по всьому тілу, але найнебезпечніше — це можливі ускладнення. Коровий менінгоенцефаліт — запальне ураження мозку, яке здатне спричинити порушення його діяльності і навіть смерть. Паротит (“свинка”) найбільш небезпечний для хлопчиків, адже нерідко викликає запалення яєчок (орхіт) та може викликати безпліддя у майбутньому. Вакцинація від краснухи найбільш потрібна, щоб вберегти дівчаток від зараження нею під час вагітності у дорослому віці. Краснуха у внутрішньоутробному періоді викликає життєво небезпечні патології у плода і є показанням до медичного аборту. 

Дифтерія, правець

Вакцинація від дифтерії та правцю вкрай необхідна дітям, однак і надалі до кінця життя дорослі мають про неї пам’ятати. Перше щеплення за планом роблять у віці 2 місяців, далі у 4, 6 місяців та півтора року. Наступні — в 6 та 16 років, і далі кожні десять років. Дифтерія, на жаль, періодично викликає спалахи в Україні, і діагностика її не завжди легка та вчасна, особливо в умовах війни. Правець же, інфекція, збудник якої знаходиться в ґрунті, забруднених предметах та потрапляє до людини через навіть дрібні ранки, ніколи не втрачає своєї небезпечності. Війна, ризик травм, укусів і контакту їх з землею змушують ще ретельніше ставитися до цих щеплень.

Кашлюк

Разом з дифтерією та правцем дітям вводять вакцину від кашлюку, який особливо небезпечний для немовлят. Тривалий приступоподібний кашель, що може призвести до зупинки дихання, ураження головного мозку, приєднання пневмонії  — все це загрожує життю дитини і, навіть, сама хвороба викликає страждання під час нападів кашлю. Тому в 2, 4, 6 і 18 місяців необхідно проводити щеплення від кашлюку.

Вірус COVID-19

Коронавірусна інфекція — хвороба, яка починається як застуда, може призвести до серйозних наслідків з ураженням легень, утворенням тромбів в судинах, смерті. Тому від неї рекомендовано щепити і дітей. В Україні доступна вакцина проти COVID-19 для дітей віком від 5 років. Для них використовують спеціальну вакцину Pfizer Comirnaty, що містить втричі меншу дозу, ніж доросла, а дітям від 12 років — ту ж вакцину, що і для людей від 18. Імунізацію проводять двома ін’єкціями, між котрими має пройти щонайменше 21 день. Для проведення вакцинації дитини 5-13 років вам знадобиться її свідоцтво про народження, а також паспорт батька чи матері. Також для щеплення дітей цього віку необхідно заповнити інформовану згоду батьків або опікунів — форма №063-2/о. Її нададуть в місці проведення вакцинації. Діти 14 років та старше вже можуть прийти на щеплення самостійно з власним паспортом або свідоцтвом про народження, згоду підписуватимуть вже самі діти. Також підліткам віком від 12 років можна зробити бустерну вакцинацію третьою дозою через 6 місяців після перших двох щеплень. Її виконують також вакциною Pfizer Comirnaty.

Поліомієліт

Наступна важлива імунізація — від поліомієліту. У світі застосовують всі можливі заходи, щоб взагалі викорінити цю хворобу, і цього можна досягти лише масовими щепленнями. Поліомієліт — це хвороба, що викликана вірусом, який вражає нервову систему, що найчастіше проявляється паралічем нижніх кінцівок. Його наслідки практично незворотні та часто призводять до інвалідизації дітей. Різні вакцини застосовують залежно від віку: у 2 та 4 місяці вводять вакцину у вигляді ін’єкцій, у 6, 18 місяців, 6 та 14 років вводять вакцину орально (через рот) в краплях. 

Гемофільна інфекція

Нарешті, гемофільна паличка (Hib інфекція) є збудником, що відіграє істотну роль у розвитку бактеріальних ускладнень у дітей. Пневмонії, сепсис, менінгіт (ураження нервової системи) тощо — ризики їх можна сильно зменшити, якщо щепити дитину. За графіком вакцинацію виконують у віці, 2 та 4 місяців, а також у 12 місяців. 

Для зменшення стресу, який переживає малюк під час щеплення, вчені розробили комбіновані вакцини, які дозволяють одним уколом захистити від 4 чи 5-6 інфекцій одразу. Також багато планових щеплень можна поєднувати в один день — наприклад, вакцини від кору, епідемічного паротиту, краснухи дифтерії, правцю та поліомієліту для дитини 6 років. Що ж стосується щеплення від COVID-19, то за тимчасовими рекомендаціями МОЗ рекомендовано дотримуватися  інтервалу перервою 14 днів до чи після інших вакцин. Але є винятки, що передбачені цими рекомендаціями. Поєднувати щеплення від коронавірусу дозволено з вакцинацією від грипу, що особливо актуально в осінньо-зимовий сезон, коли необхідно захистити дитину від обох інфекцій.

Інформацію взято з сайту:

https://life.liga.net/poyasnennya/cards/kak-zaschitit-rebenka-ot-infektsionnyh-zabolevaniy-vo-vremya-voyny-grafik-vaktsinatsii

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...