• Головна
  • Вулиця Львова, яку перейменували на честь Героя України Ігоря Дашка з Самбора
20:51, 26 березня 2023 р.
Надійне джерело

Вулиця Львова, яку перейменували на честь Героя України Ігоря Дашка з Самбора

У рамках редакційного спецпроєкту "Історія старого Львова" розповідаємо про вулицю, що перейменували на пошану Героя України Ігоря Дашка, який підірвав себе на радіостанції в Маріуполі, щоб вона не дісталася російським загарбникам. 

У Львівській територіальній громаді дерусифікують 53 вулиці, названі на честь російських діячів чи мають назви, що асоціюються з росією. У переліку опинилася і вулиця Філатова у Львові, яка вже "носить" сучасну назву на пошану підполковника прикордонника Держприкордонслужби, Героя України Ігоря Дашка.

Вулиця Ігоря Дашка розташована у Личаківському районі міста в місцевості Личаків. 

Вулиця Ігоря Дашка, Фото: 032.ua

Вулиця Ігоря Дашка, Фото: 032.ua

Про перейменування вулиці

За свою історію назву цієї вулиці змінювали низку разів. Зокрема, у 1827 - 1871 роках це була Глинянська Нижча. Після цього - Глинянська. У 1885 - 1943 перейменували на пошану відомого львівського лікаря, ініціатора впровадження шкільної гігієни та фізкультури, учасника січневого повстання 1863 року Тадеуша Юзефа Жулинського. 

У 1943 - липні 1944 року була вулиця Зулінські (Шулінські)ґассе. Згодом повернули довоєнну назву, а  після цього - це була вулиця Грузинська. У 1945 - 1950 роках назвали на пошану українського письменника та громадського діяча Юрія Федьковича. Наступні сім років - вулиця Кожедуба. 

Із 1957 до 2022 року вулиця мала назву на честь радянського науковця, офтальмолога, хірурга, винахідника, поета, художника, мемуариста Володимира Філатова.

Сучасну назву  вулиця отримала у вересні 2022 року на пошану українського військовика, підполковника прикордонника Держприкордонслужби України, Героя України Ігоря Дашка. 

Вулиця Ігоря Дашка, Фото: 032.ua

Вулиця Ігоря Дашка, Фото: 032.ua

Про Героя України Ігоря Дашка, на честь якого назвали вулицю

Ігор Дашко - підполковник прикордонник Державної прикордонної служби України, учасник російсько-української війни. Посмертно отримав звання "Герой України". 

Він народився в місті Самборі на Львівщині. Після закінчення Академії Державної прикордонної служби України у 1999 році, розпочав службу в Маріуполі, в управлінні ДПСУ. Від літа 2012 року до січня 2022 року проходив службу в Західному регіональному управлінні ДПСУ. За місяць до повномасштабної війни знову перевівся у Маріуполь.

У квітні минулого року Ігор Дашко підірвав себе на радіостанції в Маріуполі, щоб вона не дісталася російським загарбникам. Останніми словами в радіоефірі були слова "Слава Україні!".

Ігор Дашко, Фото: з відкритих джерел

Ігор Дашко, Фото: з відкритих джерел

Про забудову 

Вулиця Ігоря Дашка становить протяжністю 204 метри. Декілька будинків внесено до Реєстру пам'яток архітектури місцевого значення.

Зокрема, у кам'яниці №8 на початку XX століття мешкав професор університету Яна Казимира, що зараз - Львівський університет імені Івана Франка, Юзеф Сємірадзький. 

У будинку №10 в міжвоєнний період мешкав майстер біжутерії Піч. Крім того, на будинку збереглася пам'ятна табличка, де йдеться, що там жив відомий львівський лікар Тадеуш Юзеф Жулинський, на пошану якого у 1885 році назвали цю вулицю.

У кам'яниці №11а винаймав своє перше львівське житло Іван Франко, в якому він мешкав 1875 року під час навчання у першому семестрі у Львівському університеті. 

У 1935 році власниками кам'яниць №16, 18 були відомий львівський поет з кола "Молодої Польщі" Леопольд Стафф та спілка.

Читайте також: Історія вулиці Львова, яку перейменували на пошану морпіха з Львівщини Павла Сбитова

Фото на головній: 032.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #історія_вулиці #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...