• Головна
  • Історія вулиці Львова, яку перейменували на пошану морпіха з Львівщини Павла Сбитова
18:47, 25 березня 2023 р.
Надійне джерело

Історія вулиці Львова, яку перейменували на пошану морпіха з Львівщини Павла Сбитова

У рамках редакційного спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua розповідає про вулицю, яку перейменували на пошану захисника України Павла Сбитова із Львівщини, який загинув у боях під Волновахою.

З початку повномасштабної війни у Львові перейменовують вулиці міста, що були названі на честь російських діячів чи пов'язані з рф. Нову назву отримала вулиця, яка "носила" ім'я Олександра Засядька. Зараз - це вулиця на пошану учасника російсько-української війни Павла Сбитова

Вулиця Павла Сбитова розташована у Франківському районі у місцевості Вулька. 

Вулиця Павла Сбитова, Фото: 032.ua

Вулиця Павла Сбитова, Фото: 032.ua

Про перейменування вулиці 

Ця вулиця виникла на початку XX століття та впродовж своєї історії мала різні назви. 

Зокрема, з 1913 року це була вулиця Щитова. Через двадцять років її перейменували на вулицю Скібінського. У період з 1943 року по липень 1944 року вулиця мала назву на честь німецького середньовічного художника Альбрехта Дюрера - Дюрерштрассе. Після звільнення міста від нацистів відбулося і повернення довоєнної назви, однак вже у 1946 році її знову перейменували. Цього розу отримала назву на честь російського революціонера XIX століття Георгія Плеханова.

У 1993 році вулицю знову перейменували. Вулицю назвали на честь інженера-артилериста російської армії, українського походження, генерал-лейтенантартилерії, фахівця з розробки ракетної зброї Олександра Засядька. Ця назва була до 2022 року. 

Вже у серпні 2022 року вулиця отримала сучасну назву на честь учасника російсько-української війни Павла Сбитова.

Вулиця Павла Сбитова, Фото: 032.ua

Вулиця Павла Сбитова, Фото: 032.ua

Про захисника Павла Сбитова, на пошану якого назвали вулицю 

Павло Сбитов уродженець с. Березець Львівської області, майор Збройних Сил України, учасник російсько-української війни. Він загинув у віці 27 років у боях під Волновахою на Донеччині. Посмертно йому присвоїли звання Героя України. 

За даними на сайті інформагенства АрміяInform, військова кар'єра старшого лейтенанта Павла Cбитова розпочалася у Військовому ліцеї імені Героїв Крут, коли йому було п'ятнадцять. Згодом він вступив в Академію сухопутних військ у Львові на факультет бойового застосування військ.

Після завершення навчання був направлений в 503-й окремий батальйон морської піхоти, з яким відправився на передову. У 2016 році його підрозділ утримував маріупольський напрямок. 

У 2017 році Павла призначили командиром роти. У 2019 році разом зі своїм батальйоном взяв участь у багатонаціональних військових навчаннях "Спритний дух 2019" в Грузії, де був нагороджений як один з найкращих військовослужбовців. 

У 2021 році став командиром 503-го окремого батальйону морської піхоти, цього ж року став капітаном.

Під час повномасштабної війни виконував бойові завдання, не допустив оточення та розгрому підрозділів 53-ї окремої механізованої бригади. 12 березня 2022 року під час бою біля населеного пункту Євгенівка із силами противника, що переважали, Павло Сбитов зазнав смертельного поранення. Офіцер до останнього залишався разом зі своїм підрозділом і керував відбиттям атаки.

Героя поховали у рідному селі.

Павла Cбитов, Фото: armyinform.com.ua

Павла Cбитов, Фото: armyinform.com.ua

Про забудову вулиці

Ця вулиця протяжністю 125 метрів. Однак до неї приписано лише два будинки — № 3 і № 7. Вони зведені у 1930 роках. Ці будівлі внесені до Переліку пам'яток архітектури та містобудування Львова як пам'ятки місцевого значення.

Читайте також: Вулиця Кавова у Львові: про її перейменування та історія, - ФОТО

За інформацією uk.wikipedia, armyinform

Фото на головній: 032.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #історія_вулиці #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...