• Головна
  • Рік незламності. Як це було для Львова
11:17, 24 лютого 2023 р.
Надійне джерело

Рік незламності. Як це було для Львова

У рамках редакційного спецпроєкту "Війна за незалежність" пропонуємо згадати, яким був рік повномасштабної війни для Львова. 

24 лютого - річниця повномасштабного вторгнення росії на територію України. За цей час Львів став гуманітарним, медичним хабом. Містом, яке прихистило безліч людей і тварин з "гарячих точок"; де лікарі надають допомогу постраждалим; куди підприємці перевезли свій бізнес. Попри всі виклики, тут продовжується життя. 

Кореспондентка 032.ua пропонує згадати, яким був цей рік незламності в місті Лева. 

Лютий 2022 рік 

24 лютого о 3:40 на ділянці Мілове в Луганській області розпочалося широкомасштабне вторгнення росії в Україну, потім – наступ був всюди. президент рф путін оголосив про початок повномасштабної війни. 

Цього дня у Львові були значні черги за пальним, ліками, продуктами харчування та поблизу банкоматів. Школи перевели на дистанційне навчання, а садочки працювали в черговому режимі. Близько 8 години ранку в місті оголосили одну з перших повітряних тривог. 

При цьому, значна кількість жителів одразу згуртувалися та розпочали надавати волонтерську допомогу. Із перших днів повномасштабної війни Львів перетворився у гуманітарний хаб. 

Також багато львів'ян стали на захист країни, з'явилися черги у військкомати, а також у магазини зі зброєю. Мешканці приєднувалися до тероборони, патрулювали місто, зводили блокпости, робили "Коктейлі Молотова".

Березень 2022 рік 

У березні Головний вокзал Львова став фортецею незламності та є нею впродовж року. Адже щодня тоді там проходили в середньому до 60 тисяч людей. Хтось чекав на потяг до Польщі, хтось автобусом добирався до кордону, ще частина знаходили прихисток у місті. У той період на вокзалі організували всю необхідну допомогу. Волонтери працювали цілодобово і це не змінилося. 

Щодня зі Львова до інших міст відправляли 10 фур уже відсортованої допомоги. 

Цього місяця окупанти також здійснили один з перших обстріл по Львівщині - Міжнародному центру миротворчості та безпеки на Яворівщині. Тоді армія рф випустила понад 30 крилатих ракет, частину з яких вдалося збити силам ППО. Відомо про загиблих військових.

Головний залізничний вокзал Львова, Фото: Getty Images

Головний залізничний вокзал Львова, Фото: Getty Images

Квітень 2022 рік 

У квітні в місті розпочали облаштовувати перше модульне містечко для тимчасового перебування українців, які змушені евакуюватись із гарячих точок. Адже постійно прибувала значна кількість людей. Продовжували евакуацію українців. 

Продовжували також облаштували нові постійні пункти гуманітарної допомоги для вимушених переселенців у місті. Організовували збори допомоги, отримували її з-за кордону та відправляли по Україні. 

Модульне містечко, Фото: пресслужби Львівської ОВА

Модульне містечко, Фото: пресслужби Львівської ОВА

Травень 2022 рік 

У перші місяці повномасштабної війни Львів приймав значну кількість людей. Відтак, тут постійно надавалася допомога. Вже у травні відкрили ще два модульних містечок для переселенців у місті. 

Крім того, на виконкомі міськради ухвалили рішення про нові принципи будівництва у Львові. Всі забудовники зобов'язані працювати за новим стандартами посиленої безпеки, зокрема, із укриттями.

Станом на кінець місяця тоді в медзакладах міста лікували понад 1000 пацієнтів з "гарячих точок". Майже щодня до Львова приїжджали потяги з пораненими. Місто перетворювалося і на медичний хаб. 

Львів у день вишиванки, Фото: пресслужби Львівської міськради

Львів у день вишиванки, Фото: пресслужби Львівської міськради

Червень 2022 рік 

Цього місяця у Львові започаткували міські церемонії прощання з Героями на площі Ринок, які загинули, захищаючи Україну. Їх проводять, щоб вшанувати пам'ять наших захисників. 

Крім того, в рамках дерусифікації активно перейменували вулиці міста, які були названі на честь російських діячів чи пов'язані з рф. 

У Львові в червні розпочали міські церемонії прощання, Фото: Романа Балука

У Львові в червні розпочали міські церемонії прощання, Фото: Романа Балука

Липень 2022 рік 

У липні в лікарні Першого медоб'єднання Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав міжнародну угоду з єврокомісаркою з питань охорони здоров'я Стеллою Кіріакідес. Цей договір був суттєвим крок до будівництва Національного реабілітаційного центру "Незламні" у Львові.

Зазначимо, наразі реабілітаційний центр "Незламні" працює на базі Першого медоб'єднання Львова - найбільшої медичної установи України, до якої входять дві дорослі лікарні та одна дитяча. Там з кожним пацієнтом працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези.

  • Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/;
  • Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html.

Серпень 2022 рік 

У серпні президент України Володимир Зеленський відвідав Львів. Тут зустрівся з президентом Туреччини Таїпом Ердоганом та секретарем ООН Антоніу Гутеррешем. Перед тим глава держави відвідав поранених захисників України, які проходили лікування в місті.

Володимир Зеленський у Львові відвідав поранених українських військових, Фото: Офісу президента

Володимир Зеленський у Львові відвідав поранених українських військових, Фото: Офісу президента

Вересень 2022 рік 

У вересні запрацювала перша комунальна протезна майстерня у Львові в рамках проєкту "Незламні". Фахівці можуть підібрати, встановити і налаштувати найсучасніші біонічні протези, щоб кожен міг жити повноцінним життям.

Цього місяця також провели перше протезування біонічної руки військовому Михайлу, що потрапив під обстріли на Харківщині.

Жовтень 2022 рік 

10 жовтня запам'яється історичними фото "Львів без світла". Тоді росія завдала першого масового ракетного обстрілу. Були проблеми зі світлом, зв'язком, водопостачанням. Попри все, вистояли. 

Львів без світла, Фото: Андрій Садовий, фейсбук

Львів без світла, Фото: Андрій Садовий, фейсбук

Листопад 2022 рік 

Вже у листопаді Львів звучав "генераторами". Розпочалися вимкнення електропостачання для жителів. Тоді місто оголосило, що буде повертати 50% вартості генераторів, які купуватимуть мешканці багатоповерхівок.

Із середини цього місяця у Львові в низці локацій відкрили "Пункти незламності". Там жителі можуть тимчасово залишитися, зарядити телефони, отримати доступ до інтернету та зігрітися.

У Львові діють "Пункти незламності", Фото: Романа Балука

У Львові діють "Пункти незламності", Фото: Романа Балука

Грудень 2022 рік 

Попри все, напередодні новорічно-різдвяних свят у Львові встановили головну ялинку міста. Вона була особливою із актуальною верхівкою. Дерево прикрасили стилізованим протитанковим їжаком.

У Львові головну ялинку прикрасили стилізованим протитанковим їжаком, Фото: 032.ua

У Львові головну ялинку прикрасили стилізованим протитанковим їжаком, Фото: 032.ua

Січень 2023 рік 

Традиційно у Львові 1 січня вшанували пам'ять голови Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери. 

У січня також Львів відвідав президент України Володимир Зеленський. Розпочав свій візит із вшанування пам'яті полеглих українських Героїв на Личакові. Також провів координаційну нараду щодо безпекової ситуації на північно-західному кордоні. Також відбулася зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Гітанасом Науседою.

У Львові вшанували пам’ять Степана Бандери, Фото: Романа Балука

У Львові вшанували пам’ять Степана Бандери, Фото: Романа Балука

Лютий 2023 рік 

Як зазначив президент України Володимир Зеленський під час однієї з пресконференцій, цей рік — найскладніший, який був в історії незалежної України. Також, що є відчуття, що дійсно з 24 лютого тепер розпочинається новий рік в Україні, а не 31 грудня.

"Ми хочемо, щоб цей рік був переможним, у це віримо і робимо все для цього", - заявив президент.

Читайте також: 365 днів повномасштабного вторгнення росії та 9 років війни проти України

Фото на головній: Романа Балука

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #війна #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
39,98
EUR
43,25
43,65
PLN
10,02
10,10
Оголошення
live comments feed...