• Головна
  • Масові звільнення українських посадовців: кого звільнили та з чим пов’язана така хвиля
16:08, 24 січня 2023 р.
Надійне джерело

Масові звільнення українських посадовців: кого звільнили та з чим пов’язана така хвиля

В Україні розпочали масову “зачистку” серед чиновників.

Вдень 24 січня стало відомо про початок масових звільнень серед українських посадовців. Під “гарячу руку влади” потрапили вже 5 голів обласних військових адміністрацій, 4 заступники міністрів, 2 заступники голів державних структур, заступник голови Офісу Президента та заступник генпрокурора.

Чому розпочалися масові звільнення посадовців в Україні. Припущення 

Напередодні, 23 січня, голова фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія у своєму офіційному телеграм-каналі “попередив” чиновників про масові звільнення та курс України на викорінення корупції у державних структурах.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення усі українські посадовці повинні були сфокусуватися на війні, зменшенню бюрократії та повністю поринути в справи держави. Однак не всі змогли це зробити, тому весною 2023 року він анонсував масові “зачистки” серед посадовців.

“Мабуть, цієї вести точно саджати будемо активно. Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу. Найближчим часом завершимо конкурс на директора НАБУ і ми завершимо побудову незалежної антикорупційної інфраструктури. “Не на часі” вже не працює. Деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті”, - написав Арахамія.

Пост Давида Арахамії від 23 січня 2023 року, Скрін - 032

Пост Давида Арахамії від 23 січня 2023 року, Скрін - 032

“Саджати” поки не почали, однак в Україні розпочалася масова хвиля звільнень посадовців. З чим вона пов’язана - офіційно не коментують, однак, з вище сказаних слів Давида Арахамії, можна здогадатися.

До слова, кілька звільнень українських чиновників пов’язані і з масовими скандалами у мережі. Про це читайте нижче.

Про які звільнення вже офіційно відомо?

Про те, що заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко написав заяву про звільнення журналістам стало відомо, ще 23 січня. Зранку 24 січня посадовець опублікував фото своєї заяви та підтвердив, що йде з посади. У документі написано, що він йде за власним бажанням.

"Дякую президенту України Володимиру Зеленському за довіру та можливість робити добрі справи кожного дня і кожної хвилини", — написав Тимошенко.

Заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко звільнився з посади, Фото - Кирило Тимошенко

Заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко звільнився з посади, Фото - Кирило Тимошенко

За даними видання “Українська Правда”, на посаду заступника голови Офісу Президента планують призначити очільника обласної військової адміністрації Київської області Олексія Кулебу.

Зранку 24 січня стало відомо про звільнення заступника генерального прокурора Олексія Симоненка. За даними Офісу генпрокурора, Симоненко звільнився за власним бажанням.

24 січня Кабінет Міністрів України повідомив про нові кадрові рішення. Остаточно звільнили 4 заступники міністрів та 2 заступники голів державних структур:

  • Шаповалова Вячеслава Володимировича з посади заступника Міністра оборони України;
  • Музиченка Віталія Володимировича з посади заступника Міністра соціальної політики України;
  • Лукерю Івана Михайловича з посади заступника Міністра розвитку громад та територій України;
  • Негоду В’ячеслава Андроновича з посади заступника Міністра розвитку громад та територій України;
  • Іванкевича Анатолія Валерійовича з посади заступника Голови Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України;
  • Вишньова Віктора Михайловича з посади заступника Голови Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Також Кабмін погодив звільнення 5 голів військових адміністрацій:

- Резніченка Валентина Михайловича з посади голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації;

- Старуха Олександра Васильовича з посади голови Запорізької обласної державної адміністрації;

- Кулеби Олексія Володимировича з посади голови Київської обласної державної адміністрації;

- Живицького Дмитра Олексійовича з посади голови Сумської обласної державної адміністрації;

- Янушевича Ярослава Володимировича з посади голови Херсонської обласної державної адміністрації.

Що відомо про звільнення заступника генерального прокурора Олексія Симоненка?

Колишній заступник Генпрокурора Олексій Симоненко, Фото - з відкритого доступу

Колишній заступник Генпрокурора Олексій Симоненко, Фото - з відкритого доступу

Офіційну причину звільнення не повідомляють, однак відомо, що журналіст “Української Правди” Михайло Ткач опублікував фото, на якому видно, що Симоненко відпочиває в Марбельї (Іспанія).

Це фото на своїй сторінці в інстаграмі опублікувала його дружина Олена. Світлину вона підписала так: “Така довгоочікувана зустріч. Важко чекати близьку людину, а ще важче - прощатися”.

Пост дружини Симоненка, де видно, що почадовець відпочивав у Іспанії, Фото - Українська Правда

Пост дружини Симоненка, де видно, що почадовець відпочивав у Іспанії, Фото - Українська Правда

З власних джерел УП відомо, що Олексій Симоненко був за кордоном 10 днів. Він виїхав з України 30 грудня через пункт пропуску “Краківець”, що на Львівщині. Перетнув кордон він на авто “Мерседес” з номерними знаками ВС0001ХН.

Повернувся в Україну посадовець лише 8 січня. Ймовірною метою поїздки була саме відпустка. Додамо, що саме в цей час українські захисники активно воюють на всіх фронтах, а звичайні чоловіки в Україні не мають такої можливості виїхати за кордон. Новина, що Симоненко відпочивав за кордоном викликала суспільний резонанс.

Відомо про причетність до подорожі Симоненка і львівського бізнесмена Григорія Козловського.

Львівський бізнесмен Григорій Козловський разом із дружиною Юлією Думанською

Автомобіль, на якому подорожував Симоненко, зареєстрований на компанію ТОВ «ХОЛДИНГ "ГРАНД ГОТЕЛЬ"», що належить дружині відомого львівського підприємця і депутата Григорія Козловського, співачці та інфлюенсерці Юлії Думанській.

Назад до України Симоненка завозив Роман Серетко, який, імовірно, є охоронцем Козловського та начальником охорони його іншого готельного комплексу — Emily Resort.

Що відомо, про звільнення з посади заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова?

У Кабміні офіційно не повідомили про причини звільнення посадовця, однак його відставка співпала зі скандалом про закупівлю продуктів для військових.

Саме В’ячеслав Шаповалов був відповідальним за тилове забезпечення ЗСУ. Хоча у Міноборони усі звинувачення щодо завищених цін на продукти називають необґрунтованими та безпідставними.

“Попри те що озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними, заява В'ячеслава Шаповалова про звільнення є гідним вчинком у традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла”, — наголосили в Міноборони.

За власним бажанням у відставку пішов В'ячеслав Шаповалов, Фото - з відкритого доступу

За власним бажанням у відставку пішов В'ячеслав Шаповалов, Фото - з відкритого доступу

Матеріал про маніпуляції Міооборони із закупівлею продуктів опублікували журналісти видання ZN.UA 21 січня. У статті вони зазначили, що отримали від “джерела в ЗСУ” угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.

Кореспонденти зазначили, що в угоді на 13,16 мільярдів гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, нібито Міноборони закупило яйця за ціною 17 грн за штуку, у той час, як в магазині Києва ціна за 1 яйце становить приблизно 7 грн. Завищені ціни були і на інші продукти, картоплю у міністерстві купили за 22 грн за 1 кг, в магазинах вона коштує 8-9 грн.

У Міноборони на матеріал відреагували та назвали його маніпулятивним. Резніков розповів, що ціна 17 грн за 1 яйце - це лише технічна помилка, якої припустився постачальник.

Міністр також пояснив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів, а купує комплексну послугу — забезпечення харчування. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках — і приготування їжі.

Кого призначили на звільненні посади?

Станом на 15:00 відомо лише про 1 призначення. Кабінет Міністрів України призначив Соболева Олексія Дмитровича заступником Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

За даними журналістів, голова Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба змінить посаду. Він піде на місце Кирила Тимошенка у Офіс Президента. Офіційно цю інформацію не підтвердили.

Читайте також: Монатик, Калуш та TVORCHI: українські зірки, що співпрацювали з російськими компаніями за кордоном

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#масові_звільнення_в_україні #звільнення_голів_ода_україна #звільнення_посадовців #кого_звільнили_в_україні #звільнення_посадовців
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,68
39,78
EUR
42,60
42,70
PLN
9,86
9,91
Оголошення
live comments feed...