• Головна
  • Вперше в Україні львівські медики виконали унікальну роботичну операцію дитині з вадою нирок
14:15, 20 грудня 2022 р.
Надійне джерело

Вперше в Україні львівські медики виконали унікальну роботичну операцію дитині з вадою нирок

Оперували хірурги лікарні святого Миколая та лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання Львова.

20 грудня у пресслужбі Львівської міськради повідомили, що вперше в Україні львівські медики виконали роботичну операцію дитині з вадою нирок. Провели хірурги лікарні святого Миколая та лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання Львова під час повітряної тривоги та зі світлом від генератора.

"Маленьку пацієнтку звуть Маринкою. Вона з Вінниці. Їй 8 років. Дівчинка мала гідронефроз: через патологічне звуження судини сеча не виходила повністю з нирки. Без хірургічного втручання з часом дівчинка могла втратити нирку, адже орган просто не зміг би виконувати свою функцію. Маринка з цією вадою народилася. Однак усі вісім років жодним чином себе не проявляла. Ваду виявили випадково – під час планового УЗД", - зазначили у повідомленні. 

За допомогою сім'я дівчинки звернулася спеціалістів у Львові. Аби виконати втручання максимально безпечно і мінімально травматично, медики вирішили задіяти робота-хірурга Da Vinci.

До черевної порожнини хірурги дісталися через три маленькі проколи й завели туди відеокамеру. Виділили збиральну систему нирки й побачили, що на сечові шляхи сильно тиснула частина ниркових судин. Тоді виконали пієлопластику – сформували новий канал таким чином, щоб судини не перешкоджали сечовидільним процесам.

Оперативне втручання виконали хірурги лікарні Ссвятого Миколая Андрій Дворакевич, Олександр Калінчук та уролог Дмитро Шевчук, а також команда хірургів лікарні святого Пантелеймона: Артур Гураєвський, Андрій Стасишин та Андрій Гураєвський.

"Роботизована пієлопластика – найсучасніший і найшвидший метод лікування гідронефрозу. Система Da Vinci дозволяє мінімізувати травматизацію та крововтрату під час під хірургічного втручання, скоротити перебування пацієнта в лікарні та пришвидшити реабілітаційний період", - додали медики.

Зараз дівчинка почувається добре. Їй встановили стент – циліндричну конструкцію для розширення сечоводу, з яким дитина ходитиме впродовж одного місяця. У подальшому цю конструкцію видалять цистоскопічно під короткою седацією.

Вперше в Україні львівські медики виконали унікальну роботичну операцію дитині з вадою нирок, Фото: пресслужби Львівської міськради

Вперше в Україні львівські медики виконали унікальну роботичну операцію дитині з вадою нирок, Фото: пресслужби Львівської міськради

Читайте також: Як минула доба у Львові та області: головне станом на ранок 20 грудня

Фото на головній: пресслужби Львівської міськради 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #лікарі #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,83
42,88
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...