• Головна
  • На Львівщині 30 родин переселенців отримали власну домівку
Новини компаній
13:00, 22 листопада 2022 р.

На Львівщині 30 родин переселенців отримали власну домівку

Новини компаній

20 листопада в селі Неслухів Новояричівської громади Львівської області після реновації відкрили гуртожиток, в якому оселилися 30 сімей внутрішньо переміщених осіб, що втратили житло через війну.

Відбудовою помешкання займався благодійний фонд «Запорука» за підтримки італійських партнерів-фундацій Soleterre Onlus, Rosa Pristina та Fondazione Prosolidar

Реконструкцію вдалося провести за 5 місяців та повністю відновити занедбане приміщення площею 950 м2. Тепер в гуртожитку є 30 окремих квартир-студій з кухнею та ванною кімнатою. Кожна така кімната вмебльована та обладнана необхідною побутовою технікою. Також відремонтовані місця загального користування і облаштовано сучасний дитячий майданчики, медпункт.

Вартість проєкту — 17 млн гривень. Додаткових 2,7 млн гривень з обласного бюджету виділила Львівська РВА. Ці кошти було використано на заміну покрівлі будівлі.

Після початку повномасштабної війни Новояричівська селищна громада на Львівщині вже знайшла прихисток для понад 2 000 українців з окупованих територій та гарячих точок. Серед переселенців – 580 дітей.

За словами засновниці та президентки фонду «Запорука» Наталії Оніпко, ідея створити житло на базі вже наявного житлового фонду, який простоює, виникла завдяки історії підопічної родини з Краматорська. Мати з чотирма дітьми потребувала окремого житла після закінчення лікування сина з онко в Львові. Тож саме для таких сімей і було запущено проєкт із реконструкції.

«Нарешті нам є куди повертатися. І тут, в Неслухові, так затишно. Це головне. Перше, що зроблю — перестановку. Щоб відчути себе господарем. На новосілля стільки місцевих зібралося. Тепер і ми, виходить, місцеві», — розповідає Сергій, батько багатодітної родини з Харкова. Чоловік у Львові лікує одного зі своїх молодших синів — 10-річного Микиту, хворого на рак. Тож власний простір для сім'ї дуже важливий.

«Моїм хлопцям тепер буде де гратися, а мені є де хазяйнувати. Тут є все, що треба для життя. Навколо люди гарні. Озеро поряд», — ділиться Оксана, мати двох маленьких синів.

«Подарувати відчуття дому. Саме цього ми прагнули. Щоб люди, яких війна не пошкодувала, нарешті зупинилися і видихнули, знаючи, що мають дах над головою», — додає засновниця та президентка «Запоруки» Наталія Оніпко.

Благодійний фонд «Запорука» 14 років підтримує родини онконедужих дітей і створює умови, аби сім’ї були разом під час лікування. Із 2009 року фонд надавав можливість безкоштовно проживати у центрі «Дача» 1300 дітям-пацієнтам Національного інституту раку та Охматдиту в Києві.

Основні напрями діяльності «Запоруки» під час війни:

  • евакуація підопічних у відносно безпечні українські клініки та за кордон, їхня фінансова та психологічна підтримка;
  • забезпечення українських лікарень (національних, регіональних, прифронтових) медикаментами, обладнанням, реанімобілями, фахівцями;
  • психологічний супровід та реконструкція житла для родин, яких війна позбавила дому;
  • гуманітарна допомога громадам, які прихистили вимушених переселенців.

Долучитися до збору в межах кампанії «ДІМ» благодійного фонду «Запорука» можна за посиланням: https://razom.zaporuka.org.ua/campaign/140

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,60
39,85
EUR
42,70
42,84
PLN
9,80
9,90
Оголошення
live comments feed...