• Головна
  • Від німецького концтабору до готелю: історія львівської Цитаделі, - ФОТО
08:45, 17 квітня 2021 р.
Надійне джерело

Від німецького концтабору до готелю: історія львівської Цитаделі, - ФОТО

У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua розповідає про львівську Цитадель. 

Одна із визначних споруд у Львові - міська Цитадель. Вона має досить тривалу та цікаву історію. Це комплекс фортифікаційних укріплень XIX століття, який зберігся до наших днів та розташований у Галицькому районі міста. 

Цитадель збудували понад 160 років тому 

Цитадель будували у 1850 - 1856 роках,  до цього часу узгір’я було відпочинковим тереном. Комплекс складається із двох великих круглих фортів (бастіонів), двох малих і центрального укріплення. Зокрема, всі башти двоповерхові, дві з них діаметром всередині 38 метрів, а інші дві - 18 метрів.

Комплекс зайняв гори Калічу, Шенбека та Пелчинську, які спеціально зрівняли під будівництво. Форти зводили за особливою системою, яку запропонував генерал Максиміліан-Йосиф д'Есте. Будівлі Цитаделі створили з червоної цегли, портали й водозливи будували із тесаного каменю. Оборонний периметр засадили деревами. 

Аеро-фотозйомка Цитаделі

Цитадель у 1914 - 1939 роках 

У Першій світовій війні Цитадель не відігравала важливої військової ролі. У 1914 році австрійці без опору залишили місто. У 1914 – 1915 роках у Цитаделі розміщувався російський гарнізон. Під час польсько-української війни у 1918 році за башти велися бої. У 1918 - 1939 роках на Цитаделі був розташований полк польської піхоти. 

Львівська цитадель

На території Цитаделі був німецький концтабір 

За данини Центру міської історії, у 1853 році збудували вежу №2 як складову частину комплексу Цитаделі. На початку ХХ ст. біля вежі стояла вартівня з пропускним пунктом. 

У 1941 - 1944 роках на території Цитаделі діяв німецький концентраційний табір "Шталаг-328" для військовополонених. Туди щодня потрапляли деморалізовані, хворі, поранені. Спочатку у таборі утримувались військовополонені Червоної армії. Згодом його поповнили також французькі, бельгійські та італійські бранці. Полонених сортували за національними ознаками, станом здоров’я. Режим утримання полонених був суворий, згадується про те, що у таборі перебувало понад 280 тисяч в’язнів, загинуло - 140 тисяч людей. 

У цій вежі №2 було місце допитів та камери смертників. Загалом утримували військовополонених, катували у вежах по всій території Цитаделі. Окремо існувало місце для розстрілу в’язнів на території самого табору. Окрім того, полонених вивозили на розстріл на Погулянку, у Лисиницький ліс та у село Малі Кривчиці.

У той період всі будівлі на території Цитаделі були обгороджені рядами колючого дроту, тому пересування військовополонених було обмеженим. Військовополонених утримували просто неба, у зимовий період  - у камерах, які не опалювались. 

Споруди використовували як казарми та склади

У повоєнні часи споруди Цитаделі використовували як радянську військову частину, пізніше - як склади. В одній з башт зробили склад хімічної зброї. Пізніше військових "виселили" і облаштували склади для обладнання "Електрону". Однак у період незалежності "Електрон" не мав що зберігати, тому башти й казарми залишили. За радянських часів в одній з веж-бастіонів було фондосховище Наукової бібліотеки імені Василя Стефаника.

Північний та Східний форти, Фото: photo-lviv.in.ua

Північний та Східний форти, Фото: photo-lviv.in.ua

Територія Цитаделі була занедбаною 

У радянський період не було належної організації та контролю за призначенням території, власників окремих приміщень, реконструкції. З часом територія Цитаделі стала занедбаною та перетворилася на руїни. 

Львівська цитадель

Була ідея побудувати розважальний центр

За часів Незалежності споруди комплексу перейшли у приватну власність. Найбільший V-подібний корпус перейшов у користування колишнього "Електрон Банку", який було створено у 1991 році. Існує низка самовільно зведених об'єктів. Була ідея побудувати там розважальний комплекс, однак цьому завадив спротив громадськості. 

Одна із башт, де діяв "Електрон Банк", Фото: photo-lviv.in.ua

Одна із башт, де діяв "Електрон Банк", Фото: photo-lviv.in.ua

Львівська Цитадель у наш час 

Цитадель у Львові є історичним місцем, яке приваблює увагу багатьох жителів та туристів. Тривалий час комплекс мав статус пам'ятки місцевого значення. З 2012 року ансамбль оборонних споруд Цитаделі (місце концтабору "Шталаг-328") внесли до реєстру нерухомих пам’яток історії, архітектури, містобудування національного значення.

З 2007 року вежу-бастіон №2 ("Вежу смерті") розпочали переоблаштовувати у  готель з рестораном. Наразі на території також парк та майданчик з видом на центральну частину міста. Зараз там проводять фотосесії та просто відпочивають жителі. 

На території згадкою про перебування тут нацтабору є лише пам’ятний хрест із написом: "Цей хрест встановлено у пам'ять про 140 тисяч вояків народів Європи - українців, французів, поляків, росіян, італійців, євреїв, білорусів, бельгійців, які захищали свій дім, свою країну і загинули на цьому місці у нацистському концтаборі "Шталаг 328" 1941-1944 рр. Вічна їм пам’ять!".

Пам'ятний хрест, Фото: пресслужби Львівської міськради

Пам'ятний хрест, Фото: пресслужби Львівської міськради

Читайте також: "Цісарський ліс" та лижний трамплін: незвичайна історія парку "Знесіння" у Львові, - ФОТО

Фото на головній: lvivcenter.org

За даними: lvivcenter, territoryterror,photo-lviv.in.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Львівська_цитадель #історія #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...