• Головна
  • Що варто знати людині, яка вже перехворіла на COVID-19: поради львівських медиків
08:07, 26 листопада 2020 р.
Надійне джерело

Що варто знати людині, яка вже перехворіла на COVID-19: поради львівських медиків

Станом на 25 листопада із початку карантину у Львівській області загалом коронавірусну інфекцію виявили у 42 874 осіб (з них по місту Львову — у 18 196 людей). При цьому, одужали 27 590 жителів області (серед них - 12 449 львів'ян). Варто зазначити, що у деяких пацієнтів навіть після одужання можуть зберігатися симптоми. 

Кореспондентка 032.ua дізналася у львівських медиків, що потрібно знати людям, які вже перехворіли на COVID-19. Як розповів директор Львівської інфекційної лікарні Сергій Федоренко, у медицині з'явився так званий термін "посткоронавірусний синдром". Це йдеться про симптоми та синдроми, які з'являються після перенесення коронавірусної хвороби.

директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко, health-loda.gov.ua

директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко, health-loda.gov.ua

Сергію Мирославовичу, які можуть залишатися симптоми після одужання? 

У кожної людини прояви можуть бути різні. Це залежить від того, який орган уражений. Палітра ускладнень при посткоронавірусному синдромі є надзвичайно широкою. Хворий, який виписаний зі стаціонару, у залежності від різних симптоматичних проявів, повинен спостерігатися у фахівця за профілем ураження тих чи інших органів і систем. 

Розкажіть, будь ласка, про поширені прояви. 

  • Якщо були уражені легені (це найчастіше ураження), то без сумніву можуть залишатися кашель, задишка. Відповідні прояви людина може спостерігати до двох - трьох місяців. 
  • Можливе ускладення зі сторони серцево-судинної системи. Зокрема, нестабільність показників артеріального тиску, тобто це можуть бути підйоми та падіння тиску, неприємні болі у ділянці серця, запоморочення, головний біль.
  • На жаль, на практиці були випадки, коли розвивалися гострі динамічні порушення мозгового кровообігу, як наслідок - розвивалися інсульти. Без сумніву, що вони важко піддіються лікуванню та проходить складне відновлення пацієнта до нормального стану життєдіяльності.
  • У пацієнтів, що перехворіли, також може спостерігатися біль у м'язах, зокрема, це болі у нижніх кінцівках. Внаслідок накопичення значної кількості молочної кислоти, виникають неприємні та больові відчуття у ділянці стоп. Це пов'язано із неврологічними судинними ураженнями нижніх кінцівок.
  • Якщо людина хвора на діабет, то можуть виникати непрогнозовані підйоми або падіння рівня глюкози у крові аж до гіперглікемічної коми (це стан, коли рівень глюкози є надзвичайно високим). Небезпечний для життя є стан гіпоглікемії, коли відбувається різке падіння рівня глюкози у крові.
  • Можливе також ураження центральної нервової системи, зокрема, структури головного мозку, де є центр терморегуляції. Внаслідок ураження такого центру, може бути субфебрильна реакція, тобто підйом температури вище нормальних показників - понад 37°С. 

А як щодо помітного виснаження, втоми. Скільки це може тривати? 

Якщо говорити про порушення зі сторони вегетативної нервової системи, вони можуть тривати від кількох тижнів після одужання. Наші спостереження за хворими свідчать, що впродовж двох - трьох місяців може спостерігатися слабкість, також може виникати зниження апетиту. У такій ситуації потрібно збільшити дози важливо життєво необхідних вітамінів, проконсультуватися у невролога.

Чи може виникати депресія у людей після одужання? 

Інколи хворі потребують додаткову консультацію у психолога, тому що у деяких пацієнтів спостерігаються пригнічені настрої, депресія, порушення сну. Самостійно важко вибратися із цього стану. Головне - не затягувати, не впадати у паніку, депресивний стан та звертатися до фахівців за допомогою. 

Що можна порадити людині, яка перехворіла на коронавірус? 

Рекомендації повинні бути індивідуальними, тому що кожна людина - це окремий організм та по-різному реагує на той чи інший виклик зі сторони ураження та систем. Без сумніву, після того, як людина перехворіла, я би рекомендував зробити загальний розгорнутий аналіз крові, щоб можна було подивитися і на формені елементи.

А чи потрібно пацієнтам робити повторний рентген чи комп'ютерну томографію? 

Якщо було вагоме ураження легень, то рекомендував  би через певний час (орієнтовно через 2 - 3 місяці) робити контрольне рентгенографічне дослідження або УЗД грудної клітки. Це потрібно для того, щоб дізнатися, чи є у легенях гострі запальні вогнища. Щоб пришвидшити розсмоктування цих залишкових явищ, людина може поїхати згодом у санаторій відповідного профілю або ж робити фізіологічні чи фізіолого-терапевтичні маніпуляції.

А як щодо комп'ютерної томографії? 

Повторну комп'ютерну томографію потрібно робити за життєвими показниками тільки за скерування лікаря, адже це значне рентгенівське навантаження на організм. Для прикладу, якщо у хворого було 70% ураження легень. Не зважаючи на інтенсивну терапію, стан пацієнта прогресивно погіршується, це може свідчити про додаткове ураження легеневої системи. У такій ситуації для підтвердження чи скасування цього припущення, варто зробити ще раз комп'ютерну томографію. 

Скільки може тривати процес відновлення після хвороби?

Процес відновлення може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Це індивідуально, залежить від легеневої системи, органів дихання. Якщо людина впродовж життя мала пневмонії або інші ураження органів грудної клітки, то процес відновлення буде довший.

У коментарі кореспондентці 032.ua директорка Львівського лабораторного центру МОЗ, епідеміологиня Наталія Іванченко (Тімко) також зазначила, що у кожного індивідуально триває процес відновлення. Чим важчим був перебіг хвороби, тим довшим буде відновлення. За її словами, чітко сказати, що буде, коли людина перехворіє, неможливо. Адже є люди, у яких тримається підвищена температура тіла, у когось - депресивний стан, кашель. У багатьох пацієнтів спостерігається порушення у роботі системи згортання крові.

Наталія Іванченко (Тімко), надала для 032.ua

Наталія Іванченко (Тімко), надала для 032.ua

Пані Наталіє, можете надати рекомендації для людей, які перехворіли на коронавірус? 

Пацієнтам, які перехворіли, можна порадити провакцинуватися від грипу та пневмокока (за скеруванням лікаря), гарно харчуватися, достатньо гуляти, вживати вітамінізовану їжу. Є частина людей, які потребують професійної допомоги психолога.  Лікар кожному індивідуально призначає, що потрібно робити, коли людина одужає. При цьому, після одужання пильність втрачати не потрібно, тому що є випадки повторного інфікування коронавірусною інфекцією.  

Довідково. Коронавірусна хвороба 2019 (Coronavirus disease 2019, або COVID-19) - це гостра респіраторна хвороба, яку викликає невідомий раніше коронавірус SARS-CoV-2. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила пандемію у зв’язку з поширенням хвороби у світі, у всіх країнах ввели карантинні заходи та обмеження.  

Нагадаємо, раніше кореспондентка 032.ua дізналася у директора Львівської інфекційної лікарні Сергія Федоренка, чому зросла кількість важких хворих на COVID-19 та яка зараз ситуація із захворюваністю у Львові та області.

Читайте також: Дистанційне навчання під час карантину: досвід мами чотирьох дітей зі Львова

Фото на головній: newsbreak.com

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #коронавірус #карантин #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,74
EUR
42,67
42,72
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...