• Головна
  • Новий коронавірус: що потрібно знати та чи готова Львівщина до можливого спалаху
14:07, 27 лютого 2020 р.
Надійне джерело

Новий коронавірус: що потрібно знати та чи готова Львівщина до можливого спалаху

Поява та поширення нового коронавірусу стала однією з важливих інформацій у світі. В управлінні охорони здоров’я Львівської міської ради відповіли на 10 найпоширеніших запитань щодо дій мешканців Львова та медиків, у разі виявлення в Україні захворювання на коронавірус.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради сьогодні, 27 лютого. Далі публікуємо актуальну інформацію щодо цього вірусу, яку потрібно знати. 

Що таке коронавірус та як він передається? 

Коронавірус COVID-19 викликає гостре респіраторне захворювання, він передається контактним та повітряно-крапельним шляхами. Наразі у світі зареєстровано 80200 людей, що хворіли, з яких вже одужало 27000 осіб, на жаль, 2701 особа померла, зазначають, що у 80% захворілих це захворювання перебігає у легкій формі.

Звідки коронавірус може прийти в Україну та хто може захворіти найпершими?

Коронавірус може прийти в Україну з тих країн, в яких є спалахи цього захворювання. У групі ризику, як і при інших гострих респіраторних захворюваннях, є люди з супутніми хронічними хворобами, такими як: захворювання легень, цукровий діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, а також люди із вродженим та набутим імунодефіцитом.

Що робити, якщо ви приїхали з-за кордону, де зафіксований коронавірус?

Якщо прибули з країни, де зафіксовано випадки коронавірусу та немає симптомів захворювання, рекомендовано перебувати в домашніх умовах впродовж 14 днів, обмежити контактування із зовнішнім середовищем і з людьми, які перебувають разом з вами в помешканні. При цьому, слід спостерігати за станом здоров’я: міряти температуру, стежити, чи не з’явилися ознаки рeспіраторного захворювання.

Якщо є хоча б один із симптомів — підвищення температури тіла, біль у горлі, нежить, ускладнене дихання чи кашель, необхідно у телефонному режимі сконтактувати з сімейним лікарем і повідомити про такий факт.

Як виявити хворобу?

Наявність збудника захворювання можна виявити лише лабораторним шляхом. Гостре респіраторне захворювання, зумовлене коронавірусом, має такі ж симптоми та особливості поширення, як і будь-яке інше респіраторне захворювання.

Що робити, якщо є підозра на захворювання коронавірусом?

У разі виявлення симптомів гострого респіраторного захворювання, треба негайно телефоном звернутись до сімейного лікаря або за номером 103, та діяти відповідно до інструкцій медиків.

Чи потрібні маски і чи вони захищають?

Медичні маски насамперед потрібні медичним працівникам, які працюють з пацієнтами й особами, що захворіли на гострі респіраторні захворювання. Особи без симптомів гострого респіраторного захворювання можуть використовувати маски як додатковий засіб захисту від хвороби. Однак вони ефективні лише в поєднанні з обробкою рук із допомогою спиртовмісних засобів, або ж миттям рук із милом. Маски одноразові й змінюються кожні 2 години. 

Якщо на Львівщині зафіксують випадок захворювання на коронавірус: дії влади

Пацієнт, у якого буде лабораторним способом виявлено коронавірус, має бути госпіталізований у Львівську обласну інфекційну лікарню. Також визначатимуть осіб, з якими цей пацієнт контактував, і вони будуть під спостереженням медиків впродовж 14 днів. У разі необхідності, таких осіб можуть госпіталізувати для обсервації.

Зазначимо, що Львівську обласну інфекційну лікарню визначено як установу, яка буде займатися лікуванням хворих, а санаторій "Немирів" визначений як місце можливої обсервації для людей, які мали контакт із хворими.

Чи є достатньо засобів для унеможливлення поширення та діагностики вірусу?

Відповідно до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій,  Львів та область закуплять необхідні засоби. У медичних закладах міста є понад 260 тисяч рукавичок та 62 тисячі масок, 200 біозахисних костюмів, понад 2 100 респіраторів. Є достатній запас диспенсерів для миття рук — їх також буде розміщено в школах, у місцях масового перебування, у супермаркетах, ЦНАП тощо.

Якщо зафіксують випадок захворювання коронавірусу, що буде зі школами, садочками, з масовими заходами?

При появі поодиноких випадів захворювання, карантинні заходи не вживаються, однак, слід думати про обмеження масових заходів, і посилити засоби дезінфекції в закладах громадського харчування й інших закладах перебування людей.

Закриття шкіл, садочків, заборона масових заходів можливі при значному поширенні вірусу і великій кількості захворілих, але чітких критеріїв щодо цього питання немає, відпоівдне рішення має приймати держава.

Що робити, щоб не захворіти?

Щоб уникнути захворювання, потрібно часто мити руки, їсти повноцінну здорову їжу, зберігати ноги в теплі, застосовувати дезінфікуючі засоби. Всі ці принципи неспецифічної профілактики, як і від будь-якого гострого респіраторного захворювання, є ефективними для унеможливлення поширення цього вірусу.

Нагадаємо, 26 лютого під час брифінгу у Львівській ОДА повідомляли актуальну інформацію щодо коронавірусу, а також, чи готова Львівщина протистояти. 

Джерело інформації: пресслужба Львівської міської ради

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #коронавірус #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,34
39,38
EUR
42,75
42,90
PLN
9,89
9,91
Оголошення
live comments feed...