• Головна
  • Відомому греко-католицькому священномученику зі Львова поставлять пам'ятник у Польщі
20:13, 20 січня 2020 р.
Надійне джерело

Відомому греко-католицькому священномученику зі Львова поставлять пам'ятник у Польщі

Греко-католицькому священнику Омеляну Ковчу, який в часи Другої світової рятував євреїв від переслідування, поставлять пам'ятник у місті Люблін.

Про це пише "Польське радіо", 20 січня. Над пам’ятником отцю Омелянові Ковчу працювали разом скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко. Місце, на якому буде пам'ятник, освятили в лютому 2019 року. Рішення про встановлення пам'ятника прийняла Міська рада Любліна 22 лютого того ж року одноголосно.

Омелян Ковч - визнаний блаженний священномученик. Навчався у Львівській гімназії. У часи Другої світової війни рятував євреїв через переслідування німецьких загарбників, а 1942 його заарештували гестапо й кинули до львівської в'язниці на вул. Лонцького.

Омелян Ковч

Далі - потрапив до концтабору Майданек (4 км від Любліна). Тут він продовжував свою діяльність: служив душпастирем для співв’язнів, сповідав їх, відправляв богослужіння. Його називали "парохом Майданека".

У листах своїм рідним просив, щоб не намагалися його звільнити. Додатково прочитати про нього можна у книзі Дениса Мандзюка "Країна Галичина". Помер у березні 1944 року, за декілька місяців до визволення концтабору.

Омелян Ковч

Нагадаємо, що Праведником народів Світу не визнали ще одного визначного греко-католицького діяча митрополита Андрея Шептицького через його зв'язки з дивізією СС "Галчина". Однак питання можуть розглянути повторно.

Джерело інформації: "Польське радіо"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#032.ua #Львів #новини #Польща #УГКЦ
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...