• Головна
  • Шептицького не визнали Праведником світу через "участь у створенні дивізії СС "Галичина"
10:59, 15 січня 2020 р.
Надійне джерело

Шептицького не визнали Праведником світу через "участь у створенні дивізії СС "Галичина"

Шептицького не визнали Праведником світу через "участь у створенні дивізії СС "Галичина"

Ізраїльський національний меморіал Катастрофи відмовився визнавати митрополита Андрея Шептицького Праведником народів світу. Попри звернення України, враховуючи допомогу Шептицького євреям протягом гонінь у Другої світовій, меморіал Катастрофи "Яд Вашем" відмовив через співпрацю з німецькими окупантами та участь у створенні дивізії СС "Галичина". Однак вказали, що справу можна повернути на повторний розгляд.

16 листопада учасники конференції, яка була присвячена о. Климентію Шептицькому, написали звернення Ізраїльському інституту Катастрофи. В ньому вони зазначили, що митрополит Андрей Шептицький заслуговує звання Праведника народів світу, зокрема через свою допомогу переслідуваним в ході Другої світової війни євреям.

Визнання митрополита Праведником - необхідний етап на шляху до беатифікації митрополита. Беатифікація - зарахування тої чи іншої особи "до лику блаженних", офіційна канонізація. "У певній мірі процес беатифікації митрополита Андрея тісно переплітається з процесом його визнання Праведником народів світу", - пише "Духовна велич Львова", які й опублікували першими офіційну заяву "Яд Вашем".

"ізраїльський національний меморіал Катастрофи (Голокосту) та Героїзму"

Натомість в Ізраїлі відповіли, що не можуть погодитися з заявою українців через "широко відомі причини (співпраця з німецькими окупантами, участь у створенні дивізії СС "Галичина"). Це офіційна відповідь Інституту "Яд Вашем", яка надійшла 13 січня. Однак зазначили у заяві, що питання можна розглянути повторно, якщо з'являться нові, досі невідомі документи щодо діяльності Шептицького в ході Другої світової.

Андрей Шептицький

Шептицький - культова фігура Української Греко-Католицької Церкви, знаний своєю діяльністю на благо не тільки українців, а й будь-кого, хто потребував допомоги. І беатифікація - спроба закарбувати пам'ять про митрополита, яку в радянські часи помірковано очорнювали та викривлювали.

Нагадаємо, що Львів - багатоконфесійне місто. І містяни сповідують різні релігії. Одна з них - "Свідки Єгови", християнська організація, визнана державою, однак не визнана жодною іншою. конфесією. Кореспондент 032.ua поговорив з одним з колишніх членів "свідків", який вийшов із неї та вирішивподілитися власним досвідом перебування у цій відносно закритій релігійній громаді.

Джерело інформації: отець Юрій Бойко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#032.ua #Львів #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...