• Головна
  • #БудьякНіна: у Львові учасниці руху медсестер створили Всеукраїнську незалежну профспілку
10:11, 29 грудня 2019 р.
Надійне джерело

#БудьякНіна: у Львові учасниці руху медсестер створили Всеукраїнську незалежну профспілку

Днями у Львові відбулись перші установчі збори Всеукраїнської незалежної профспілки медиків, учасницями та учасниками якої стали медсестри і люди, які підтримали рух #БудьякНіна.

Як розповіла у коментарі для 032.ua одна зі співзасновниць профспілки, представниця ГО “Народна дія. Львів” і правозахисниця Ірина Юзик, обрали саме наше місто, бо тут дуже активна спільнота.

Розпочалось усе 22 листопада, коли проста медсестра з Боярки на Київщині Ніна Козловська написала у Фейсбуці пост обурення умовами праці медсестер, які за важку роботу отримують по 3000 гривень на місяць. Жінка закликала однодумців вийти на вулиці Києва та привернути увагу до проблеми мирним пікетом. Пост знайшов тисячі відгуків у людей по всій Україні, тож 19 грудня у різних містах вирішили влаштувати подібні акції.

Пікет медсестер у Львові, фото: "Народна дія.Львів"

За словами Ірини Юзик, при організації заходу, за підтримкою медсестри звернулись до профспілок та відповідних асоціацій, але ті не захотіли їм допомагати і вирішили провести свій захід 17 грудня. Це не завадило руху #БудьякНіна провести свій пікет, один із найбільших відбувся у Львові, де до заходу долучилось близько 300 людей. Тут до події приєдналась і ГО “Народна Дія. Львів” і медсестри самі висунули ідею створити незалежну профспілку.

Паралельно, думки про створення профспілки лунали і в інших містах, зокрема, Києві. Тож учасниці заходу дочекались рішення Ніни Козловської та її колег, які вирішили створити Всеукраїнську профспілку у Києві, від якої потім створять обласні профспілки і в первинних закладах охорони здоров’я на місцях, де би захищали права медсестер, водіїв “швидкої” та інших працівників медичної галузі.

Після цього в львівському готелі “Турист” провели перші збори. Приміщення для заходу учасникам і учасницям надали безкоштовно. До заснування профспілки долучили людей з різних медичних середовищ (Ніна Козловська, яка почала цей рух; Оксан Слободяна, медсестра з дитячої лікарні на Орлика у Львові; дві медсестри зі “швидкої”; медик і учасниця “Народної дії. Львів” Лідія Конюх, начальник медичного відділення 3-ї стоматологічної поліклініки у Львові Олександр Бурій), а також правозахисників і правозахисниць (Ірина Юзик і Антон Гура).

Зараз від профспілки скерували документи на реєстрацію в Мін’юст, і після того, як буде позитивне рішення міністерства, розпочнуть набір учасників у обласні профспілки.

Найпершими цілями ініціативної групи є, насамперед, успішне створення незалежної профспілки, проведення парламентських слухань, де би розглянули питання зі сфери медицини. Йдеться про перетворення комунальних закладів охорони здоров’я у комунальні некомерційні підприємства, підвищення заробітних плат медичним працівникам та гідні умови праці.

Так, щодо реформи, абсолютна більшість медиків виступила проти перетворення закладів і переконана, що це ліквідація комунальних закладів охорони здоров’я як таких. Адже відсутність дотацій від держави спричинить хвилю масових скорочень працівників, яким не буде чим платити заробітну плату, оскільки комунальна медицина в Україні є безкоштовною. Відтак, реформу сподіваються зупинити, а також вимагають на всеукраїнському рівні затвердити належні оклами й тарифну сітку для працівників медичної сфери.

Ірина Юзик зауважує, що коли тарифна сітка буде затверджена МОЗ, медичні заклади в містах та областях не зможуть зменшувати медсестрам заробітну плату.

Нагадаємо, раніше у Львові Віктор Палас влаштував одиночний пікет з вимогою провести круглий стіл з питань впровадження медичної реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #медицина #реформа #НароднаДіяЛьвів #БудьЯкНіна #профспілка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...