• Головна
  • “Вдивляючись у темряву”: у Львові показали фільм про героя АТО, який втратив зір
21:42, 19 грудня 2019 р.

“Вдивляючись у темряву”: у Львові показали фільм про героя АТО, який втратив зір

Кадр з фільму "Вдивляючись у темряву"

Кадр з фільму "Вдивляючись у темряву"

У вівторок, 17 грудня, у кінотеатрі “Копернік” у Львові відбувся допрем’єрний показ документальної стрічки “Вдивляючись у темряву”. Це перший український документальний фільм, максимально пристосований для потреб незрячих озвучений тифлокоментарем. Стрічку також подивилась журналістка 032.ua.

Фільм був знятий за підтримки Держкіно, яке виділило на проєкт 2,3 млн грн. Загальний бюджет стрічки склав 5,5 млн грн. Режисером та автором сценарію стрічки є Сергій Волков, продюсери картини – Галина Криворчук та Alex Shiriaieff (Grumant Productions HB, Швеція).

Фільм “Вдивляючись у темряву” – це реальна історія про полковника запасу та спеціаліста з розмінування територій Віталія Галіцина, який у серпні 2014 року внаслідок диверсії підірвався на міні у зоні АТО. Його побратим В’ячислав Галва загинув на місці вибуху, а Віталій Галіцин отримав численні осколкові поранення, контузію та втратив зір.

Денис та Віталій/кадр з фільму

У центрі сюжету стрічки історія боротьби Віталія із темрявою, яка водночас і буквальна, і метафорична. Буквальна темрява — це втрата зору, до якої Василь був морально готовий і яку пережив значно легше, ніж темряву метафоричну — жахливу бюрократію та ігнорування державою проблем тих, хто її захищав.

До життя наосліп Віталієві допоміг пристосуватися Денис, який втратив зір ще в дитинстві. І дуже помітно, що звикнути до тростини головному героєві значно простіше, ніж змиритися з байдужістю системи. Адже він поранений в АТО і при цьому отримував мінімальну пенсію як інвалід першої групи і дуже довго доводив, що такі травми він отримав саме захищаючи державу, щоб отримати достойну військову пенсію.

Фільм розкриває проблеми незрячих в Україні та людей з інвалідністю. Те, як держава їх буквально ізолює від повноцінного життя у суспільстві. Стрічка однозначно варта перегляду, адже показує ще одну не дуже позитивну сторону українського суспільства загалом. А те, що вона документальн, лише додає ефекту. Адже в ній немає постановочних кадрів і картина максимально занурює нас у сутність буття і проблем таких людей, як Віталій Галіцин.

Нагадаємо, 032.ua писав, чому обов'язково варто подивитися фільм "Ціна правди" про журналіста Ґарета Джонса, який першим розповів світу про "Голодомор" в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #новини #кіно #українське кіно #документальне кіно #незрячі #люди з інвалідністю
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...