• Головна
  • 5 ідей, як провести День студента у Львові "по феншую" і не тільки
17:21, 11 листопада 2019 р.
Надійне джерело

5 ідей, як провести День студента у Львові "по феншую" і не тільки

"Студентські роки - найкращі роки" - таку репліку часто можна почути від старших людей. І, щоб це справді було так, редакція 032.ua склала план, аби принаймні один день - той самий День студента - запам'ятався як справжній зріз життя юного спудея.

Дізнатись, як з'явився День студента

Міжнародний День студента офіційно відзначають 17 листопада, в Україні - від 1999 року (згідно з Указом Президента № 659/99 від 16 червня того ж року). За радянської доби, це свято також припадало на 25 січня, на Тетянин день, однак в Україні закріпився листопадовий варіант. Хоча ніхто не боронить святкувати той самий день спершу до сесії, а потім - після її закінчення. Аби тільки привід.

Взагалі, історія виникнення цього свята доволі сумна і пов'язана з окупаційними діями Німеччини щодо Чехословаччини у 1939 році.

Піти в універ

Ну хоча б раз. Для проформи. Вчасно прокинутися, встигнути прийняти холодний душ, поснідати, втиснутися в трамвай, не спізнитися на семінар і відповісти, підготувавшись заздалегідь. Або ж, якщо відвідати свої пари надто нудно - чи небезпечно - завітай до колег з інших факультетів.

Чому б не посидіти на парі з предмета, який ніколи тобі не знадобиться? Дізнатись про види ґрунту на географічному, чи про квантову фізику, чи про особливості філософії Людвіґа Вітгенштайна - нехай студенти на чужій парі болісно намагатимуться згадати тебе як одногрупника, який вперше за семестр з'явився на навчання.

Ба більше, чому б не видати себе за такого студента, доводячи викладачу, що тебе просто не внесли в журнал, а взагалі, ви у нього сесію торік здавали, і як він міг забути ваш блискучий, неймовірно цікавий діалог щодо нюансів в'єтнамської мови? Після пар, особливо, після "диверсії" - зайди в університетську бібліотеку і візьми найдавнішу, найгрубшу книжку, яку тільки можна. І прийди з нею на вечірку, читаючи її десь в кутку попри гучну музику та загальне безумство. Удай, що ти - вище за все це. 

Здивуй викладача, однокурсників, батьків, бібліотекарів та й себе теж. Коли ще відвідувати навчання, як не у День студента? Зрештою, можна зробити цей день приємним не тільки для себе, а й для всіх інших, наприклад, роздавати викладачам та одногрупникам солодощі, розповідаючи про сумнозвісного Яна.

Вивчити Gaudeamus igitur

5 ідей, як провести День студента у Львові "по феншую" і не тільки, фото-1

Можна вивчити врешті-решт, бодай перший куплет "студентського гімну". Всі інші дні, аж до самої сесії, можна й надалі займатися чимось своїм.

За легендою, "Гаудеамус" - середньовічна пісня вагантів, себто мандрівних поетів і співаків серед яких, закономірно, було також багато студентів.

Імовірно, з'явилася в XIII або XIV столітті або в Гайдельберзькому (Німеччина), або в Паризькому університеті (Франція). Назва - парафраз славнозвісного латинського афоризму Vita brevis ars longa ("Життя коротке, мистецтво - вічне"). Тому пісню часто також називають ще De brevitate vitae, тобто Про скороминущість життя".

"Гаудеамус", як і належить творам тієї епохи, передавався усно, тож і версій - безліч. Друком гімн вийшов 1776 року, і 1781 мандрівний літератор Кіндлебен надав йому тої форми, яку знають до сьогодні.

"Гаудеамус" належить до жанру застільних пісень вагантів — середньовічних мандрівних поетів і співаків, серед яких були і студенти. Найвідоміший ж мотив пісні затвердив найімовірніше композитор XV століття Йоганнес Окегем.

Відвідати публічні місця

А хоча, можна піти ще далі, і відвідати публічні лекції (якщо такі будуть), засісти з книжкою в Книгарні "Є" аж до самого закриття, щоб виганяли. Відвідати університетські заходи, невиправно нудні. Але саме в цей день можна зробити над собою зусилля, щоб насолодитися атмосферою совкових проведень державного значення свят.

Або вибрати музей, в якому ніколи не був, зробити селфі на фоні експонатів, урізноманітнивши стрічку своїх френдів нетиповим антуражем на фоні тьмяних клубних фотографій. Щоб було веселіше, варто взяти за компанію своїх так само неприкаяних друзів. Культура, словом, сама культура. І помірне галицьке виховання.

Не піти в універ

Якщо ж ти ідеально готуєшся до пар, вчасно все здаєш на п'ятірки, то дозволь собі один день освітянської диверсії іншого ґатунку. Підніми своє тіло з ліжка тільки тоді, коли вже несила буде в ньому ніжитися, спокійно та повільно, ніби аристократ, поснідай одразу в обід, забіжи в універ, аби нормально вже пообідати в їдальні, переговорити з одногрупниками та привітатися з украй здивованим такою нахабністю викладачем - і вийди з факультету останнім, ніби це був напружений день плідного навчання.

Зрештою, можна самому стати публічним, вийшовши на стихійний одиничний пікет під свій навчальний заклад, написавши на плакаті щось локальне, зрозуміле здебільшого тим, хто дотичний до саме цього учбового закладу.

Здивуй викладачів та потіш однокурсників самостійно придуманим мемом, який би ідеально відображав найактуальніші події у вашому універі. Вимагай неможливе, щоб усі розуміли, що ти жартуєш. Або на повному серйозі влаштуй політичну акцію чи місцевий переворот. Нехай вони не чекають від тебе такого у цей день.

5 ідей, як провести День студента у Львові "по феншую" і не тільки, фото-2

Щойно відірвешся від правоохоронних органів, одразу завертай на найдикішу вечірку, яку тільки вдасться знайти. Щоб через день відпочинку знову поринути у навчання, ніби нічого й не було і це був сон - приємний сон про безтурботне студентське життя.

Куди ж все-таки піти?

Не страшно витратити весь день на роздуми, куди б то піти. Можна піти на "тусу" свого факультету. Однак, якщо це надто банальний чи вже опрацьований варіант, слід уважніше роззирнутися. Наприклад, можна піти у "Малевич", та будь-куди - ледь не кожен заклад буде працювати під невтомних студіків, охочих до веселощів.

Якщо закриті приміщення та натовпи спудеїв на підпитку за межами власного комфорту, чому б не лишитись на вулиці, вийшовши з універу? Чому б не зібрати компанію, і не зависнути на місці зруйнованої синагоги на площі Ринок? Або, тепло одягнувшись, затусити із власними запасами на Кайзервальді, Знесінні чи на Високому Замку? Головне - безпека, і на поліцію не нарватися надміру зухвалою поведінкою.

Або ж влаштуйте домашню вечірку. Запросіть якогось вуличного музиканта, зберіться веселою компанією, запросіть сусідів. Вони, скоріш за все, що відмовляться, однак ви зробили все від вас залежне, щоби 90-літня пані Галя з 9-ої квартири навпроти знову відчула себе молодою і не викликала поліцію, коли ви о 3-ій ночі співатимете щось із Поплавського чи Степана Гіги, пообіцявши гітаристу ще одну вписку. 

Читайте також матеріал 032.ua про місця, які добре було б відвідати будь-якому спудею протягом своєї освіти. Відвідати ці місця, до слова, можна також і у День студента, поєднавши з порадами, поданими у тексті вище. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032.ua #відпочинок #студенство #День студента
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...